Identyfikacja - CHWASTY
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tu identyfikowano tą "trawę" jako Palusznik krwawy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ight=trawa
W załączonym linku jest zupełnie inna trawa.Ta jest jednoroczna i nie ma twardych liści z 'rynienką' jak turzyce.U mnie też nie jest podmokło,( ale jak pisałam są takie tereny naprzeciw mojej posesji) , a ta trawa się pojawiła.
Tak na marginesie dodam, że jakiś czas temu przysłano mi tę trawę z jakiejś sprzedaży wysyłkowej jako pennisetum , ale jak zaczęło się rozłazić to się zorientowałam i wyrzuciłam.
Tak na marginesie dodam, że jakiś czas temu przysłano mi tę trawę z jakiejś sprzedaży wysyłkowej jako pennisetum , ale jak zaczęło się rozłazić to się zorientowałam i wyrzuciłam.
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
raczej; Sporek polny (Spergula arvensis L.)
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Karmnik ozdobny, to karmnik ościsty( Sagina subulata), natomiast to co rośnie u Ciebie wygląda na karmnik rozesłany (Sagina procumbens) , mniej ozdobny, ma luźniejsze poduszki, a nawet chwast , bo się rozsiewa. Ten pierwszy rozrasta się w gęste poduszki, ma ładne białe kwiatuszki, ale się nie rozsiewa
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Oj Adamie, pośpiech cię wykończy. Wystarczyło policzyć płatki;sporek 5,karmnik 4.
Czyli ; Karmnik rozesłany (Sagina procumbens).
Czyli ; Karmnik rozesłany (Sagina procumbens).
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin