Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych

Post »

Taśma klejąca jest sztywna i będzie źle przylegała do podkładki i zraza lub oczka. Jeżeli nie masz pasków do okulizacji (koszt kilkunastu zł/kg w sklepie ogrodniczym, wystarcza na lata) to możesz pociąć na 2-3 cm kawałki rolkę folii spożywczej, takiej rozciągliwej, "samoprzylepnej".
Pozdrawiam,

J
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Od: 29 maja 2009, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

A dziś tak z ciekawości próbowałem owinąć patyk taśma ale ją naciągałem trochę i przylegała bardzo mocno. :wink: Ale jeszcze sprawdzę w sklepie ogrodniczym co i jak z tymi gotowymi paskami
maciodcember
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 maja 2009, o 23:37

Szczepienie jabłoni

Post »

Witam
Mam pytanie odnośnie szczepienia jabłoni.
Kiedy powinienem pobrać szczepy luty/marzec? Jak je przechowywać? Czy można szczepić w lecie?

Znalazłem instrukcje odnośnie szczepienia:
-w szczelinkę
-siodełko
-kożuchówka
-Oczkowanie

Kiedy przeprowadza się szczepienie (kwiecień maj) jest odpowiednią porą? Którą z metod polecacie?
dobczynski72
50p
50p
Od: 4 sty 2010, o 17:16

Post »

witam najlepszy termin do szczepienia to kwiecień ja szczepie w szparke . mariusz ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Posadziłam na jesieni brzoskwinię i nektarynę i okopczykowałam miejsce szczepienia (podkładka) korą i kompostem.
Spotkałam się z opinią, że miejsce szczepienia lubi zagniwać .... czy to prawda :?: a jeżeli tak to czym zabezpieczyć :?:
Zastanawiam się czy teraz przy odwilży odsunąć kopczyk.
Dzięki za podpowiedzi już z góry. :D
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Kontakt:

Post »

Nowo posadzone drzewka owijam tekturą falistą (kartonem) i dopiero na to sypię korę. Ale zdarzyło mi się również robić kopczyki z samej kory. Nigdy nie zauważyłam żadnego zagniwania. Trzeba tylko uważać, aby miejsce szczepienia na stałe nie było pokryte ziemią, bo szlachetna odmiana zacznie wypuszczać korzenie. A po to szczepi się ją na odpowiedniej podkładce, aby przejęła od niej to, na czym nam zależy. :)
Nie rozgrzebywałabym kopczyków, do wiosny jeszcze daleko.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Okopczykowałam po to żeby miejsce szczepienia nie przemarzło a jak tylko się ociepli to zaraz kopczyki rozgarnę żeby góra się nie ukorzeniła tak jak mówisz :D.
Czyli to nieprawda, że miejsce szczepienia lubi zagniwać.....no chyba, że jeszcze jakieś inne okoliczności zaistniały.
dorkasz1
500p
500p
Kontakt:

Post »

No nie wiem... mi się nie zdarzyło, a trochę już tych drzew posadziłam. Ale to wcale nie jest jednoznaczne z tym, że się nigdy nie zdarza. Zobaczysz na wiosnę, powinno być dobrze.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Czekamy zatem na wiosnę. :P
dorkasz1
500p
500p
Kontakt:

Post »

dorkasz1 pisze:No nie wiem... mi się nie zdarzyło, a trochę już tych drzew posadziłam. Ale to wcale nie jest jednoznaczne z tym, że się nigdy nie zdarza. Zobaczysz na wiosnę, powinno być dobrze.
http://bogdan.wordpress.com/2005/11/14/ ... y-z-rzedu/

Podkreślenie słowa "mi" chyba niepotrzebne? Zostało użyte w środku zdania :)
Awatar użytkownika
adrian_lasek
50p
50p
Od: 10 wrz 2009, o 21:43

Post »

Witam wszystkich.
Mam kilka pytań odnośnie szczepienia drzewek. Chciałem u siebie zaszczepić na podkładkach jabłonie, 2 odmiany na których mi zależy. Na starych drzewkach mam upatrzone pędy, które nadają się na szczepienie, proste, zdrowe, jednoroczne, długość 100-150 cm.
Teraz pytania, czy podkładki kupować, czy można wziąć takie z dziko rosnących jabłonek? Jeżeli z dzikich to jaki musi być wiek podkładek, żeby były odpowiednie? Ucinam podkładkę na wysokości 15-20 cm i co dalej?
Chce zaszczepić te jabłonie tak, żeby wyglądały jak ze szkółki. Krótki pień podkładki i normalny pień odmiany szczepionej.
Jaką metodą szczepić oraz kiedy pobierać zrazy do szczepienia? Jakiej grubości powinien być zraz u podstawy, aby szczepienie przebiegło pomyślnie?
Mógłby mi ktoś pomóc?
Pozdrawiam serdecznie..
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Koniecznie poczytaj cały ten wątek od pierwszej strony, a potem ten:
- Szczepienie - TRUDNE
A na koniec sprawdź w okolicy, czy nie masz jakiegoś sąsiada, który już szczepił z sukcesem drzewka owocowe i udzieliłby ci lekcji poglądowej...
Jeśli masz zero wiedzy na ten temat, to sama teoria może nie wystarczyć...

Ja się naoglądałam filmików szkoleniowych na You-tubie i ... nie mam odwagi samodzielnie szczepić...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podejrzewam, że mimo obejrzenia wszystkich filmów poglądowych tamże na temat pieczenia ciast takowego bym nie upiekł.
Znaczy coś bym upiekł, ale co? :lol:
Zapewniam Cię, że szczepienie łatwiejsze. Trzeba tylko faktycznie spróbować, żeby się "naumieć".
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”