Pigwowiec - wymagania,pielęgnacja,cięcie,przesadzanie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Bonifacy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 sie 2013, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nieowocujący pigwowiec

Post »

No właśnie chyba nie, skoro to tylko kilkanaście złotych. Dzięki
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Warto poszukać w tych centrach, które mają rośliny wystawione na dworze , bo to bardzo popularna roślina; u nas widuję ceny od 8 do 12 PLN, zależnie od wielkości i koloru kwiatów (bo są i białe).
Zielonym do góry!!!
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

I niekoniecznie muszą być w dziale roślin owocowych tylko ozdobnych.A najlepiej wykop jakieś odrosty na osiedlu.To rośnie jak chwast.
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Kilka lat temu zaciekawił mnie problem rozmnażania pigwowca japońskiego z nasion. Dowiedziałem się jak można uzyskać sadzonki pigwowca we własnym zakresie,oto dwa sposoby na uzyskanie sadzonek.
Pierwszy
Należy nasiana wysuszyć i wymieszać z torfem i piaskiem pół na pół.Tak przygotowane nasiona przetrzymujemy w lodówce w miejscu na warzywa do momentu dużych mrozów i wtedy zakopujemy tą mieszankę w ziemi w puszce z otworkami, . Gdy miną mrozy, wczesną wiosną wykopujemy i siejemy do gruntu.
Drugi
Nasiona moczyć w wodzie przez 24 godz. Stratyfikować przez 60 dni w temp.5°C. Siać w IV do inspektu lub do gruntu. Sadzonki rosną dość szybko, osiagając po roku 40-60 cm wysokości. Siewki chronić przed przesychaniem. Stratyfikacja zimna ? przetrzymywanie nasion w temperaturze 0-5°C (można w tym celu wykorzystać lodówkę). Nasiona do stratyfikacji umieszcza się w substracie przygotowanym z czystego i wilgotnego piasku lub piasku zmieszanego z torfem wysokim w proporcji 1:1. Stosunek objętościowy nasion do substratu wynosi jak 1:3, przy czym nasiona miesza się z substratem tak aby poszczególne ziarna miały ze sobą jak najmniejszą styczność. Mieszaninę nasion i substratu wkłada się do pojemników plastikowych .
. Co dwa tygodnie - a w ostatnim miesiącu stratyfikacji - co tydzień zawartość pojemnika należy przemieszać, przewietrzyć a w razie potrzeby dowilżyć. Po pojawieniu się pierwszych kiełków stratyfikację przerywa się(zawsze w fazie chłodnej) i nasiona wraz z substratem wysiewa się w szkółce.

Ja zastosowałem pierwszy sposób, i po wysianiu wczesna wiosna nasion,otrzymałem własne sadzonki.Po dwóch latach od wysadzenia zaczęły kwitnąć i owocować.Sadzonkami obdzieliłem kilku znajomych z działki i rodzinę.
W bieżącym roku ładnie owocują.
dorota20
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sie 2013, o 16:02

Post »

Witam
Może kto będzie wiedział zakupiłam pigwę gruszkową i mimo okrycia na zimę przemarzła
ale od korzenia puszcza
czy to są dziczki i czy z tych odrostów będą kiedyś owoce
czy nie warto zawracać sobie tym głowy i wykopać i wyrzucić bo z tego juz nic nie bedzie
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Po pierwsze, to jest wątek o pigwowcu, zupełnie innej roślinie.

A jest to ważne z tego powodu, że o ile pigwowiec daje świetne odrosty korzeniowe które można odcinać i mieć z nich nowe rośliny, o tyle pigwa jest zazwyczaj szczepiona na jakiejś podkładce. Odrosty od korzenia będą więc odrostami od podkładki, nie pigwy.
Musisz sprawdzić czy na pniu jest ślad po szczepieniu - spore zgrubienie. Jeśl odrosty są wyżej niż owo zgrubienie, to będzie z nich pigwa. Jeśli wyrastają poniżej - będzie to podkładka.
Czasem widuje się też w sprzedaży pigwy (nie pigwowce) w formie krzewu i te są chyba nieszczepione - musisz sprawdzić jak to jest u ciebie.
Na forum jest też wątek o pigwach - warto tam zajrzeć, pewnie coś podpowiedzą.
Zielonym do góry!!!
Bonifacy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Bixxx pisze: (...) u nas widuję ceny od 8 do 12 PLN, zależnie od wielkości i koloru kwiatów (bo są i białe).

