Bób cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bób

Post »

frant pisze:może warto rozważyć uprawę jakiegoś poplonu .
W ubiegłym roku po bobie uprawiałem rzepę. Zapiekałem potem jesienią rzepkę z z ziemniakami. Ostatnią porcję rzepki wyrywałem prawie spod śniegu.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tym roku mam dwie odmiany: Jankiel (z Torseed) oraz Neptun z PNOS Ożarów Mazowiecki, który jest w mieszance strąkowo-zbożowej "na poplon" pod nazwą "bobik". Nie wiem, czy się też nadaje do zbierania, ale zobaczę. W ubiegłym roku miałem "White Windsor", a chyba jest prawie jak Jankiel.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
czarna_dco
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 mar 2011, o 14:53

Post »

Mój bób rośnie całkiem zdrowy, ale ma jakieś 30 cm wzrostu i już kwitnie. czy to nie za mała wysokość? mam dość słabą glebę w ogródku może to dlatego?
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

bób będzie kontynuował wzrost niezależnie od kwitnięcia. Zanim dojrzeją strąki to sama roślina będzie dwa razy wyższa.
11krzych

Post »

czarna_dco pisze:Mój bób rośnie całkiem zdrowy, ale ma jakieś 30 cm wzrostu i już kwitnie. czy to nie za mała wysokość? mam dość słabą glebę w ogródku może to dlatego?
Tak ma być. Moje mają 50 cm trzy piętra kwiatów. Po szóstym piętrze łby pourywam i niech idą w kilogramy a nie metry.
Awatar użytkownika
czarna_dco
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 mar 2011, o 14:53

Post »

Dziękuję wam za podpowiedź. Właśnie wczoraj przyuważyłam czarną mszycę na moim bobie:/ Robie gnojówkę z pokrzyw, mam nadzieję, że to coś pomoże. A jeśli nie, to co radzicie?
johnywawa
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 17:00

Post »

U mnie tez bób jakies 30cm wzrostu i duzo kwiatów, bardziej mnie martwi że nie widze żadnych owadów zapylających. Wczesniej uzywalem mydla potasowego aby pozbyc sie mszyc, moze to ma z tym cos wspolnego?..
Groser
100p
100p
Od: 21 kwie 2010, o 21:02

Post »

Bób jest rośliną samopylną.

Natomiast problem z owadami istnieje nie od dziś i jest poważny. Owady masowo giną na skutek chociażby totalnych insektycydów, dlatego bardzo zachęcam do stosowania naturalnych i biologicznych środków ochrony roślin. A jeżeli już chemia to przynajmniej środki selektywne.
11krzych

Post »

Groser pisze:Bób jest rośliną samopylną.
Dokładnie.Bób jest rośliną samopylną.
Ale dlaczego niekiedy da się słyszeć głosy, że z powodu wymierania trzmieli (tzrmiel zapyla bób, pszczoła nie - jakieś różnice w konstrukcji aparatu gębowego) może spaść plonowanie bobu?
Może to jest tak jak z pomidorami ? Też samopylne, ale potrząsanie lub betoxon w uprawach szklarniowych trzeba zastosować?
Groser
100p
100p
Od: 21 kwie 2010, o 21:02

Post »

Samopylność poradzi sobie bez owadów ale badania potwierdzają że zapylanie przez owady i powstałe na ten skutek zapylenie krzyzowe przynosi lepsze efekty.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Ja posiadam bób karmazyn o czerwonych ziarnach. Ma już pół metra i zaczyna kwitnąć, posiałem go w sąsiedztwie bobiku. Moje pytanie brzmi, kiedy można zrywać pierwsze strąki?
11krzych

Post »

Wtedy kiedy ziarna są dojrzałe do jedzenia. Ja stosuję metodę "na macanta". Jak Ci się będzie wydawało, że jest ok. to rozpruj jeden i sprawdź co jest w środku.
Kasencja

Post »

U mnie strąki są już bardzo ładne, też mam bób karmazyn. Ale bardzo mało coś tych strąków.... :roll: . Zbiór będzie marny... mam nadzieję, że późniejszy będzie obfitszy :)

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”