Drzewko truskawkowe (Arbutus unedo)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lut 2012, o 12:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Arbutus unedo ( drzewko truskawkowe )
Majena nie mam pojęcia jaka to odmiana, kupiłam jako drzewko truskawkowe bez nazwy odmianowej. Tak szczerze powiedziawszy nawet nie zastanawiałam się nad tym ,czy są różne odmiany
Moje też teraz, po wniesieniu do domu kwitnie na biało. Pewnie to z powodu braku dostępu do światła słonecznego.
Mam tylko to jedno drzewko.
Moje też teraz, po wniesieniu do domu kwitnie na biało. Pewnie to z powodu braku dostępu do światła słonecznego.
Mam tylko to jedno drzewko.
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
Izabela14 ja niestety też. Miałam jeszcze jedno ze szczepki - przesadzając swoje drzewko do innej doniczki nadłamała mi się dolna gałązka, która się ukorzeniła. Niestety latem, gdy były mocne ulewy w porę jej nie schowałam i została przelana
Tak wyglądała:
Teraz próbuję ukorzenić gałązkę drzewka truskawkowego robiąc odkład powietrzny, ale na razie rezultatów brak.
Tak wyglądała:
Teraz próbuję ukorzenić gałązkę drzewka truskawkowego robiąc odkład powietrzny, ale na razie rezultatów brak.
Witam,
Będąc na Majorce spotkałam się z drzewem truskawkowym i po spróbowaniu jego owoców postanowiłam nabyć takie w Polsce, żeby mieć je na wyłączność Owoce, dla mnie, były bardzo smaczne, tak bardzo, że z mężem objedliśmy większą część drzewa
Swoje drzewko zakupiłam przez internet początkiem lata. Stało na zewnątrz aż do połowy listopada, po czym przeniosłam je na werandę, moze kojarzycie takie przeszkolne werandy w starszych typach domów, gdzie pomieszczenie nie jest ogrzewane, więc drzewko nie stało w "upałach". Następnie wniosłam je do nienagrzanego domu, żeby nie przezyło szoku i od niedawa stoi u mnie w pokoju, jednak nie bezpośrednio na parapecie. I niestety po obfitym kwitnieniu liscie zaczeły brązowieć i usychac, podobnie jak kwiaty. Drzewko obecnie prezentuje się tak:
Pewnie nie zawiąże owoców ale chciałabym, żeby wróciło do swojej dobrej formy. Czy to moze być spowodowane brakiem zraszania, suchym powietrzem w pokoju??
Będąc na Majorce spotkałam się z drzewem truskawkowym i po spróbowaniu jego owoców postanowiłam nabyć takie w Polsce, żeby mieć je na wyłączność Owoce, dla mnie, były bardzo smaczne, tak bardzo, że z mężem objedliśmy większą część drzewa
Swoje drzewko zakupiłam przez internet początkiem lata. Stało na zewnątrz aż do połowy listopada, po czym przeniosłam je na werandę, moze kojarzycie takie przeszkolne werandy w starszych typach domów, gdzie pomieszczenie nie jest ogrzewane, więc drzewko nie stało w "upałach". Następnie wniosłam je do nienagrzanego domu, żeby nie przezyło szoku i od niedawa stoi u mnie w pokoju, jednak nie bezpośrednio na parapecie. I niestety po obfitym kwitnieniu liscie zaczeły brązowieć i usychac, podobnie jak kwiaty. Drzewko obecnie prezentuje się tak:
Pewnie nie zawiąże owoców ale chciałabym, żeby wróciło do swojej dobrej formy. Czy to moze być spowodowane brakiem zraszania, suchym powietrzem w pokoju??
Podobno odmiana "Roselily" zakwita wcześniej i jest szansa na owoce.
tyska89 jak twoje drzewko?Z moimi niestety było tak samo, pięknie rosło aż tu nagle listki zaczęły robić się czarne, odpadły wszystkie.Roslinka nie przeżyła.Dodam że następnej wiosny kupiłam kolejne drzewka i niestety historia się powtórzyła z nadejsciem jesieni zaczęły pojawiac sie czarne plamy na listkach.Choć robiłam wszystko by roślinki ocalić i tym razem się nie udało.
Witam, czy komuś zaowocowała ta roślina ? Jestem bardzo ciekaw jakie ma owoce ta roślina.
Witam , jestem tutaj nowa . Mam do was pytanie odnośnie tego drzewka , widzę że wasze pięknie rosną a moje ma ok roku i jest takie mizerne ze nie wiem czy coś z niego będzie , dlatego wysiałam kolejne nasionka ... Jakie mogą być przyczyny tak słabego wzrostu . ?
Zdjęcie niedostępne/Adm.
Zdjęcie niedostępne/Adm.
- kocica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Kontakt:
Aby pojawiły się owoce trzeba mieć dwa egzemplarze drzewka. "Aby zapewnić sobie 100% zapylenie warto mieć dwie rośliny posadzone blisko siebie." Najlepsza temperatura do przechowywania zimą to 5-10 stopni, u mnie zimuje w ogrzewanym domku letnim, ale w przedsionku gdzie jest chłodno.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 kwie 2016, o 09:31
Drzewko truskawkowe
Mam nasiona drzewka truskawkowego i aby mieć owoce trzeba mieć dwa drzewka różnej płci. Poczym poznać płeć po nasionie ???
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Drzewko truskawkowe (Arbutus unedo)
Nie. Jeżeli już to po kwiatach. Ale w tej roślinie potrzebne jest zapylenie pyłkiem kwiatowym z drugiej rośliny tego samego gatunku. Czyli roślina jest jednopienna ale obcopylna. OK??
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Czy ktoś próbował nawozić drzewko jakimiś gnojówkami np. z pokrzyw, albo ze skrzypu ?
Moje drzewko truskawkowe w tym roku zimuje w mieszkaniu - miałam do wyboru albo ciepłe, jasne mieszkanie, albo ciemny garaż z temp. 10-15 st. Stwierdziłam, że ważniejsze jest światło niż odpowiednia temperatura. Na razie jest w dobrej formie - niewielka część liści zżółkła i opadła, ale ma też mnóstwo nowych pączków z liśćmi.
Odpowiadając na pytanie w powyższym poście - od czasu do czasu, gdy roślina stała na zewnątrz na tarasie, podlewałam rozcieńczoną (1:10) gnojówką z pokrzyw, nawet ładnie rosły pędy, nawet były kwiaty. Tylko niestety moje pieski uwielbiają takie gnojówkowe klimaty (zapach? smak?) i chętniej wyjadały ziemię z donicy jak z tacy
Moje drzewko w poprzednim sezonie kwitło, oczywiście nie miało owoców, bo nie ma partnera mimo, że próbowałam oszukać naturę - palcem próbowałam przenosić "to i owo" z kwiatka na kwiatek, nic to nie dało.. najprawdopodobniej jest to okaz żeński, widziałam słupek, ale jak porównuję ze zdjęciami kwiatów w internecie, to coś mi nie pasuje, może macie z bliska zdjęcie kwiatu męskiego i żeńskiego? U mnie kwiatki miały zaledwie kilka mm średnicy, w kolorze zielonkawo-żółtym.
Odpowiadając na pytanie w powyższym poście - od czasu do czasu, gdy roślina stała na zewnątrz na tarasie, podlewałam rozcieńczoną (1:10) gnojówką z pokrzyw, nawet ładnie rosły pędy, nawet były kwiaty. Tylko niestety moje pieski uwielbiają takie gnojówkowe klimaty (zapach? smak?) i chętniej wyjadały ziemię z donicy jak z tacy
Moje drzewko w poprzednim sezonie kwitło, oczywiście nie miało owoców, bo nie ma partnera mimo, że próbowałam oszukać naturę - palcem próbowałam przenosić "to i owo" z kwiatka na kwiatek, nic to nie dało.. najprawdopodobniej jest to okaz żeński, widziałam słupek, ale jak porównuję ze zdjęciami kwiatów w internecie, to coś mi nie pasuje, może macie z bliska zdjęcie kwiatu męskiego i żeńskiego? U mnie kwiatki miały zaledwie kilka mm średnicy, w kolorze zielonkawo-żółtym.
Drzewko truskawkowe - insekty
Dzień dobry,
chciałabym proprosić o radę. Kupiłam drzewko truskawkowe, błędnie wystawiłam je od razu na balkon i drzewko dostało poparzenia. Wróciłam z drzewkiem do domu. Teraz jest OK, powoli wraca do zdrowia. Niestety zauwazyłam ostatnio ze po ziemi w doniczce i drzewku chodzi wiele muszek. Wiem, że nie zawsze insekty są złe, ale troche mnie to martwi. Załączam fim i zdjęcia.
Bardzo gorąco proszę o pomoc, czy powinnam jakoś przeciwdziałać?
Dziękuję
Załączam film: https://www.youtube.com/watch?v=ZURv5TZG7Y8
oraz zdjęcia
chciałabym proprosić o radę. Kupiłam drzewko truskawkowe, błędnie wystawiłam je od razu na balkon i drzewko dostało poparzenia. Wróciłam z drzewkiem do domu. Teraz jest OK, powoli wraca do zdrowia. Niestety zauwazyłam ostatnio ze po ziemi w doniczce i drzewku chodzi wiele muszek. Wiem, że nie zawsze insekty są złe, ale troche mnie to martwi. Załączam fim i zdjęcia.
Bardzo gorąco proszę o pomoc, czy powinnam jakoś przeciwdziałać?
Dziękuję
Załączam film: https://www.youtube.com/watch?v=ZURv5TZG7Y8
oraz zdjęcia