Clemoholizm - mania zbierania, co kupiła(e)m nowego cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kwitnące odmiany powojników
Jeżeli powtórzył kwitnienie pełnymi kwiatami, to będzie to Arcic Queen.
Dziękuję Ci Jurku za potwierdzenie tej identyfikacji Teraz już wiem jak się do niego zwracać i nie bedę innych wprowadzać w błąd
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Mój ogród
-
- 200p
- Od: 8 mar 2008, o 22:59
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
- Maybelle
- 100p
- Od: 18 paź 2009, o 11:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Clemoholizm.....
Witam wszystkich
Cudne macie wszyscy clematisy, nie miałam pojęcia, że może być aż tyle ciekawych odmian.
Westerland ma piękny, niezwykły kolor. Jednak najpiękniejsza moim zdaniem jest Solidarność Pozdrawiam.
Cudne macie wszyscy clematisy, nie miałam pojęcia, że może być aż tyle ciekawych odmian.
Westerland ma piękny, niezwykły kolor. Jednak najpiękniejsza moim zdaniem jest Solidarność Pozdrawiam.
- redchilly
- 50p
- Od: 22 cze 2009, o 23:16
W przypadku Westerland chodzi raczej o różę:)
- Maybelle
- 100p
- Od: 18 paź 2009, o 11:39
Przepraszam za pomyłkę, moim usprawiedliwieniem jest jedynie fakt, że się dopiero uczę.
- LilaRose
- 200p
- Od: 22 paź 2009, o 23:02
A ja konstrukcje wsporczą już mam, teraz się zastanawiam nad obsadzeniem jej. Zamierzam zapolować na Królową Jadwigę- będzie patriotycznym towarzystwem dla róży Sympatii i dalszym sąsiedztwem(choć w jednej kompozycji) dla wiciokrzewu Hall's Prolific(biało- żółty) i róży Eden Rose. Do konstrukcji przewiduję Dr Ruppela, który przesiądzie się z donicy do gruntu oraz Hagley Hybrid, choć do końca ten różowy zestaw mnie nie przekonuje(Dr Ruppel musi być, bo go już mam, a H. Hybrid z zupełnie niezrozumiałych powodów po prostu podoba mi się ). Planuję też zakup pachnącego bylinowego powojnika z grupy Flammula- Recta(fioletowy z długimi, kremowymi pręcikami) oraz pachnącego Mongoliam Gold(żółty). Purpura Plena Elegans oraz Mazury muszą jeszcze poczekać . Pachnący Edward Prichard również . Czekam na kolejny cud objawienia się wolnego miejsca w ogrodzie
Pozdrawiam- Liliana
Witajcie Jestem kandydatką na Clemoholiczkę Mam dwa wielkokwiatowe
powojniki, jeden młodziutki ,a z drugim od 4 lat mam ciągle problem- zasychanie albo i uwiąd...
Przesadziłam go już w tamtym roku od nowa- zgodnie z wszystkimi zaleceniami z forum,no i
zobaczymy czy w tym roku uda mu się urosnąć i zakwitnąć.
Trochę mnie martwi fakt ,że według tego co wyczytałam -Powojnik powinien rosnąć
w ziemi zasadowej ,a u mnie gliniasta kwaśna gleba
Czy w ogóle jest szansa ,że będzie rósł zdrowo ,skoro naturalnie takie warunki nie są mu przeznaczone???
Oczywiście do dużego dołu wsypałam taką mieszankę ziemi ,jaka być powinna,no ale wokół glina i glina....
Jak widzę Wasze powojniki -ech !!Piękne
powojniki, jeden młodziutki ,a z drugim od 4 lat mam ciągle problem- zasychanie albo i uwiąd...
Przesadziłam go już w tamtym roku od nowa- zgodnie z wszystkimi zaleceniami z forum,no i
zobaczymy czy w tym roku uda mu się urosnąć i zakwitnąć.
Trochę mnie martwi fakt ,że według tego co wyczytałam -Powojnik powinien rosnąć
w ziemi zasadowej ,a u mnie gliniasta kwaśna gleba
Czy w ogóle jest szansa ,że będzie rósł zdrowo ,skoro naturalnie takie warunki nie są mu przeznaczone???