O, to tym bardziej nie będę się bawić w hodowanie z nasionek :D
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bonifacy pisze: O, to tym bardziej nie będę się bawić w hodowanie z nasionek :D
A szkoda bo w sklepie nie wiesz co kupisz a jak dostaniesz jakiś ładny, duży owoc i zakopiesz go teraz nawet w całości kilka centymetrów w głąb to wiosną będziesz miał młode siewki które dość wiernie powtórzą cechy rodzica.
Jak było jeszcze NRD w sklepach jesienią można było kupić w sklepach owoce pigwowca takie duże ,że na kilogram wchodziło 6-7 sztuk.Czy ktoś ma może nasiona z takich "enerdowskich" owoców.
Awatar użytkownika
laura_sara3
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 cze 2013, o 13:15

Re: Pigwowiec - pielęgnacja

Post »

Witam serdecznie, na początek mam takie pytanie: co robicie z owoców pigwowca?
Mam też ten krzew, rozrasta mi się na boki, zajmuje dużo miejsca i miałam zamiar go wyciąć, jednak ze względu na piękne kwiaty wczesną wiosną, jakoś mi żal ;:145 , kupiłam go dawno i nie wiem jaki jest dokładnie z nazwy...... ;:131 owoców w tym roku ma sporo..................w zeszłym wszystkie opadły :(

Kiedyś wyczytałam ,że z owoców pigwowca bardzo dobre są nalewki........ ;:218 nie próbowałam..........

Pozdrawiam :wit
Uprawiamy nasz malutki ogródek kwiatowy, ja , mój spaniel.......i krecik .
Bonifacy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

kaLo pisze:
Bonifacy pisze: O, to tym bardziej nie będę się bawić w hodowanie z nasionek :D
A szkoda bo w sklepie nie wiesz co kupisz a jak dostaniesz jakiś ładny, duży owoc i zakopiesz go teraz nawet w całości kilka centymetrów w głąb to wiosną będziesz miał młode siewki które dość wiernie powtórzą cechy rodzica (...).

No niby tak, ale ta droga wymaga czasu. Swojemu pigwowcowi dałem bodaj cztery lata. Czekałem aż zacznie owocować, bezskutecznie. Teraz chcę mu dać jak najszybciej towarzysza co podobno może wpłynąć pozytywnie na pojawienie się owoców :wink: Mimo planu zakupu krzaczka, owoce na nasionka już ukradłem z osiedlowego krzaczka. Uznałem, że skoro zaczynają żółknąć to właśnie nastał czas zbioru. :D Nie ma to jak dwutorowe działanie :wink:
treborx
200p
200p
Od: 25 lip 2011, o 15:35

Post »

Nalewki, wina, soki. Można też na swiezo wrzucac do herbaty jak cytryne. Wszystko przepyszne i rozpisane w necie petryliard razy.
Awatar użytkownika
Nira
100p
100p
Od: 7 paź 2012, o 15:00

Post »

Moje pigwy jeszcze zielone, ale jak zwykle cały obrośnięty owocami, tym razem jednak zbiorę owoce zamiast je zostawiać. do tego ma on sporo małych pigwowców pod sobą, pewnie przez zostawianie owoców :lol:
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam pigwowiec wysoki,który u mnie dorasta do 2m.Może nie powala plennością ale ma b. smaczne i aromatyczne owoce.Poza tym nie daje wielu odrostów i nie trzeba go często dyscyplinować.Jedyna wada to przemarzanie pąków kwiatowych w czasie zimowych odwilży utrzymujących się co najmniej kilkanaście dni (zostają tylko te co pod śniegiem).

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”