Z kwiatowego dworku "M & M" cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu piękne zimowe klimaty ,a bukszpan wygląda jak mini bałwanek uroczy . A pantofelki będziesz wysadzała na skalniaczku na pewno będzie super
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dostałam nasionka mimozy(składa liście jak się ją dotknie), Aturi( macha listkami,Bieluń,Dziwaczek i Pantofelek.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Mimozę i bielunia i dziwaczka znam. Pantofelka i aturii nie znam :oops:
Ciekawe jaki kolorek ma Twój bieluń?
Mój w tym roku kwitł tak.

Obrazek

wprawdzie miał być pełny kwiat, ale i tak jest ładny.
Zebrałam nasiona, nie wiem czy nie przemarzły. Namoczyłam, jak puszczą kiełki tzn., że z nimi wszystko ok.
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p

Post »

Gdybyś chciała to mogę część tych nasion ci wysłać w kopercie są bardzo malutkie.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie, że chętnie wymienię się na nasionka. ;:113
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p

Post »

Pantofelki znów modne (7 Marca 2007)

Pantofelki znów modne

Także wśród kwiatów panują mody – z obserwacji asortymentu kwiaciarni wynika, że oferują obecnie chętnie uprawianą przed laty kalceolarię zwaną pantofelkiem.
Pantofelek pochodzi z andyjskich lasów w Ameryce Południowej.
Jako roślinę doniczkową uprawia się kalceolarię mieszańcową /Calceolaria hybryda/ otrzymaną w wyniku krzyżowania gatunków.
Liczne odmiany tego gatunku Rózią się między sobą wysokością i barwą kwiatów. Kwiaty mogą mieć barwę: żółtą, różową, czerwoną, wiśniową, być dwubarwne lub nakrapiane. Kształt ich jest niezwykły przypomina pantofelek lub nadmuchany balonik i tworzą zwartą kępę nad gęstwiną liści.

Rozmnażanie
Pantofelki rozmnażane są przeważnie z nasion, wysiewanych w lipcu lub sierpniu, po dwukrotnym przesadzeniu do coraz większych doniczek kwitnące rośliny otrzymuje się w lutym lub marcu. Rozmnażanie w warunkach domowych jest dość kłopotliwe lepiej nabyć roślinę w kwiaciarni. Najlepiej kupić taką, która ma jeszcze sporo nierozwiniętych pąków. Okres kwitnienia wynosi około 6 tygodni.
Gdy pantofelek przekwitnie można GOP przyciąć przesadzić do nowej ziemi. Odmłodzona w ten sposób roślina wypuszcza nowe pędy i zwykle zakwita ponownie, choć już nie tak obficie jak za pierwszym razem. Z wyrastających pędów możemy zrobić sadzonki, ukorzenić je następnie przyciąć, aby się rozkrzewiły i otrzymamy nową roślinę.

Wymagania
Pantofelek najlepiej czuje się w miejscach chłodnych /12 – 16 ºC/ gdzie dociera dużo rozproszonego światła. Nie wolno ustawiać go przy grzejniku lub na pełnym słońcu – najlepszym parapet okna wschodniego lub północnego. Ziemia w doniczce powinna być stale wilgotna – jej przesuszenie może być przyczyną szybkiego żółknięcia liści i więdnięcia kwiatów. Nadmiar wody grozi gniciem korzeni i zamieraniem całych roślin.

Uprawę i sprzedaż pantofelka prowadzi RPZ Sp. z o. o.
Warto na przedwiośniu, gdy za oknem jeszcze szaro, sprawić sobie tą kolorową o oryginalnych w kształcie kwiatach i niedrogą roślinę.
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p

Post »

Podaj adres na PW.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

maria5 pisze:Pamiętam jak moja mama bardzo cieszyła się z posiadania jednego pantofelka, był cały oblepiony kwiatami.A ja dostałam cały zestaw nasion pod choinkę i to są pierwsze moje wschody cieszę się bardzo. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
To fajnie,że pantofelki wróciły,to takie wdzięczne roślinki.
Mimozę kiedyś miałam, pamiętam,że jakoś mało mi wzeszło roślinek z tych wysianych.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:160 Ale miałam zaćmienie umysłu :oops: Dobrze, że podałaś mi nazwę właściwą to sobie wygooglowałam.No przecież , że znam pantofelka-z kwiaciarni-nigdy nie miałam tej rośliny, ale widziałam jak kwitnie. Ale tej drugiej=aturii nie znalazłam w necie, może też się inaczej nazywa?
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p

Post »

Aturi inaczej Desmodium motorium.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p

Post »

A to malutkie pantofelki. Obrazek
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu-kiedy Ty je wysiałaś, szybko jakoś wzeszły od Mikołaja :roll: Już wszystkie z zestawu wysiałaś, czy czekasz bliżej wiosny?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”