Kawa - pielęgnacja, brązowe liście oraz inne problemy w uprawie
Re: Kawa - uprawa w domu
Moje kawy nie stoją na bezpośrednim słońcu, bo dwie doniczki stoją na wschodnim oknie i tam jest niewiele słońca i to tylko miedzy 9 a 11. Trzecia postawiłam na zachodnim, ale tam często jest spuszczana roleta. Staram się podlewać dopiero jak ziemia przeschnie.
Witam wszystkich serdecznie
Około roku temu kupiłam sadzonki kawy (w Biedronce ;)) do tej pory rosły ślicznie, jednak od pewnego czasu zauważyłam, że niektóre liście (te z dolnej części rośliny, nie wszystkich sadzonek z tej samej doniczki) zaczynają żółknąć i po pewnym czasie odpadać
Mam pytanie - czym takie zjawisko może być spowodowane? Gdzieś przeczytałam, że to wina zbyt małej doniczki, ale moja jest wydaje mi się, proporcjonalna do tej roślinki... co więc jest nie tak?
Załączam zdjęcia całej rośliny i odpadniętego liścia (jednocześnie przepraszam za ich słabą jakość ):
Pozdrawiam
Około roku temu kupiłam sadzonki kawy (w Biedronce ;)) do tej pory rosły ślicznie, jednak od pewnego czasu zauważyłam, że niektóre liście (te z dolnej części rośliny, nie wszystkich sadzonek z tej samej doniczki) zaczynają żółknąć i po pewnym czasie odpadać
Mam pytanie - czym takie zjawisko może być spowodowane? Gdzieś przeczytałam, że to wina zbyt małej doniczki, ale moja jest wydaje mi się, proporcjonalna do tej roślinki... co więc jest nie tak?
Załączam zdjęcia całej rośliny i odpadniętego liścia (jednocześnie przepraszam za ich słabą jakość ):
Pozdrawiam
Śliczna ta Twoja kawa!!!
Odpadnięty listek wygląda, jakby roślinka miała chlorozę (brak żelaza), ale nie jestem specjalistką.
Może ktoś się jeszcze wypowie w tym temacie?
Odpadnięty listek wygląda, jakby roślinka miała chlorozę (brak żelaza), ale nie jestem specjalistką.
Może ktoś się jeszcze wypowie w tym temacie?
Dzięki za odpowiedź staram się ją w miarę często nawozić (średnio co 2 tygodnie) nawozem uniwersalnym, poza tym podlewam wodą z akwarium
Mam jeszcze jedną koncepcję - w tej doniczce jest około 10 sadzonek - może jest im za ciasno?
Mam jeszcze jedną koncepcję - w tej doniczce jest około 10 sadzonek - może jest im za ciasno?
Hmm.. nie wiem ile powinno rosnąć w jednej doniczce. Ale jak rozsadziłam po dwie do doniczek to mi zmarniały, a tam gdzie zostawiłam 8 sztuk jeszcze żyją i mają się najlepiej, choć też mi żółkną troszkę ;(
- Nagini
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 lip 2011, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie
Na początku tego wątku pytaliście czy ktoś wysiewał kawę...no to się zgłaszam
Wysiewałam i to z nie byle jakich nasionek tylko z własnoręcznie wyhodowanych.
Moje kawki:
Mam wysadzonych więcej nasionek, ale na razie wschodzą i jeszcze nie mają listków.
Na początku tego wątku pytaliście czy ktoś wysiewał kawę...no to się zgłaszam
Wysiewałam i to z nie byle jakich nasionek tylko z własnoręcznie wyhodowanych.
Moje kawki:
Mam wysadzonych więcej nasionek, ale na razie wschodzą i jeszcze nie mają listków.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. ~~~Philip Otto Runge
-
- 100p
- Od: 15 lis 2009, o 20:17
W ubiegłym roku siałam nasionka kawy (świeżo zebrane, od sąsiadki), wzeszły bardzo dobrze, po dwie siewki z jednego nasionka, ale po wakacyjnym wyjeździe wszystkie padły . Szkoda.
