Clemoholizm - mania zbierania, co kupiła(e)m nowego cz.1

Powojniki
Zablokowany
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwitnące odmiany powojników

Post »

Jeżeli powtórzył kwitnienie pełnymi kwiatami, to będzie to Arcic Queen.
Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p
Od: 4 lut 2008, o 19:29

Post »

Dziękuję Ci Jurku za potwierdzenie tej identyfikacji ;:109 Teraz już wiem jak się do niego zwracać i nie bedę innych wprowadzać w błąd :)
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Marysia II
200p
200p
Od: 8 mar 2008, o 22:59

Post »

A to mój powojnik-nie wiem jak się nazywa ale jest nie kłopotliwy i pięknie kwitnie
Obrazek Obrazek
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
Awatar użytkownika
Maybelle
100p
100p
Od: 18 paź 2009, o 11:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Clemoholizm.....

Post »

Witam wszystkich :wit
Cudne macie wszyscy clematisy, nie miałam pojęcia, że może być aż tyle ciekawych odmian.
Westerland ma piękny, niezwykły kolor. Jednak najpiękniejsza moim zdaniem jest Solidarność :roll: :D Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
redchilly
50p
50p
Od: 22 cze 2009, o 23:16

Post »

W przypadku Westerland chodzi raczej o różę:)
Awatar użytkownika
Maybelle
100p
100p
Od: 18 paź 2009, o 11:39

Post »

Przepraszam za pomyłkę, moim usprawiedliwieniem jest jedynie fakt, że się dopiero uczę. :roll: :wink:
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02

Post »

A ja konstrukcje wsporczą :D już mam, teraz się zastanawiam nad obsadzeniem jej. Zamierzam zapolować na Królową Jadwigę- będzie patriotycznym towarzystwem dla róży Sympatii i dalszym sąsiedztwem(choć w jednej kompozycji) dla wiciokrzewu Hall's Prolific(biało- żółty) i róży Eden Rose. Do konstrukcji przewiduję Dr Ruppela, który przesiądzie się z donicy do gruntu oraz Hagley Hybrid, choć do końca ten różowy zestaw mnie nie przekonuje(Dr Ruppel musi być, bo go już mam, a H. Hybrid z zupełnie niezrozumiałych powodów po prostu podoba mi się :roll: ). Planuję też zakup pachnącego bylinowego powojnika z grupy Flammula- Recta(fioletowy z długimi, kremowymi pręcikami) oraz pachnącego Mongoliam Gold(żółty). Purpura Plena Elegans oraz Mazury muszą jeszcze poczekać :( . Pachnący Edward Prichard również :( . Czekam na kolejny cud objawienia się wolnego miejsca w ogrodzie :;230
Pozdrawiam- Liliana
magdala
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2009, o 23:59

Post »

Witajcie :wit Jestem kandydatką na Clemoholiczkę :wink: Mam dwa wielkokwiatowe
powojniki, jeden młodziutki ,a z drugim od 4 lat mam ciągle problem- zasychanie albo i uwiąd...
Przesadziłam go już w tamtym roku od nowa- zgodnie z wszystkimi zaleceniami z forum,no i
zobaczymy czy w tym roku uda mu się urosnąć i zakwitnąć.
Trochę mnie martwi fakt ,że według tego co wyczytałam -Powojnik powinien rosnąć
w ziemi zasadowej ,a u mnie gliniasta kwaśna gleba :roll:
Czy w ogóle jest szansa ,że będzie rósł zdrowo ,skoro naturalnie takie warunki nie są mu przeznaczone???
Oczywiście do dużego dołu wsypałam taką mieszankę ziemi ,jaka być powinna,no ale wokół glina i glina....

Jak widzę Wasze powojniki -ech !!Piękne :D
Awatar użytkownika
redchilly
50p
50p

Post »

Witamy w klubie, Magdala. Czytałam ostatnio w książce Westphala, że lekko kwaśną ziemią nie ma się co aż tak przejmować. Wg niego optymalne gleby to lekko zasadowa do lekko kwaśnej. Mocno kwaśną glebęvtrzeba czasem doprawiać Dolomitem i już :).
magdala
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2009, o 23:59

Post »

Dziękuję za dobrą wiadomość :wit
Niektórzy wyznają taki pogląd ,że nie ma co na siłę zmuszać roślin do uprawy
w warunkach wybitnie im nie odpowiadającym . Ale mi tak się marzą Powojniki :roll:
Chyba mnie rozumiecie?? Ten Dolomit to już w marcu ,prawda? Hmm, tylko podejrzewam ,że
w marcu będzie jeszcze kupa śniegu.

A jeszcze wyjaśnijcie mi ,proszę -jak odczytuje się pH. Na stronie o powojnikach
piszą ,że powinno być od 6-7 . A przy różanecznikach (które lubią kwaśną ziemię) 4-5...
Wyższe cyfry oznaczają odczyn zasadowy ?
Nawet wrzuciłam w googlach skale pH ,ale nauki ścisłe to nie moja domena :oops: Nic nie zrozumiałam.
Czym najlepiej zbadać pH ziemi ?
Moja działka jest idealna dla hodowli np.skrzypu (to chyba kwaśna?)
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

pH to jest minus logarytm dziesiętny ze stężenia procentowego jonów H+, które to odpowiadają za kwasowosć środowiska. Dlatego im większe to stężenie, tym niższe pH, bo to jest minus logarytm dziesiętny z ułamka, czyli funkcja malejąca.

Tutaj można sobie więcej poczytać

Naprawdę, proszę nie pytać, jakim cudem zapamietałam to z podstawówki (bo później juz tego chyba nie miałam) :shock: i to w dodatku ze zrozumieniem. Mózg ludzki działa wybiórczo :;230

Ale większość roślin ogrodowych będzie dobrze rosnąć w jakims tam zakresie pH, w końcu ciemierniki z hortensjami i powojniki z rózami rosną razem :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
redchilly
50p
50p

Post »

Ojojoj, powiało grozą:) Myślę że wystarczy coś w rodzaju "papierka lakmusowego", tylko przystosowanego do "zanurzenia" w glebie, zaopatrzonego w skalę, na ktorej będzie można odczytać wynik. Słyszałma, że takie cuda można zakupić w sklepach ogrodniczych. Nigdy nie kupowalam, bo i tak wiem, że mam kwaśną ziemię, więc sypię dolomit bez względu na wynik:)
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

A no tak, można kupić pehametry w sklepie :-) Teorie rozwinęłam, a o praktyce zapomniałam :;230
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Powojniki”