Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania
Re: Hippeastrum/ Zwartnica/ Amarylis -tylko prezentacje kwitnień
To co się dało usunąłem, jednak sporo musiałem zostawić żeby nie rozebrać całkowicie cebuli.
Zasypałem wszystko cynamonem.
Zasypałem wszystko cynamonem.
- JAWiktor
- 100p
- Od: 21 mar 2013, o 11:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ważne żeby kawałek piętki został i trzymał łuski, a w takiej sytuacji - jak pozostało trochę zgnilizny - nie sadź do ziemi cebuli tak długo aż nie wyschną podgniłe fragmenty.
Kilka takich przypadków przerabiałem
Cebula swoje odchoruje ale będzie żyła
Kilka takich przypadków przerabiałem
Cebula swoje odchoruje ale będzie żyła
Michał
Ja też kiedyś próbowałam uratować odmianę w taki sposób, ale skończyło się niepowodzeniem. Wszystko mi zgniło... Czy trzymasz początkowo łuski pod przykryciem?
Początkowo nakrywam doniczki zwykłym woreczkiem w którym jest kilka niewielkich otworów. W tym przypadku, doniczkę ustawiłam bardzo blisko kaloryfera(na rurce doprowadzającej wodę do grzejnika ) . Sadzonki powyżej mają nr 1- cztery tygodnie ,nr 2- siedem tygodni. Ziemię utrzymuję lekko wilgotną i codziennie min 1 godz zdejmuje woreczek ,aby się przewietrzyły .Myślę ,że to ciepełko od kaloryfera tak im służy,gdyż w innych przypadkach trwa to dłużej.
- blonde_cactus
- 10p - Początkujący
- Od: 22 sie 2011, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hippeastrum / amarylis - porady ,uwagi,zapytania
Witam,
Niedawno dostałam nowe amarylisy i dzisiaj, jak jeden z nich został zahaczony i się przewrócił zauważyłam, że ma zgniłe korzenie. Właściwie nie ma ani jednego zdrowego - niektóre całkowicie zgniły, inne częściowo. Cebula jest jednak twarda i nie zauważyłam nigdzie zgnilizny, a do tego roślinka ma około 40cm łodyżkę na której jest już pokaźny pączek.
Całkowicie obumarłe korzenie usunęłam, inne podcięłam i posypałam cynamonem.
Sorry, jeśli się powtarzam, ale na prawdę starałam się dokładnie przejrzeć wszystkie wątki o amarylisach
Niedawno dostałam nowe amarylisy i dzisiaj, jak jeden z nich został zahaczony i się przewrócił zauważyłam, że ma zgniłe korzenie. Właściwie nie ma ani jednego zdrowego - niektóre całkowicie zgniły, inne częściowo. Cebula jest jednak twarda i nie zauważyłam nigdzie zgnilizny, a do tego roślinka ma około 40cm łodyżkę na której jest już pokaźny pączek.
Całkowicie obumarłe korzenie usunęłam, inne podcięłam i posypałam cynamonem.
Sorry, jeśli się powtarzam, ale na prawdę starałam się dokładnie przejrzeć wszystkie wątki o amarylisach
Gdzieś była o tym gadka, ale nie pamiętam w której części i w jakim temacie...
Być może przesadziłaś z podlewaniem?
Być może przesadziłaś z podlewaniem?
- blonde_cactus
- 10p - Początkujący
- Od: 22 sie 2011, o 15:24
Dostałam go kilka dni temu, a wtedy ziemia była jak próchno....
Cebula będzie potrzebowała czasu na ukorzenienie się, a przez to moze tylko wolnej rosnąć
- Marantha
- 100p
- Od: 14 mar 2012, o 22:41
One ukorzeniają się szybko, także nie martw się tylko na początku nie przesadzaj z wodą, niektórzy umieszczają cebulę nad słoikiem z wodą i czekają, aż wypuści korzenie. Ja swoją bez korzeni wsadziłam do ziemi i też nie było problemów.
Re: Hippeastrum - Zwartnica
Przyniosłam cebulę po zimowaniu, sam środek po zeszłorocznych liściach jest intensywnie czerwony... rozumiem, że już po cebuli?
Wszystko zależy od tego jak bardzo zaawansowana jest czerwona plamistość. Jeśli cebula jest twarda to jest szansa na to, że zakwitnie, ale musisz chociaż w minimalnym stopniu usunąć to co chore, a resztę podsuszyć i zabezpieczyć posypując cynamonem, węglem drzewnym lub odkażając w nadmanganianie potasu.[/quote]
Problem polega na tym, że zaatakowało sam środek cebuli, żeby usunąć chore miejsce musiałabym ją chyba przekroić na pół...
Wszystko zależy od tego jak bardzo zaawansowana jest czerwona plamistość. Jeśli cebula jest twarda to jest szansa na to, że zakwitnie, ale musisz chociaż w minimalnym stopniu usunąć to co chore, a resztę podsuszyć i zabezpieczyć posypując cynamonem, węglem drzewnym lub odkażając w nadmanganianie potasu.[/quote]
Problem polega na tym, że zaatakowało sam środek cebuli, żeby usunąć chore miejsce musiałabym ją chyba przekroić na pół...
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hippeastrum - Zwartnica
Jeśli przetniesz to z kwitnienia nici, ale jest to sposób na uratowanie cebuli. Przecinasz na 2 lub 4 części, oczyszczasz z czerwonej plamistości, zanurzasz każdą część w ukorzeniaczu i sadzisz do ziemi.
Każda część musi mieć kawałek piętki. Po kilku tygodniach powinno się ukorzenić.
Każda część musi mieć kawałek piętki. Po kilku tygodniach powinno się ukorzenić.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Moje hipeastra, poza Limą i Papiliami, poszły już na letnią kwaterę, czyli na balkon. Jak się luźno zrobiło na parapetach!
Pozdrawiam - BabajAGA