Truskawki - cz.6
Re: Truskawki - cz.6
Ja w tym roku również zamówiłem Mieze Schindler, ale z polskiej szkółki. Pierwsze owoce dała. Niezbyt dużo, ale bardzo smaczne, poziomkowe.
Warto pamiętać, że jest to odmiana obcopylna. U mnie zapylaczem była Ostara. Sadziłem w donicach. Teraz jakbym sadził to do każdej donicy po 2 odmiany.
Z kolei z niemieckiej szkółki zakupiłem "dziką" truskawkę Domkapitel z Wurzen oraz krzyżówkę truskawki i poziomki, czyli Fragaria x vescana odm. Annelie.
Te zagraniczne jeszcze nie zaowocowały.
Domkapitel ma podobno niezbyt słodkie owoce, ale to truskawka pod suche stanowiska i kupiłem ją jako roślinę zadarniającą.
Annelie to jedna z pierwszych krzyżówek (1977). Hybrydy w jednym miejscu dobrze owocują nawet do 8 lat i szybko "zazieleniają" teren dzięki wysokiej tendencji do rozłogów. Chociaż u mnie większe rozłogi ma Domkapitel.
Warto pamiętać, że jest to odmiana obcopylna. U mnie zapylaczem była Ostara. Sadziłem w donicach. Teraz jakbym sadził to do każdej donicy po 2 odmiany.
Z kolei z niemieckiej szkółki zakupiłem "dziką" truskawkę Domkapitel z Wurzen oraz krzyżówkę truskawki i poziomki, czyli Fragaria x vescana odm. Annelie.
Te zagraniczne jeszcze nie zaowocowały.
Domkapitel ma podobno niezbyt słodkie owoce, ale to truskawka pod suche stanowiska i kupiłem ją jako roślinę zadarniającą.
Annelie to jedna z pierwszych krzyżówek (1977). Hybrydy w jednym miejscu dobrze owocują nawet do 8 lat i szybko "zazieleniają" teren dzięki wysokiej tendencji do rozłogów. Chociaż u mnie większe rozłogi ma Domkapitel.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A to ciekawe bo ja np. nie lubię truskawek , które wypuszczają dużo rozłogów ,
dlatego polubiłam Marę de Bois .
Rumba wypuszcza sporo rozłogów , nie jakoś bardzo dużo , mimo to ją lubię bo niezawodna
w owocowaniu . W dodatku ma trwałe owoce , mimo dużych opadów deszczu .
Mara szybciej pleśnieje .
Zastanawiam się , że zostawię Rumbę , Marę i Malwinę .
Malwina też nie wypuszcza dużo rozłogów .
dlatego polubiłam Marę de Bois .
Rumba wypuszcza sporo rozłogów , nie jakoś bardzo dużo , mimo to ją lubię bo niezawodna
w owocowaniu . W dodatku ma trwałe owoce , mimo dużych opadów deszczu .
Mara szybciej pleśnieje .
Zastanawiam się , że zostawię Rumbę , Marę i Malwinę .
Malwina też nie wypuszcza dużo rozłogów .
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ania Czy udało się spróbować Aldebaran? Jak zachowuje się krzak?
W sierpniu trzeba będzie zrobić zamianę i w miejsce Malwiny do tunelu pójdzie Mara, Ariadna i Grandarosa.
W sierpniu trzeba będzie zrobić zamianę i w miejsce Malwiny do tunelu pójdzie Mara, Ariadna i Grandarosa.
-
Aldebaran smakuje podobnie do Ariadny . Zaskoczyło mnie , że dojrzewa dość wcześnie .
Byłam przekonana , że to póżna truskawka . Rośliny delikatne nie to co Rumba .
Czekam jeszcze by spróbować truskawki z nasion . Opis miała obiecujący .
Byłam przekonana , że to póżna truskawka . Rośliny delikatne nie to co Rumba .
Czekam jeszcze by spróbować truskawki z nasion . Opis miała obiecujący .
-
Zwalczajcie przędziorka i roztocza w truskawkach .
Wczoraj zbierałam owoce i właśnie na odmianie Aldebaram zauważyłam mini pajęczynkę .
Wczoraj zbierałam owoce i właśnie na odmianie Aldebaram zauważyłam mini pajęczynkę .
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Moje poletko doświadczalne. Lewa połowa to truskawki z nasion a prawa to truskawki białe, które "zmaterializowały " się kilkanaście lat temu na obrzeżach mojej działki. Jedne i drugie jak na razie rosną zdrowo i całkiem dobrze plonują.
Te białe, jak wszystkie albinosy mają czerwone oczy(nasionka)
Proszę wstawiać zdjęcia w rozmiarze dopuszczalnym regulaminem./K
Te białe, jak wszystkie albinosy mają czerwone oczy(nasionka)
Proszę wstawiać zdjęcia w rozmiarze dopuszczalnym regulaminem./K
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Chcę zrobić trochę sadzonek z rozłogów ( do doniczek). Mam pytanie czy już teraz, czy te obciąć i poczekać na następne?
Pozdrawiam. Sławka
Nie musisz od razu obciąć możesz wsadzić do doniczek jeśli sadzonek jest wykształcona i odciąć po czasie.
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierwsze owocowanie zakończyły odmiany Christine , Vibrant później Grandarosa , Markat , a jeszcze owocują Pegasus i Florence oraz zaczął owocować Judibell .
Mogę podsumować ten rok i niestety w tym roku wszystkie truskawki plonowały dużo gorzej niż w ubiegłych latach bez względu na odmianę na poziomie ok. 60 % .
Miałem truskawki giganty na odmianach Christine , Grandarosa , Markat w porównaniu z odmianą Gigant to odmiana Gigant miała owoce małe .
Czy już można kosić truskawki które zakończyły owocować ?
2 tygodnie temu zebrałem nasiona z truskawek , wysuszyłem i teraz zastanawiam się kiedy najwcześniej mogę posiać aby w tym roku mieć sadzonki .
Mogę podsumować ten rok i niestety w tym roku wszystkie truskawki plonowały dużo gorzej niż w ubiegłych latach bez względu na odmianę na poziomie ok. 60 % .
Miałem truskawki giganty na odmianach Christine , Grandarosa , Markat w porównaniu z odmianą Gigant to odmiana Gigant miała owoce małe .
Czy już można kosić truskawki które zakończyły owocować ?
2 tygodnie temu zebrałem nasiona z truskawek , wysuszyłem i teraz zastanawiam się kiedy najwcześniej mogę posiać aby w tym roku mieć sadzonki .
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Anula, ciekawe, czy Ci urosną takie, jak mamusia We wrześniu ubiegłego roku kupiłam Sibillę, piękne sadzonki, ze szkółki, ale wg.mnie pomyłka. Liść ciemna zieleń, krzaki niewysokie, wąsów zatrzęsienie, owocki raczej małe, miękkie, owalne, smak poziomki.Późne. A może ktoś je poznaje?
Pozdrawiam Eugenia
- wujeksam
- Od: 12 cze 2005, o 12:53
Mam taki wynalazek -> truskawka malinowa Framberry
Patrząc po Twoich zdjęciach i opisie, pasuje do tego co ja mam.
Patrząc po Twoich zdjęciach i opisie, pasuje do tego co ja mam.