Glicynia - uprawa,problemy Cz.1
- rico62
- 500p
- Od: 19 lip 2010, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Glicynia - uprawa i pielęgnacja
Jest duzo odmian Wisteri(glicynia) ja mam japonską floribunda macrobotrys kolor niebieskawo -fioletowy ,podobno odmiana silnie pachnąca a co bedzie to bedzie zobaczymy w praktyce juz kupiłem kilka roslin co miały kwitnac w 1 roku a do dzis echo z tego co widzialem jest duza róznica cenowa miedzy odmianami moja przed przeceną 2m wysokosci kosztowała 130zł
Witam, ja mam 3 glicynie ma być biała (5 lata), różwa(4lata) i niebieska(8lat) posadzone na najgorszym kawałku ziemi, przecinam je co roku, w tamtym roku dokopałam sie do korzeni i poprzecinałam wiekszośc na okoł, i żadna nie chce zakwitnac. Im wiecej przytne je w sierpniu to wiecej pusci przyrostów i liśći . Podsypuje co rocznie podnie wiosna wapno bo wyczytałam gdzieś że to lubią co moge jeszcze zrobić?
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: przemarznięta glicynia
Glicynię warto uprawiać nawet dla jej liści
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Jak tam Wasze Glicynie po zimie?
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Chyba jeszcze za wcześnie aby ocenić, ale jak na razie nic niepokojącego nie zauważyłem. Przynajmniej na tej najstarszej która nie jest zabezpieczona... pozostałe nadal siedzą zawinięte w agrowłókninie.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Re: przemarznięta glicynia
Zgadzam się Trzeba jednak mieć takie miejsce gdzie może dobrze się rozrosnąć bez przeszkód i dać silne podpory.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 lut 2012, o 19:49
Witajcie,
dołączam się do wątku - od dawna "choruję" na glicynie i mam nadzieję, że w końcu mi zakwitną .
Mam do dyspozycji tylko donicę na bardzo ciepłym, słonecznym balkonie, staram się wyprowadzić moje glicynie w formie dużego bonsai. Niestety przez poprzednie 2 lata nie przeżywały zimy na zewnątrz i co roku nasadzałam nowe .
Mam nadzieję, że tegoroczną zimę przetrwały, na razie pąki są uśpione ale gałązki wyglądają na żywe (po lekkim zadrapaniu widać pod spodem zieloną tkankę). Czy wiecie jak jeszcze mogę sprawdzić ich żywotność? Czy po prostu pozostaje cierpliwie czekać?
Pozdrawiam,
margrit
dołączam się do wątku - od dawna "choruję" na glicynie i mam nadzieję, że w końcu mi zakwitną .
Mam do dyspozycji tylko donicę na bardzo ciepłym, słonecznym balkonie, staram się wyprowadzić moje glicynie w formie dużego bonsai. Niestety przez poprzednie 2 lata nie przeżywały zimy na zewnątrz i co roku nasadzałam nowe .
Mam nadzieję, że tegoroczną zimę przetrwały, na razie pąki są uśpione ale gałązki wyglądają na żywe (po lekkim zadrapaniu widać pod spodem zieloną tkankę). Czy wiecie jak jeszcze mogę sprawdzić ich żywotność? Czy po prostu pozostaje cierpliwie czekać?
Pozdrawiam,
margrit
Ja też mam pytanie dot. glicynii. Kupiłam w tamtym roku w czerwcu szczepioną, jeszcze nie kwitnącą. Z tego co wiem jest to prawoskrętna, o kolorze niebieskim. Do zimy puściła dużo nowych gałązek i owinęła się wokoło słupa. Nie marzę o tym żeby zakwitła mi w tym roku, ale czy dla młodej rośliny na wiosnę też coś robić? Czy może w tym roku ją zostawić i nie przycinać ani nic?
Dziękuje z góry za odp.
Dziękuje z góry za odp.
Pozdrowienia, Marta G.
mój mały bzik
mój mały bzik
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
mcus - tutaj tłumaczyłem kiedyś artykuł na temat cięcia wisterii z nakierowaniem na szybkie i obfite kwitnienie, powinien być pomocny.
Zapraszam: spis treści ogród
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 mar 2012, o 11:11
wisteria glicynia dlaczego nie kwitnie
mam sadzonkę wisterii ma około 3 metry wysokości rośnie u mnie około 5 lat niestety ani razu nie zakwitła pędy rosną w prawą stronę podobno wisterię należy przyciąć niestety nie wiem kiedy i w jak roślina pięknie rośnie ma stanowisko słoneczne proszę o pomoc
- araukar
- 100p
- Od: 19 cze 2010, o 11:47
Moja glicynia żyje i rozbija pąki. Wytrzymała w tym roku minus 25 stopni Celsjusza . Czynnikami mającymi niebagatelny wpływ na przezimowanie było to ,że roślina rośnie przy południowym murze garażu , oraz to że ziemię wokół i pień do wysokości 1 m obłożyłem workami napełnionymi suchymi liśćmi . U mnie nie było wcale śniegu , a ziemia zamarzła do głębokości 1 m . Niespełna 6 metrów dalej mam posadzonego milina amerykańskiego który też rośnie na ścianie garażu i też w podobny sposób był opatulony workami z liśćmi. Nic mu się nie stało , natomiast drugi który rośnie nieopodal ale na otwartym terenie pomimo okrycia przemarzł do poziomu gruntu.
Z ciekawostek które zauważyłem w pobliskim lesie to przemarznięte w 100 % szczodrzeńce i janowce , oraz w 50 % zmarznięte jeżyny . Niestety brak okrywy śniegowej i 3 tygodniowy mocny mróz zrobił swoje . Z niby delikatniejszych roślin o dziwo przeżyła jagoda amerykańska i maron . Nie wytrzymała jeżyna amerykańska .
Z ciekawostek które zauważyłem w pobliskim lesie to przemarznięte w 100 % szczodrzeńce i janowce , oraz w 50 % zmarznięte jeżyny . Niestety brak okrywy śniegowej i 3 tygodniowy mocny mróz zrobił swoje . Z niby delikatniejszych roślin o dziwo przeżyła jagoda amerykańska i maron . Nie wytrzymała jeżyna amerykańska .
- juni
- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
Moja ma 7 lat więc już nie okrywałam,
chyba najgorsze było to że w styczniu pączki nabrzmiały a w lutym -28.
Poczekam może coś wypuści z grubszych gałęzi.
chyba najgorsze było to że w styczniu pączki nabrzmiały a w lutym -28.
Poczekam może coś wypuści z grubszych gałęzi.