MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.
Trzcina jest pusta w środku więc trudno się pomylić, podobnie jak rdest sachaliński, ale jego trudniej spotkać.
Pozdrawiam, Maciek.
Coma, paczkę z pszczółkami wyślę w poniedziałek, a więc w środę powinna być u Ciebie.
Waleria podaj adres na PW i przygotuj trzcinki
Waleria podaj adres na PW i przygotuj trzcinki
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja do Walerii wysłałem trzcinki i kokony priorytetem, dzisiaj drugi dzień mija i na razie cichutko- jak będzie szło nie wiadomo ile i jeszcze w cieple położą paczkę to tylko trupki dojdą
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Dzięki za informację :P
Na szczęście (?) ma się troszeczkę obniżyć pogoda....
A priorytet jest tylko w nazwie.
Na poczcie mi powiedzieli że powinien dojść do 24 godzin ale nie wiadomo czy dojdzie bo oni nie gwarantują kiedy jakiś priorytet dotrze do adresata.
Sama kiedyś jednego dnia wysłałam 5 paczek i część doszła szybko a jedna dopiero po 5 dniach !
Na szczęście (?) ma się troszeczkę obniżyć pogoda....
A priorytet jest tylko w nazwie.
Na poczcie mi powiedzieli że powinien dojść do 24 godzin ale nie wiadomo czy dojdzie bo oni nie gwarantują kiedy jakiś priorytet dotrze do adresata.
Sama kiedyś jednego dnia wysłałam 5 paczek i część doszła szybko a jedna dopiero po 5 dniach !
- harwi
- Od: 5 mar 2008, o 14:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O jezu mam nadzieję, że przyjdą jednak szybko. Mariola do firmy zamów ;)
A jak się wygryzą na poczcie ;)
A jak się wygryzą na poczcie ;)
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Wolu już to zrobiłam wiec jak przyjdą to od razu tego samego dnia będziesz miała swoje :P
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Swagman! Dzięki, dzięki, dzięki!!!!!!
Wczoraj całe przedpołudnie czekałam na listonosza, a jak nikogo nie było w domu, to przyszedł z paczką, na szczęście zostawił ją u sąsiada, więc odebrałam paczkę późno wieczorem. Dzisiaj rano pomknęłam z paczuszką na działkę, dwóch przodowników wydostało się z paczki na klatce schodowej, to chyba zostaną starymi kawalerami Reszta męskiej ferajny wyroiła się na działce. Trochę samic też. Reszta sprytnie przykryta, ale mają możliwość wyfrunięcia.
Jeszcze przed otwarciem paczki zaczęły wychodzić.
Wychodzą
Jeszcze w pudełku
Trochę martwię się, bo mało co kwitnie i w dodatku cały czas był silny wiatr.
Mam pytanko do mojego Darczyńcy: Czy na tę wysłaną ilość pszczółek wystarczą 3 pięciolitrowe i 3 litrowe plastikowe butle napchane różnymi rurkami? Strasznie leniwa jestem do liczenia
Jeszcze raz serdecznie dziękuję!
Wczoraj całe przedpołudnie czekałam na listonosza, a jak nikogo nie było w domu, to przyszedł z paczką, na szczęście zostawił ją u sąsiada, więc odebrałam paczkę późno wieczorem. Dzisiaj rano pomknęłam z paczuszką na działkę, dwóch przodowników wydostało się z paczki na klatce schodowej, to chyba zostaną starymi kawalerami Reszta męskiej ferajny wyroiła się na działce. Trochę samic też. Reszta sprytnie przykryta, ale mają możliwość wyfrunięcia.
Jeszcze przed otwarciem paczki zaczęły wychodzić.
Wychodzą
Jeszcze w pudełku
Trochę martwię się, bo mało co kwitnie i w dodatku cały czas był silny wiatr.
Mam pytanko do mojego Darczyńcy: Czy na tę wysłaną ilość pszczółek wystarczą 3 pięciolitrowe i 3 litrowe plastikowe butle napchane różnymi rurkami? Strasznie leniwa jestem do liczenia
Jeszcze raz serdecznie dziękuję!
