Stratyfikacja, wysiew nasion i inne porady
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Stratyfikacja, wysiew nasion i inne takie
Bo nie mam co robić teraz.
Nudzi mi się, a na wiosnę mam zazwyczaj dużo roboty. Tak to przynajmniej coś się dzieje.
Tym kilkudziesięciu sztukom (o ile wykiełkują) jestem w stanie zapewnić dobre warunki. Jak pisałem mam doświetlaną piwnicę, ewentualnie szklarnię teścia- nieogrzewaną, ale w dzień panują tam teraz temperatuty ok 5-8 stopni. Nie będzie tak źle. Oby tylko wzeszły. O świerka się nie martwię, bo ten wzejdzie na bank, gorzej jodła.
Nudzi mi się, a na wiosnę mam zazwyczaj dużo roboty. Tak to przynajmniej coś się dzieje.
Tym kilkudziesięciu sztukom (o ile wykiełkują) jestem w stanie zapewnić dobre warunki. Jak pisałem mam doświetlaną piwnicę, ewentualnie szklarnię teścia- nieogrzewaną, ale w dzień panują tam teraz temperatuty ok 5-8 stopni. Nie będzie tak źle. Oby tylko wzeszły. O świerka się nie martwię, bo ten wzejdzie na bank, gorzej jodła.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2012, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Po pierwsze Picea i Abies do dobrego kiełkowania potrzebują temperatury 20-25*C,po drugie jak wiesz Picea i Abies mają krótki okres wzrostu więc powiedz mi kiedy twoje roślinki go zakończą?W maju?I co będą robić do zimy?
Takie pomysły z góry skazane są na niepowodzenia,szczególnie jak się nie ma większego doświadczenia.
Musisz wiedzieć że siewki iglastych są bardzo wrażliwe na warunki w jakich rosną i łatwo ulegają chorobom w niesprzyjających warunkach.
Takie pomysły z góry skazane są na niepowodzenia,szczególnie jak się nie ma większego doświadczenia.
Musisz wiedzieć że siewki iglastych są bardzo wrażliwe na warunki w jakich rosną i łatwo ulegają chorobom w niesprzyjających warunkach.
- tomekb1
Małe ma doświadczenie z wysiewem iglaków. Iglaki rozmnażałem zazwyczaj z sadzonek (żywotniki i cyprysy). Wysiewałem tylko świerki - z dobrym skutkiem, mimo wczesnej pory wysiewu. Ale do rad się zastosuję i jak najbardziej opóźnię wysiew. Z jodłą może być trudno , jeśli już rozpocząłem stratyfikację.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2012, o 22:22
Wsadź do lodówki i będzie ok....czasami doglądaj.
- tomekb1
Ale właśnie one (nasiona jodły) są w lodówce, w wilgotnej ziemi.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
tomekb1 kolega monsheutos ma racje że troche się pośpieszyłeś. Świerka można wysiewać w marcu pod osłony, ale to wszystko zależy od pogody. Potrzebujesz nagrzanego podłoża oraz wahań temperatury dzięki temu nasiona zaczną prawidowo kiełkować.
Cezaryyy się naprawcowałeś ;-) Postaw termometr pionowo i pomierz temp na górze i na dole lodówki - jak wygląda cyrkulacja gdzie jakie nasiona umieścić.
Co do pojemników to fajna sprawa, tylko bałbym się powtórnego wykorzystania, drewno cieżko wydezynfekować i nadaje się na świetne siedlisko patogenów Ja to robię w plastikowych fotograficznych kuwetach i do tej pory nic złego się nie działo.
Cezaryyy się naprawcowałeś ;-) Postaw termometr pionowo i pomierz temp na górze i na dole lodówki - jak wygląda cyrkulacja gdzie jakie nasiona umieścić.
Co do pojemników to fajna sprawa, tylko bałbym się powtórnego wykorzystania, drewno cieżko wydezynfekować i nadaje się na świetne siedlisko patogenów Ja to robię w plastikowych fotograficznych kuwetach i do tej pory nic złego się nie działo.
-
- 100p
- Od: 16 sie 2012, o 11:25
Drewno chyba było impregnowane więc może wystarczy, w lato wypale w słońcu. Problem z lodówką tego starego typu jest taki, że temperatura zależy od temp. otoczenia i temp w samej lodówce jest różna. Dziś w nocy wilgotny perlit najwyżej w lodówce blisko zamrażalnika troche zamarzł z wierzchu, temp. rano w lodówce była ok 1stop C, niżej ok 3, generalnie trzeba kontrolować i regulować pokrętło mocy lodówki, które ma zakres 0-8. Szkoda, że nie ma termostatu na konkretną temperatura, nowoczesne lodówki przypuszczam takie coś już mają
- tomekb1
Ale ja nigdzie nie napisałem, że wysiałem teraz. Napisałem, że rozpocząłem stratyfikację jodły, a świerka mam zamiar siać za dwa tygodnie.krismiszcz pisze:tomekb1 kolega monsheutos ma racje że troche się pośpieszyłeś. Świerka można wysiewać w marcu pod osłony, ale to wszystko zależy od pogody. Potrzebujesz nagrzanego podłoża oraz wahań temperatury dzięki temu nasiona zaczną prawidowo kiełkować.
Rozumowałem tak:
1. Rozpoczynam stratyfikację ( zakładam, że 30 dniową) jodły koreańskiej
2. Po 2 tygodniach wysiewam świerk kłujący
3. Po miesiącu stratyfikacji wysiewam jodłę (być może będą już pierwsze kiełki?)
4. Mniej więcej w tym samym czasie powinien kiełkować świerk.
A więc wzrost siewek ma nastąpić ok. połowy marca. Za wcześnie? mam do dyspozycji szklarnię.
-- 13 lut 2013, o 18:55 --
P.S
Wysiane nasionka będę trzymał na parapecie południowym. Mieszkam w domku jednorodzinnym. W dzień na parapecie jest ciepło (słońce + kaloryfer). W nocy kaloryfer stygnie, jest na parapecie chłodniej. a więc wahania temperatury, choć nieduże są.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2012, o 18:57
Proszę o informację czy stratyfikować (lub inaczej przygotować) następujące nasiona (kupione w sklepie w saszetkach)
- Rudbekia dwubarwna
- Aksamitka rozpierzchła
- Zrostka
- Wilec szkarłatny
- Rudbekia purpurowa
- Kolendra siewna
- Maciejka
- Liatra kłosowa
- Gipsówka rozesłana
z góry dziękuję za pomoc
- Rudbekia dwubarwna
- Aksamitka rozpierzchła
- Zrostka
- Wilec szkarłatny
- Rudbekia purpurowa
- Kolendra siewna
- Maciejka
- Liatra kłosowa
- Gipsówka rozesłana
z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: stratyfikacja nasion
Aksamitka rozpierzchła, kolendra siewna, maciejka, rudbekia dwubarwna, wilec szkarłatny, zrostka - na pewno nie.
Liatra kłosowa - na pewno tak.
Gipsówka rozesłana - zalecane.
Liatra kłosowa - na pewno tak.
Gipsówka rozesłana - zalecane.
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2012, o 18:57
Serdecznie dziękuję
Pozdrawiam Karolina
-
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 19:42
U mnie liatrę kłosową wysiewałam w kwietniu wprost do gruntu i nie zauważyłam aby miała jakieś problemy z kiełkowaniem i wzrostem, dlatego uważam ze nie wymaga żadnych zabiegów.
oto ona:
oto ona:
Liatra wymaga stratyfikacji w niskich temperaturach, a siejąc ją w kwietniu do gruntu zapewniłaś jej przechłodzenie, bo kwietniowe noce do ciepłych nie należą . Co innego jak ktoś próbuje zrobić rozsadę w domu na parapecie .