Moje skarby
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szamanko, ja tylko prezentuję swoje doświadczenia i nikogo nie namawiam do stosowania mojego sposobu. Wiem, że kulek żelowych nie zaleca się do stosowania wobec storczyków. Ja potraktowałam kulki, jako ostatnia deskę ratunku, bo storczyk umierał. W przypadku tego konkretnego storczyka udało się. Dziś poszedł do normalnego podłoża dla storczyków. Z tego powodu postanowiłam w kulkach reanimować Cymbidium. Na razie wypuszcza nowe maleńkie psb. Co z tego wyniknie, nie wiem. Jak dotąd Cymbidium żyje, Phalaenopsis też.
Wandziu, a mnie się podoba pomysł ratowania storczyka za wszelką cenę. Wiem, że często niekonwencjonalne metody są użyteczne (sama hoduję storczyki na południowym oknie i nie cieniuję ich, ale nie polecam tego sposobu innym - u mnie się on sprawdza, co nie znaczy, że u kogoś będzie tak samo skuteczny) :P
Wando, całkowicie Cię popieram ;) Każda metoda jest dobra, jeśli jest skuteczna - a w tym przypadku - pomogła uratować storczyka. Chodziło mi o to, ze nie zaleca się trzymania storczyków na stałe w takim podłożu.
Wiadomo, że jak się ratuje roślinkę, to łapiemy się każdej deski ratunku, zwłaszcza, gdy wszystkie inne pomysły nie wypaliły.
Wiadomo, że jak się ratuje roślinkę, to łapiemy się każdej deski ratunku, zwłaszcza, gdy wszystkie inne pomysły nie wypaliły.
- Wanda
Mam nowego Phalaenopsisa po kwitnieniu. Podobno był piękny, kremowy o wielkich kwiatach. Liście ma zielone z kremową lamówką. Zrobiłam mu przegląd podłoża, korzeni. Jest OK. Pęd zaczął od góry zasychać, więc przycięłam. Wypuszcza nowy liść. Ciekawa jestem, kiedy zakwitnie i jaki faktycznie będzie. W zamian siostrzenica wysępiła drzewko szczęścia, jednego wilczomlecza i 3 kaktusiki. Na dokładkę młodą hoyę. Obie uważamy, że zrobiłyśmy świetny interes.
- Wanda
Phalaenopsisy sztuk 4 powoli zaczynają przekwitać. Dendrobium Annabell rownież. Ale ... Dendrobium niespodzianka kupiony po kwitnieniu wypuścił pęd kwiatowy, a na drugiej psb wypuścił keiki. Jest jeszcze malutkie, ale jest. Wypuścił też całkiem nowy przyrost.
Oncidium rozdzielone po upadku w jednej doniczce ma jedną nową psb.
a w drugiej doniczce aż 3 nowe
Oncidium rozdzielone po upadku w jednej doniczce ma jedną nową psb.
a w drugiej doniczce aż 3 nowe
-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59