Słodkie ziemniaki bataty
-
- 200p
- Od: 10 cze 2019, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Słodkie ziemniaki bataty
Dotarły. Ale niestety, były oszukane. Coś wzeszło, ale bataty to nie były. I zaraz potem zwiędło. Nie wiem, co to było. Najpierw trzeba by mieć prawdziwe nasiona, żeby coś więcej powiedzieć, ale raczej nie warto.
Problem z sadzonkami z bulw jest taki, że bulwy ze sklepu wcale tak chętnie nie kiełkują, najlepiej kupić koszyk bulw w styczniu, położyć je w ciemnym miejscu i może do kwietnia połowa zgnije, a na drugiej połowie pojawią się małe kiełki. Wtedy dopiero bulwy do wody i jedna na 3 wytworzy dobre sadzonki, reszta nie zdąży bo zgnije w wodzie. Takie są moje dotychczasowe doświadczenia.
Jeśli weźmiesz bulwę przyniesioną ze sklepu i od razu wsadzisz do wody, to szanse na uzyskanie sadzonek są zasadniczo zerowe. W wodzie puści tylko korzenie, potem zgnije a liści nie wypuści żadnych.
Problem z sadzonkami z bulw jest taki, że bulwy ze sklepu wcale tak chętnie nie kiełkują, najlepiej kupić koszyk bulw w styczniu, położyć je w ciemnym miejscu i może do kwietnia połowa zgnije, a na drugiej połowie pojawią się małe kiełki. Wtedy dopiero bulwy do wody i jedna na 3 wytworzy dobre sadzonki, reszta nie zdąży bo zgnije w wodzie. Takie są moje dotychczasowe doświadczenia.
Jeśli weźmiesz bulwę przyniesioną ze sklepu i od razu wsadzisz do wody, to szanse na uzyskanie sadzonek są zasadniczo zerowe. W wodzie puści tylko korzenie, potem zgnije a liści nie wypuści żadnych.
Melduję się w wątku, ponieważ zamarzyła mi się uprawa swoich własnych, ekologicznych batatów.
Udało mi się kupić kilka sztuk w najpopularniejszym polskim markecie ;-),
ale teraz mam wątpliwości (po lekturze wątku), czy moje marketowce w ogóle wykiełkują...
Może trzeba było zainwestować w ekologiczne?
Czy są jakieś skuteczne metody "wyczyszczenia" bulw z preparatów przeciw kiełkowaniu?
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki
Udało mi się kupić kilka sztuk w najpopularniejszym polskim markecie ;-),
ale teraz mam wątpliwości (po lekturze wątku), czy moje marketowce w ogóle wykiełkują...
Może trzeba było zainwestować w ekologiczne?
Czy są jakieś skuteczne metody "wyczyszczenia" bulw z preparatów przeciw kiełkowaniu?
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
-
- 200p
Podobno niektórzy dokładnie myją bulwy wodą z płynem do naczyń, ale to raczej nic nie pomoże, bo preparat jakoś wnika do środka i tam hamuje kiełkowanie, według mnie sposobu nie ma.
Co do tzw ekologicznych, wątpię że będzie jakaś różnica. Podam na przykładzie innej rośliny: komosy ryżowej. Własne nasiona kiełkują w ciągu 1 dnia, tzw ekologiczne ze sklepu sprzedawane do jedzenia nie wykiełkowały mi w ogóle. Możliwe, że to wszystko jest ekologiczne tylko z nazwy, bo w końcu jak to sprawdzisz?
I pytanie, czy "ekologiczność" wyklucza użycie preparatów przeciw kiełkowaniu, może nawet nie.
P.S. jeszcze co do dziwnego nalotu na liściach batatów: proponuję całkowicie wstrzymać podlewanie, aż do czasu gdy roślina zacznie więdnąć. Wtedy znak dopiero, że trzeba podlać. Według literatury, to jest tylko za dużo wilgoci.
Co do tzw ekologicznych, wątpię że będzie jakaś różnica. Podam na przykładzie innej rośliny: komosy ryżowej. Własne nasiona kiełkują w ciągu 1 dnia, tzw ekologiczne ze sklepu sprzedawane do jedzenia nie wykiełkowały mi w ogóle. Możliwe, że to wszystko jest ekologiczne tylko z nazwy, bo w końcu jak to sprawdzisz?
I pytanie, czy "ekologiczność" wyklucza użycie preparatów przeciw kiełkowaniu, może nawet nie.
P.S. jeszcze co do dziwnego nalotu na liściach batatów: proponuję całkowicie wstrzymać podlewanie, aż do czasu gdy roślina zacznie więdnąć. Wtedy znak dopiero, że trzeba podlać. Według literatury, to jest tylko za dużo wilgoci.
W Leroyu bywają sadzonki batatów i te rosną bardzo dobrze, warto je kupić.
Uzyskanie sadzonek z bulw konsumpcyjnych jest ruletką, bo nie wiemy czy nie są pryskanie chemią ale czasem mi się udawało.
Uzyskanie sadzonek z bulw konsumpcyjnych jest ruletką, bo nie wiemy czy nie są pryskanie chemią ale czasem mi się udawało.
-
- 200p
Dokładnie. Ale jeśli postąpisz tak, jak napisałem to szansa jest.
Heh racja, jedno może nie wykluczać drugiego.
Pozostaje mi tylko spróbować, "kto nie ryzykuje..."
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
-
- 200p
No, tylko trzeba było trzymać bulwy co najmniej od stycznia, jak kupisz teraz to marne szanseszymka pisze:Heh racja, jedno może nie wykluczać drugiego.
-
- 200p
Ładnie całkiem. Jak długo leżały? Ja na twoim miejscu bym teraz wstawił je do wody, żeby było więcej dużych pędów. Dopiero wtedy pobrać sadzonki.
Leżały od jesieni w ciepłym garażu.
One właśnie moczą się w wodzie za kilka dni pobiorę pierwsze sadzonki
One właśnie moczą się w wodzie za kilka dni pobiorę pierwsze sadzonki
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 sty 2018, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I tyle mi chyba pozostaje. Poszukam sadzonek Wilca.