Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Solaya
50p
50p
Od: 24 wrz 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hippeastrum/ Zwartnica/ Amarylis -tylko prezentacje kwitnień

Post »

To co się dało usunąłem, jednak sporo musiałem zostawić żeby nie rozebrać całkowicie cebuli.
Zasypałem wszystko cynamonem.
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p
Od: 21 mar 2013, o 11:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ważne żeby kawałek piętki został i trzymał łuski, a w takiej sytuacji - jak pozostało trochę zgnilizny - nie sadź do ziemi cebuli tak długo aż nie wyschną podgniłe fragmenty.
Kilka takich przypadków przerabiałem :wink:
Cebula swoje odchoruje ale będzie żyła ;:333
Michał
kyra
50p
50p
Od: 16 mar 2013, o 14:07

Post »

Ja również zmagam się z różnymi chorobami hippeastrum,rezultat jest raz lepszy ,raz gorszy .Gdy już widzę ,że cebula sobie nie poradzi ,robię tak ;:174
Obrazek
Obrazek
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też kiedyś próbowałam uratować odmianę w taki sposób, ale skończyło się niepowodzeniem. Wszystko mi zgniło... Czy trzymasz początkowo łuski pod przykryciem?
kyra
50p
50p
Od: 16 mar 2013, o 14:07

Post »

Początkowo nakrywam doniczki zwykłym woreczkiem w którym jest kilka niewielkich otworów. W tym przypadku, doniczkę ustawiłam bardzo blisko kaloryfera(na rurce doprowadzającej wodę do grzejnika ) . Sadzonki powyżej mają nr 1- cztery tygodnie ,nr 2- siedem tygodni. Ziemię utrzymuję lekko wilgotną i codziennie min 1 godz zdejmuje woreczek ,aby się przewietrzyły .Myślę ,że to ciepełko od kaloryfera tak im służy,gdyż w innych przypadkach trwa to dłużej.
Awatar użytkownika
blonde_cactus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 sie 2011, o 15:24

Re: Hippeastrum / amarylis - porady ,uwagi,zapytania

Post »

Witam,
Niedawno dostałam nowe amarylisy i dzisiaj, jak jeden z nich został zahaczony i się przewrócił zauważyłam, że ma zgniłe korzenie. Właściwie nie ma ani jednego zdrowego - niektóre całkowicie zgniły, inne częściowo. Cebula jest jednak twarda i nie zauważyłam nigdzie zgnilizny, a do tego roślinka ma około 40cm łodyżkę na której jest już pokaźny pączek.
Całkowicie obumarłe korzenie usunęłam, inne podcięłam i posypałam cynamonem.
Sorry, jeśli się powtarzam, ale na prawdę starałam się dokładnie przejrzeć wszystkie wątki o amarylisach :)
Solaya
50p
50p

Post »

Gdzieś była o tym gadka, ale nie pamiętam w której części i w jakim temacie... :wink:

Być może przesadziłaś z podlewaniem?
Awatar użytkownika
blonde_cactus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 sie 2011, o 15:24

Post »

Dostałam go kilka dni temu, a wtedy ziemia była jak próchno....
Solaya
50p
50p

Post »

Cebula będzie potrzebowała czasu na ukorzenienie się, a przez to moze tylko wolnej rosnąć :wink:
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p
Od: 14 mar 2012, o 22:41

Post »

One ukorzeniają się szybko, także nie martw się :) tylko na początku nie przesadzaj z wodą, niektórzy umieszczają cebulę nad słoikiem z wodą i czekają, aż wypuści korzenie. Ja swoją bez korzeni wsadziłam do ziemi i też nie było problemów.
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p
Od: 9 mar 2012, o 09:20

Re: Hippeastrum - Zwartnica

Post »

Przyniosłam cebulę po zimowaniu, sam środek po zeszłorocznych liściach jest intensywnie czerwony... rozumiem, że już po cebuli? :roll:

Wszystko zależy od tego jak bardzo zaawansowana jest czerwona plamistość. Jeśli cebula jest twarda to jest szansa na to, że zakwitnie, ale musisz chociaż w minimalnym stopniu usunąć to co chore, a resztę podsuszyć i zabezpieczyć posypując cynamonem, węglem drzewnym lub odkażając w nadmanganianie potasu.[/quote]

Problem polega na tym, że zaatakowało sam środek cebuli, żeby usunąć chore miejsce musiałabym ją chyba przekroić na pół... ;:185
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Hippeastrum - Zwartnica

Post »

Jeśli przetniesz to z kwitnienia nici, ale jest to sposób na uratowanie cebuli. Przecinasz na 2 lub 4 części, oczyszczasz z czerwonej plamistości, zanurzasz każdą część w ukorzeniaczu i sadzisz do ziemi.
Każda część musi mieć kawałek piętki. Po kilku tygodniach powinno się ukorzenić. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Moje hipeastra, poza Limą i Papiliami, poszły już na letnią kwaterę, czyli na balkon. Jak się luźno zrobiło na parapetach! :)
Pozdrawiam - BabajAGA
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”