- Nagini
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 lip 2011, o 10:27
Nie strasz proszę!
Ja wakacyjny wyjazd mam przed sobą...
Ja wakacyjny wyjazd mam przed sobą...
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. ~~~Philip Otto Runge
-
- 100p
- Od: 15 lis 2009, o 20:17
Teraz, po częstych wizytach na forum, pewnie byłabym mądrzejsza i nie doszłoby to tego. Wakacje to trudny czas dla roślin, szczególnie podczas wyjazdu właścicieli.
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Bawełna, Papirus i Kawa Arabska
Wilgotnosc powietrza wzkazana
Ziemnia kwiatowa przepuszczalna
Nie przesuszać
Nie stawiać na oknie południowym a najlepiej aby promienie nie dochodziły do lisci
Koksu od marca do wrzesnia frorovit w moim przypadku
Moje tez ciut maja brazowe liscie ale od spodu , w zimę wiecej przybedzie lisci zdechłych.Ten typ tak ma bynajmniej u nie
Ziemnia kwiatowa przepuszczalna
Nie przesuszać
Nie stawiać na oknie południowym a najlepiej aby promienie nie dochodziły do lisci
Koksu od marca do wrzesnia frorovit w moim przypadku
Moje tez ciut maja brazowe liscie ale od spodu , w zimę wiecej przybedzie lisci zdechłych.Ten typ tak ma bynajmniej u nie
Maniak roślin egzotycznych
Witam dzisiaj udało mi się kupić sadzoneczkę Kawy(około 15łodyżek w jednej doniczce) w Biedronce za niecałe 4zł
ale z przesuszoną bryłą korzeniową
"Zaraz" po przyjściu do domu po zaklimatyzowaniu urządziłam jej kąpiel w wodzie z nawozem do roślin zielonych by bryła odzyskała sprężystość
ale zrobiłam to w kranówie
teraz stoi na podwyższeniu w większej doniczce z wodą na dnie
ale czy jej niezaszkodziłam tą kranówą
jej stan wygląda tak
ale z przesuszoną bryłą korzeniową
"Zaraz" po przyjściu do domu po zaklimatyzowaniu urządziłam jej kąpiel w wodzie z nawozem do roślin zielonych by bryła odzyskała sprężystość
ale zrobiłam to w kranówie
teraz stoi na podwyższeniu w większej doniczce z wodą na dnie
ale czy jej niezaszkodziłam tą kranówą
jej stan wygląda tak
- sokolica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ładniutka. I jaka błyszcząca... jeszcze
Jednorazowo kranówka nie powinna zaszkodzić, ale nie podlewaj taką wodą. Inaczej za jakiś czas (u mnie efekt nastąpił po 4 miesiącach podlewania odstaną) na liściach zaczną się pojawiać brązowe plamy.
Na zimę daj ją blisko okna. Potrzebuje dużo światła w tym okresie.
Jednorazowo kranówka nie powinna zaszkodzić, ale nie podlewaj taką wodą. Inaczej za jakiś czas (u mnie efekt nastąpił po 4 miesiącach podlewania odstaną) na liściach zaczną się pojawiać brązowe plamy.
Na zimę daj ją blisko okna. Potrzebuje dużo światła w tym okresie.
tylko od moich okien to wieje zimnem
parapety mam lodowate mimo że pod spodem grzejniki
w tej chwili stoi około 1m od okna zachodniego tak by jej nie zawiało zimnem
Dziękuję za szybka odpowiedź
Proszę pisać poprawną polszczyzną § 3.2. Regulaminu forum
P.W.
parapety mam lodowate mimo że pod spodem grzejniki
w tej chwili stoi około 1m od okna zachodniego tak by jej nie zawiało zimnem
Dziękuję za szybka odpowiedź
Proszę pisać poprawną polszczyzną § 3.2. Regulaminu forum
P.W.