Pomidory-choroby i szkodniki cz.21
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.21
Witam,
pierwszy raz robiłem własną rozsadę, w ogóle pierwszy raz cokolwiek będę uprawiał
Na liściach kilku sadzonek pojawiają się plamy jak na zdjęciach. Po przykładach z forum podejrzewam że to może być niedożywienie. Raz podlałem wodą z dodatkiem biohumusu, poza tym tylko wodą. Ziemia kupiona do siewek. Czy może to faktycznie być niedożywienie pomidorów? Trzeba je czymś opryskać? Jest w ogóle sens je sadzić w tunelu czy lepiej kupić sadzonki?
pierwszy raz robiłem własną rozsadę, w ogóle pierwszy raz cokolwiek będę uprawiał
Na liściach kilku sadzonek pojawiają się plamy jak na zdjęciach. Po przykładach z forum podejrzewam że to może być niedożywienie. Raz podlałem wodą z dodatkiem biohumusu, poza tym tylko wodą. Ziemia kupiona do siewek. Czy może to faktycznie być niedożywienie pomidorów? Trzeba je czymś opryskać? Jest w ogóle sens je sadzić w tunelu czy lepiej kupić sadzonki?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przestańcie dramatyzować bo w końcu coś faktycznie się przyplącze .
Skoro jest podejrzenie , że mogą być głodne to podlać nawozem na fazę ukorzeniania .
Skoro jest podejrzenie , że mogą być głodne to podlać nawozem na fazę ukorzeniania .
-
- 100p
- Od: 3 cze 2022, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A nie podlewales na słońcu?Mi kiedyś wypaliło takie kropki jak mokry liść był
I słońce na niego padalo
I słońce na niego padalo
Na niebie słońca, w sercu radości, niech Cię dzisiaj nic nie złości:-) Miłego dnia!
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
@Jolek
Środki ochrony roślin -
Miedzian, Topsin, Revus, Magnicur Finito, Cabrio Duo, Ridomil Gold - kolejność przypadkowa
Środki ochrony roślin -
Miedzian, Topsin, Revus, Magnicur Finito, Cabrio Duo, Ridomil Gold - kolejność przypadkowa
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Nie podlewałem na słońcu, w zasadzie to liście raczej suche były zawsze tylko do ziemi podlewałem. Słońca maja ogólnie mało bo okno na północ. Nowe liście są ok, na niższych głównie się kropki pojawiają. Nawóz w drodze, jutro dam i zobaczę do dalej.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Bez obaw, po opryskach najważniejsze jest, aby nowe przyrosty były zdrowe.
Nie opryskuj roślin w czasie silnego nasłonecznienia. Najlepsza pora to godziny poranne lub wieczorne.
Kiedy wysadzasz pomidory do gruntu ?
Pozdrawiam, Mirek
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
md86 na północnym oknie trzymasz rozsadę? To się nie dziwię że blade i marnieją. Ja trzymałam na południowym i się wyciągały.
One drastycznie potrzebują światła słonecznego. I zrób zdjęcie całej rośliny razem z doniczką bo może mają na przyklad za małą.
One drastycznie potrzebują światła słonecznego. I zrób zdjęcie całej rośliny razem z doniczką bo może mają na przyklad za małą.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
A u mnie już widać pojedyncze plamki brunatnej plamistości liści - zbyt długo rozsada stała w zbyt dużym zageszczeniu w dodatku miała ciepło . Od kilku lat nie mogę sobie poradzić z tą chorobą
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Jolu , naprzemiennie , nie wszystko naraz .
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Bardzo proszę dyskusje na temat nawożenia i stosowania środków ochrony roślin prowadzić w wątkach do tego przeznaczonych.
Teraz kompletnie nic nie można tu znaleźć na temat chorób, bo zrobił się śmietnik o wszystkim.
Są tematy:
Pomidory i inne uprawy - opryski-tak czy nie i jak? cz.2
Opryski "ekologiczne" w uprawie pomidorów i innych upraw
Czym nawozić pomidory-cz.3
Teraz kompletnie nic nie można tu znaleźć na temat chorób, bo zrobił się śmietnik o wszystkim.
Są tematy:
Pomidory i inne uprawy - opryski-tak czy nie i jak? cz.2
Opryski "ekologiczne" w uprawie pomidorów i innych upraw
Czym nawozić pomidory-cz.3
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Dla mnie to oparzenia , na których trochę pleśni się rozwinęło.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw