Pomidorki koktajlowe - 1cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
micka
50p
50p
Od: 20 maja 2008, o 22:06

Post »

Ja osobiście myślę, że skoro są na balkonie to tam przczółki zrobią swoje. Ja nigdy pomidorów hodowanych w gruncie nie zapylałąm ui było oki.
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kaja pisze:Mam na balkonie dwa kwitnące krzewy pomidorów (Koralik i Pokusa).Chciałabym ,aby obrodziły maksymalnie i dlatego potrzasam nimi kilka razy dziennie w celu zapylenia,ale nie widzę żeby spadał pyłek.Może nie jest żółty?
Co myślicie o zapylaniu pędzelkiem? Tylko jak zlokalizować miejsce gdzie jest pyłłek?
Pyłek jest na płatkach w głębi kwiatu i faktycznie nie sypie się jak u innych roślin. Na zapas się nie martw o zapylenie, problemy z tym bywają raczej w szklarniach i namiotach, a i tam większość osób nie zapyla, a pomidory są.
silver
50p
50p
Od: 1 maja 2008, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kaja, ja mam na balkonie pomidory i tylko czasami potrząsam krzakami, a tak wyglądają owoce. Wysiałam w marcu z nasion kupionych w sklepie. Obrazek
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Martwiłam się na zapas,bo z moimi pomidorkami na balkonie jest wszystko w porządku.
Z pomoca wiatru same sie zapylają,ale też trochę pomagam często potrząsając.
Na dowód załączam dzisiejsze zdjęcie. Taką niespodziankę sprawiła mi odmiana Maskotka. Obrazek
dunia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 wrz 2006, o 18:13

Post »

Ojej, gratuluję i aż się boję bo moje krzaczki "Koralika" mają dopiero ok. 35cm i ani jednego kwiatka:( To moja pierwsza uprawa, wysiałam w lutym, troche późno je przepikowałam, kwiecień), a wysadziłam do gruntu w maju drugiej połowie, może coś zepsułam? Proszę o radę.
pozdrawiam-dunia
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

Duniu ja też wysiewałam pierwszy raz, więc również jestem niedoświadczona w tym temacie. Teraz mój koktajlik ma jakieś 40cm wysokości i zawiązały się już malutkie pączki kwiatów, więc myślę że już niedługo się otworzą. U Ciebie też tak na pewno będzie, kilka dni na słońcu i zobaczysz że kwiatuszki się pojawią :D A potem tylko pylenie i będziemy zbierać plony :wink:
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Kaja
500p
500p

Post »

Nie martwcie się Panie. Pomidory szybko rosną. Może macie słabą ziemię. Ja też kupiłam raczej słabą w Biedronce, ale jest najbliżej. Na dno dałam trochę obornika granulowanego -kupiłam w sklepie ogrodniczym. Jeżeli Wasze pomidorki słabo rosną to myślę,że można je teraz podlać Humvitem (z dżownic). Ja tak zamierzam za jakiś czas zrobić,oczywiście jeżeli zobaczę że marnieją.
Ostatni z lewej to Koralik.Przed chwilą zobaczyłam,że na jednym gronie kwiatki opadły i na ich miejscu są malutkie pomidorki. Bardzo się cieszę ,ponieważ z powodu pomidorów musiałam w tym roku zrezygnować z moich ukochanych pelargonii.
micka
50p
50p

Post »

hej!! To ja muszę się pochwalić u mnie pierwsze pomidorki-koktalijki zaczynają się rumienić. ;:177 dam fotkę jak się zrobią całe czerwone. Jeszcze żadnego roku tak szybko nie miałam koralików.
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

a tak wygląda jeden z moich pomidorków..
Obrazek
i co ciekawsze jest to samosiejka..z uśmiechem czytam jak niektórzy forumowicze troszczą się o swoje..ja muszę z nimi walczyć ..bo są wszędzie.W szklarni wschodzą całymi kępami..a wyrzucone na kompost w tamtym roku teraz wschodzą na całej działce..
micka
50p
50p

Post »

Łał ja też czekam, aż moje pierwsze dojrzeją. Myślę, że już w tą sobotę będą pierwsze zbiory, małych koralików.
A o mich gruszkowych przepysznych maluszkach to na razie mogę sobie pomarzyć, dopiero pierwsze zaczynają się zawiązywać.
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

A kiedy je sadziliście, ze już będą zbiory?.
Kaja
500p
500p

Post »

U mnie do zbiorów to jeszcze jest daleko,ale na balkonie zawiązki już są. Siałam 15 marca.
Jeśli chodzi o Koralika to jeden krzak mam na balkonie południowym,a drugi w szklarni na działce.Ten na balkonie jest bardziej dorodny niż ten w szklarni chociaż nie ma słońca przez cały dzień,ponieważ zasłaniają je sąsiednie bloki. Na balkonie sadziłam 2 tygodnie później i rozsada była bardzo wysoka.W zeszłym roku też zauważyłam,że ten który rósł w gruncie był dużo ładniejszy niż w szklarni. Chyba Koraliki wolą rosnąć na dworze.
Józef pokazał zdjęcie samosiejki.U mnie też wychodzą z ziemi,ale są jeszcze malutkie.Jednak
na północy jest duże opóźnienie w wegetacji roślin.
Dzisiaj pierwszy raz od ponad miesiąca zobaczyłam krople deszczu.Trwało to chwilę,ale może popada.Oby.
micka
50p
50p

Post »

Ja siałam tak w połowie stycznia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”