Waleria
-
To ostatnie zdjęcie to od 18 lat co do ilości rurek to na razie powinno wystarczyć a potem możesz coś dostawić obok- co do kwitnięcia to u mnie siedzą wszystkie na wawrzynkach- samce to nawet nocują na kwiatkach - zaś pierwsze samice zajęły już rurki co o kwiatków to one coś sobie już tam znajdą - w ogródkach przecie już coś tam kwitnie ,jakieś pierwsze chwasty tez już kwitną a lada moment wszystko buchnie kwieciem- spokojnie
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
O matko!!! Ale jaja Świetna relacja Walerciu, widzę cię oczami wyobraźni, jak pędzisz z tymi pszczołami bzzzzzzzzzz... bzzzzzzzzzzzzz...
A u mnie nic się nie dzieje, nic nie wyłazi - coś nie tak z nimi? W butelce jest cieplej niż na dworze - sprawdzałam paluchem Chyba wyjmę część kokonów i przeniosę do domu
A u mnie nic się nie dzieje, nic nie wyłazi - coś nie tak z nimi? W butelce jest cieplej niż na dworze - sprawdzałam paluchem Chyba wyjmę część kokonów i przeniosę do domu
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Domoniko faktycznie może im być za ciepło
zobacz tutaj http://www.thermoweb.wtx.pl/pliki/czujnik_solar.jpg
Wczoraj w takiej butelce było 38 stopni w Łodzi. Przeanalizuj czy też masz w słońcu i zwróć na to uwage.
Dziś zrobiłem mieszkanko dla murarek bo prawdopodobnie coś tu u mnie żyje a mam zamiar tynkować w tym roku tą ściane co są w niej dziurki jak na fotkach.
A oto mieszkanko zastępcze.
zobacz tutaj http://www.thermoweb.wtx.pl/pliki/czujnik_solar.jpg
Wczoraj w takiej butelce było 38 stopni w Łodzi. Przeanalizuj czy też masz w słońcu i zwróć na to uwage.
Dziś zrobiłem mieszkanko dla murarek bo prawdopodobnie coś tu u mnie żyje a mam zamiar tynkować w tym roku tą ściane co są w niej dziurki jak na fotkach.
A oto mieszkanko zastępcze.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Hmmm... ja mam butelkę owiniętą dość grubo białą agrowłókniną (więc nie ma efektu niewietrzonej szklarni) - są w słońcu, przesłonięte kratownicą od pergoli. W butelce jest trochę cieplej, ale na pewno nie gorąco, właśnie myślę, czy nie jest za chłodno raczej Leff chyba pisał, że miał kokony w rurze kanalizacyjnej fi 110, i nie chciały się (samice) wygryzać aż do maja - prawdopodobnie za chłodno (przewiew za duży)? Wyczytałam, że pszczoły miodne utrzymują w ulu temp. 35 st, czyli wynikałoby z tego, że lubią ciepło. Ja się po prostu bałam, że się "ugotują", ale może właśnie powinny się nagrzać?
Swagman - jak wystawiałeś kokony? W czym, jakie stanowisko?
Swagman - jak wystawiałeś kokony? W czym, jakie stanowisko?
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Nie bzyczą, latają bezdźwięcznie. Niestety, został mi odruch z dawnych lat, gdy jestem na drodze lotu, unikam spotkania, tak jak z miodną, która potrafi dosyć boleśnie użądlić.dominikams pisze:O matko!!! Ale jaja Świetna relacja Walerciu, widzę cię oczami wyobraźni, jak pędzisz z tymi pszczołami bzzzzzzzzzz... bzzzzzzzzzzzzz...
Waleria
-
ja wysypałem kokony na starą płaską blaszkę do ciasta i postawiłem na słońcu- w ciągu 2 dni wygryzło się coś ze 80% wszystkich pszczółek- co do tych rurek w tej scianie to wszystko jest niby OK ale tylko niby- bo to moze nie być murarka tylko inny gatunek pszczoły związany z gliniastymi ścianami np jakaś Anthophora - one nie wejdą do tych rurek za piernika- trzeba zrobić ściankę glinianą http://www.wildbienen.de/wbarten.htm swoją drogą nie wiem czy podawałem ale jak już ktoś jest żarażony pszczolami to jest taka strona ze zdjęciami http://www.flickr.com/photos/90408805@N ... 508048613/ - rewelacyjna wg mnie tak poza tym wygryzl mi sie dzisiaj samczyk Osmia caerulescens - piękny http://www.tierundnatur.de/wildbienen/e_ocae05.jpg