Oczywiście do dużego dołu wsypałam taką mieszankę ziemi ,jaka być powinna,no ale wokół glina i glina....
Jak widzę Wasze powojniki -ech !!Piękne
- redchilly
- 50p
Witamy w klubie, Magdala. Czytałam ostatnio w książce Westphala, że lekko kwaśną ziemią nie ma się co aż tak przejmować. Wg niego optymalne gleby to lekko zasadowa do lekko kwaśnej. Mocno kwaśną glebęvtrzeba czasem doprawiać Dolomitem i już .
Dziękuję za dobrą wiadomość
Niektórzy wyznają taki pogląd ,że nie ma co na siłę zmuszać roślin do uprawy
w warunkach wybitnie im nie odpowiadającym . Ale mi tak się marzą Powojniki
Chyba mnie rozumiecie?? Ten Dolomit to już w marcu ,prawda? Hmm, tylko podejrzewam ,że
w marcu będzie jeszcze kupa śniegu.
A jeszcze wyjaśnijcie mi ,proszę -jak odczytuje się pH. Na stronie o powojnikach
piszą ,że powinno być od 6-7 . A przy różanecznikach (które lubią kwaśną ziemię) 4-5...
Wyższe cyfry oznaczają odczyn zasadowy ?
Nawet wrzuciłam w googlach skale pH ,ale nauki ścisłe to nie moja domena Nic nie zrozumiałam.
Czym najlepiej zbadać pH ziemi ?
Moja działka jest idealna dla hodowli np.skrzypu (to chyba kwaśna?)
Niektórzy wyznają taki pogląd ,że nie ma co na siłę zmuszać roślin do uprawy
w warunkach wybitnie im nie odpowiadającym . Ale mi tak się marzą Powojniki
Chyba mnie rozumiecie?? Ten Dolomit to już w marcu ,prawda? Hmm, tylko podejrzewam ,że
w marcu będzie jeszcze kupa śniegu.
A jeszcze wyjaśnijcie mi ,proszę -jak odczytuje się pH. Na stronie o powojnikach
piszą ,że powinno być od 6-7 . A przy różanecznikach (które lubią kwaśną ziemię) 4-5...
Wyższe cyfry oznaczają odczyn zasadowy ?
Nawet wrzuciłam w googlach skale pH ,ale nauki ścisłe to nie moja domena Nic nie zrozumiałam.
Czym najlepiej zbadać pH ziemi ?
Moja działka jest idealna dla hodowli np.skrzypu (to chyba kwaśna?)
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
pH to jest minus logarytm dziesiętny ze stężenia procentowego jonów H+, które to odpowiadają za kwasowosć środowiska. Dlatego im większe to stężenie, tym niższe pH, bo to jest minus logarytm dziesiętny z ułamka, czyli funkcja malejąca.
Tutaj można sobie więcej poczytać
Naprawdę, proszę nie pytać, jakim cudem zapamietałam to z podstawówki (bo później juz tego chyba nie miałam) i to w dodatku ze zrozumieniem. Mózg ludzki działa wybiórczo
Ale większość roślin ogrodowych będzie dobrze rosnąć w jakims tam zakresie pH, w końcu ciemierniki z hortensjami i powojniki z rózami rosną razem
Tutaj można sobie więcej poczytać
Naprawdę, proszę nie pytać, jakim cudem zapamietałam to z podstawówki (bo później juz tego chyba nie miałam) i to w dodatku ze zrozumieniem. Mózg ludzki działa wybiórczo
Ale większość roślin ogrodowych będzie dobrze rosnąć w jakims tam zakresie pH, w końcu ciemierniki z hortensjami i powojniki z rózami rosną razem
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- redchilly
- 50p
Ojojoj, powiało grozą:) Myślę że wystarczy coś w rodzaju "papierka lakmusowego", tylko przystosowanego do "zanurzenia" w glebie, zaopatrzonego w skalę, na ktorej będzie można odczytać wynik. Słyszałma, że takie cuda można zakupić w sklepach ogrodniczych. Nigdy nie kupowalam, bo i tak wiem, że mam kwaśną ziemię, więc sypię dolomit bez względu na wynik:)
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
A no tak, można kupić pehametry w sklepie Teorie rozwinęłam, a o praktyce zapomniałam
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka