Stratyfikacja, wysiew nasion i inne porady

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tomekb1
Przyjaciel Forum - silver
Od: 30 gru 2012, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Stratyfikacja, wysiew nasion i inne takie

Post »

Bo nie mam co robić teraz. :D
Nudzi mi się, a na wiosnę mam zazwyczaj dużo roboty. Tak to przynajmniej coś się dzieje.
Tym kilkudziesięciu sztukom (o ile wykiełkują) jestem w stanie zapewnić dobre warunki. Jak pisałem mam doświetlaną piwnicę, ewentualnie szklarnię teścia- nieogrzewaną, ale w dzień panują tam teraz temperatuty ok 5-8 stopni. Nie będzie tak źle. Oby tylko wzeszły. O świerka się nie martwię, bo ten wzejdzie na bank, gorzej jodła.
Pozdrawiam
Tomek
monsheutos
100p
100p
Od: 21 kwie 2012, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Po pierwsze Picea i Abies do dobrego kiełkowania potrzebują temperatury 20-25*C,po drugie jak wiesz Picea i Abies mają krótki okres wzrostu więc powiedz mi kiedy twoje roślinki go zakończą?W maju?I co będą robić do zimy?
Takie pomysły z góry skazane są na niepowodzenia,szczególnie jak się nie ma większego doświadczenia.
Musisz wiedzieć że siewki iglastych są bardzo wrażliwe na warunki w jakich rosną i łatwo ulegają chorobom w niesprzyjających warunkach.
Awatar użytkownika
tomekb1

Post »

Małe ma doświadczenie z wysiewem iglaków. Iglaki rozmnażałem zazwyczaj z sadzonek (żywotniki i cyprysy). Wysiewałem tylko świerki - z dobrym skutkiem, mimo wczesnej pory wysiewu. Ale do rad się zastosuję i jak najbardziej opóźnię wysiew. Z jodłą może być trudno , jeśli już rozpocząłem stratyfikację.
Pozdrawiam
Tomek
monsheutos
100p
100p
Od: 21 kwie 2012, o 22:22

Post »

Wsadź do lodówki i będzie ok....czasami doglądaj.
Awatar użytkownika
tomekb1

Post »

Ale właśnie one (nasiona jodły) są w lodówce, w wilgotnej ziemi.
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

tomekb1 kolega monsheutos ma racje że troche się pośpieszyłeś. Świerka można wysiewać w marcu pod osłony, ale to wszystko zależy od pogody. Potrzebujesz nagrzanego podłoża oraz wahań temperatury dzięki temu nasiona zaczną prawidowo kiełkować.

Cezaryyy się naprawcowałeś ;-) Postaw termometr pionowo i pomierz temp na górze i na dole lodówki - jak wygląda cyrkulacja gdzie jakie nasiona umieścić.
Co do pojemników to fajna sprawa, tylko bałbym się powtórnego wykorzystania, drewno cieżko wydezynfekować i nadaje się na świetne siedlisko patogenów :) Ja to robię w plastikowych fotograficznych kuwetach i do tej pory nic złego się nie działo.
Cezaryyy
100p
100p
Od: 16 sie 2012, o 11:25

Post »

Drewno chyba było impregnowane więc może wystarczy, w lato wypale w słońcu. Problem z lodówką tego starego typu jest taki, że temperatura zależy od temp. otoczenia i temp w samej lodówce jest różna. Dziś w nocy wilgotny perlit najwyżej w lodówce blisko zamrażalnika troche zamarzł z wierzchu, temp. rano w lodówce była ok 1stop C, niżej ok 3, generalnie trzeba kontrolować i regulować pokrętło mocy lodówki, które ma zakres 0-8. Szkoda, że nie ma termostatu na konkretną temperatura, nowoczesne lodówki przypuszczam takie coś już mają :D
Awatar użytkownika
tomekb1

Post »

krismiszcz pisze:tomekb1 kolega monsheutos ma racje że troche się pośpieszyłeś. Świerka można wysiewać w marcu pod osłony, ale to wszystko zależy od pogody. Potrzebujesz nagrzanego podłoża oraz wahań temperatury dzięki temu nasiona zaczną prawidowo kiełkować.
Ale ja nigdzie nie napisałem, że wysiałem teraz. Napisałem, że rozpocząłem stratyfikację jodły, a świerka mam zamiar siać za dwa tygodnie.
Rozumowałem tak:
1. Rozpoczynam stratyfikację ( zakładam, że 30 dniową) jodły koreańskiej
2. Po 2 tygodniach wysiewam świerk kłujący
3. Po miesiącu stratyfikacji wysiewam jodłę (być może będą już pierwsze kiełki?)
4. Mniej więcej w tym samym czasie powinien kiełkować świerk.

A więc wzrost siewek ma nastąpić ok. połowy marca. Za wcześnie? mam do dyspozycji szklarnię.

-- 13 lut 2013, o 18:55 --

P.S
Wysiane nasionka będę trzymał na parapecie południowym. Mieszkam w domku jednorodzinnym. W dzień na parapecie jest ciepło (słońce + kaloryfer). W nocy kaloryfer stygnie, jest na parapecie chłodniej. a więc wahania temperatury, choć nieduże są.
Pozdrawiam
Tomek
KarolinaC
200p
200p
Od: 14 kwie 2012, o 18:57

Post »

Proszę o informację czy stratyfikować (lub inaczej przygotować) następujące nasiona (kupione w sklepie w saszetkach)
- Rudbekia dwubarwna
- Aksamitka rozpierzchła
- Zrostka
- Wilec szkarłatny
- Rudbekia purpurowa
- Kolendra siewna
- Maciejka
- Liatra kłosowa
- Gipsówka rozesłana
z góry dziękuję za pomoc :)
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
jagna971
---
Od: 11 mar 2008, o 21:17

Re: stratyfikacja nasion

Post »

Aksamitka rozpierzchła, kolendra siewna, maciejka, rudbekia dwubarwna, wilec szkarłatny, zrostka - na pewno nie.
Liatra kłosowa - na pewno tak.
Gipsówka rozesłana - zalecane.
KarolinaC
200p
200p
Od: 14 kwie 2012, o 18:57

Post »

Serdecznie dziękuję
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
MagdalenaKCh
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 19:42

Post »

U mnie liatrę kłosową wysiewałam w kwietniu wprost do gruntu i nie zauważyłam aby miała jakieś problemy z kiełkowaniem i wzrostem, dlatego uważam ze nie wymaga żadnych zabiegów.
oto ona:
Obrazek
jagna971
---
Od: 11 mar 2008, o 21:17

Post »

Liatra wymaga stratyfikacji w niskich temperaturach, a siejąc ją w kwietniu do gruntu zapewniłaś jej przechłodzenie, bo kwietniowe noce do ciepłych nie należą :wink:. Co innego jak ktoś próbuje zrobić rozsadę w domu na parapecie :).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”