Moje skarby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szamanko, ja tylko prezentuję swoje doświadczenia i nikogo nie namawiam do stosowania mojego sposobu. Wiem, że kulek żelowych nie zaleca się do stosowania wobec storczyków. Ja potraktowałam kulki, jako ostatnia deskę ratunku, bo storczyk umierał. W przypadku tego konkretnego storczyka udało się. Dziś poszedł do normalnego podłoża dla storczyków. Z tego powodu postanowiłam w kulkach reanimować Cymbidium. Na razie wypuszcza nowe maleńkie psb. Co z tego wyniknie, nie wiem. Jak dotąd Cymbidium żyje, Phalaenopsis też.
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Wandziu, a mnie się podoba pomysł ratowania storczyka za wszelką cenę. Wiem, że często niekonwencjonalne metody są użyteczne (sama hoduję storczyki na południowym oknie i nie cieniuję ich, ale nie polecam tego sposobu innym - u mnie się on sprawdza, co nie znaczy, że u kogoś będzie tak samo skuteczny) :P
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I o to mi właśnie chodziło. Uważam, że każdy sposób dobry, byle doprowadził co celu. Moim celem jest uratowanie tego storczyka i to chyba już się udalo. Chyba, bo pełen sukces będzie, gdy uda mi się go doprowadzić do kwitnienia.
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Wando, całkowicie Cię popieram ;) Każda metoda jest dobra, jeśli jest skuteczna - a w tym przypadku - pomogła uratować storczyka. Chodziło mi o to, ze nie zaleca się trzymania storczyków na stałe w takim podłożu.
Wiadomo, że jak się ratuje roślinkę, to łapiemy się każdej deski ratunku, zwłaszcza, gdy wszystkie inne pomysły nie wypaliły.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nowego Phalaenopsisa po kwitnieniu. Podobno był piękny, kremowy o wielkich kwiatach. Liście ma zielone z kremową lamówką. Zrobiłam mu przegląd podłoża, korzeni. Jest OK. Pęd zaczął od góry zasychać, więc przycięłam. Wypuszcza nowy liść. Ciekawa jestem, kiedy zakwitnie i jaki faktycznie będzie. W zamian siostrzenica wysępiła drzewko szczęścia, jednego wilczomlecza i 3 kaktusiki. Na dokładkę młodą hoyę. Obie uważamy, że zrobiłyśmy świetny interes.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Wando gratuluję smykałki do interesów ;:114 Oby wypuścił nowy pęd jak najszybciej :)
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

Wow, ależ zamiana ;) Pokaż te liście 8) Twój avatar - ciągle wydaje mi się, że to kot :lol:
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jutro zrobię fotki i postaram się, aby było widać te jasne obwódki na liściach. Takich jeszcze nie widziałam.
A mój avatar, to kwiat Tacca. Mam nadzieje, że moja kiedyś tez będzie miała takie kwiaty.
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

Wanda na kwiat Tacca "choruje "moja 13-to letnia corka ale niestety nie moge go nigdzie u nas spotkac.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oto nowy z jasną obwódką na liściach. Obrazek

Marto, ja tez wcześniej nie mogłam spotkać, dlatego zamawiałam nasiona na Allegro, ale niestety, nic z tego nie wyszło. Wreszcie syn zamówił mi sadzonkę. Później spotkałam tylko raz w kwiaciarni.
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

Dziewczyny ale ja mieszkam w Kanadzie wiec nie kupuje na allegro,nawet sobie nie wyobrazam w jakim stanie by ta roslinka doszla i czy w ogole :?:

Ciekawe liscie ma ten storczyk.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Phalaenopsisy sztuk 4 powoli zaczynają przekwitać. Dendrobium Annabell rownież. Ale ... Dendrobium niespodzianka kupiony po kwitnieniu wypuścił pęd kwiatowy, a na drugiej psb wypuścił keiki. Jest jeszcze malutkie, ale jest. Wypuścił też całkiem nowy przyrost. Obrazek Obrazek
Oncidium rozdzielone po upadku w jednej doniczce ma jedną nową psb. Obrazek
a w drugiej doniczce aż 3 nowe
Obrazek Obrazek
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

No to gratulacje :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”