Ulubione storczyki Art :) cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2

Post »

Ha, ha... ja zobaczyłam w wyobraźni jakiegoś ludzika w białej sukience z uniesionymi rączkami.
Renatka i Justynka zobaczyły ANIOŁA :D Może to i Anioł ;:170 ?
Wiem Renatko, że do tego Oncidium od początku miałaś słabość. Życzę Ci, żebyś znalazła takie w Sosnowcu.
Może będzie na wystawie ?
Lucynko, pisałam, że ślicznie pachnie. Niestety Święta trochę przechorowałam, a zakatarzony nos zablokował
mi skutecznie wąchanie. Dopiero od dzisiaj upajam się w pełni atutami tego storczyka ;:224

Co do eksplozji kolorów to prawda - mam ich teraz urodzaj i nie było wśród gości ani jednej osoby, która by
pozostała obojętna na widok tylu kwitnących orchidei. A bywało kiedyś różnie... :wink:

Najmilsze jest to, że wciąż budzą się nowe, które dotychczas długo 'spały'.
Ciekawa jestem tych kolejnych kwitnień. Z wystawowych czekam jeszcze na kwiaty Promenei, u której
pączków nie potrafię zliczyć...
Ciekawe, że będą same żółte (Promenea, cambria Geyser Gold, Lycaste aromatica) :) To Agnieszko chyba jednak jeszcze wiosna, a nie lato :wink:
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu - faktycznie eksplozja kolorów u Ciebie :D
Oncidium, o ile dobrze kojarzę, jest z tych chętnie kwitnących :D , więc tym większą będziesz miała z niej pociechę :wink:
Slc ma bardzo ciekawy kolorek, ni to pomarańcz, ni czerwień - czy może dlatego taki efekt, że zdjęcie robione pod światło?
Tak, czy inaczej i tak jest prześliczna ;:3
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jej chciałoby się krzyczeć co za cuda :) co jeden to piękniejszy kształt kolor nic tylko cieszyć oczy gamą barw i kształtów :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ale dużo kwiatuszków u Ciebie, wszystkie cudne, wiosenne ;) ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za miłe komentarze ;:58 :)
Madziu, zdjęcie katlejki faktycznie robiłam pod światło, ale dziś zrobiłam specjalnie bez tego efektu
i wyszedł jak w rzeczywistości.
Na wystawie dominowało oświetlenie halogenowe, więc wszystkie barwy były wprost landrynkowe :roll:
A kolor katlejki sfotografowanej dzisiaj wyglądał tak:

Obrazek

Dla mnie, to dojrzała brzoskwinia :)
Lubię takie energetyzujące kolory (chyba to mój temperament ;:191 )...
Pąk po prawej stronie otwiera się już ponad tydzień i osiągnął takie stadium jak widać.
W tym tempie, do końca wiosny może zdąży pokazać się w całej krasie :wink:

Wcale bym się nie obraziła, gdyby Oncidium należało do "chętnie kwitnących". Ach... jak pachnie :)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dopiero co zauważyłam to "anielskie"oncidium, a Ty dajesz po oczach piękną, pomarańczową katlejką! Jak tu się nie zakochać w storczykach?

Jeszcze napiszę słówko o tych słodziutkich miniaturach, bo strasznie mi się spodobały. Biała jest podobna do mojej białej, ale różowa ma piękne białe brzeżki i na pewno bym się nie zastanawiała czy ją zabrać do domu :)

Wpadł mi w oko zielonożółty Phal.- ma mnóstwo kwiatów i to na jednym pędzie- cudo. Dziwne, ale nie wiem czemu jeszcze takiego koloru nie mam- bardzo mi się spodobał!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamilko, te miniaturki to moje pierwsze egzemplarze w tym mini rozmiarze (zrymowałam :P )
Wkrótce to pewnie zacznę wszystkie na takie wymieniać, żeby jeszcze cokolwiek zmieścić.
Mnie też zauroczyły - jedna kolorem, druga bogactwem kwiatów. A w duecie są jeszcze bardziej urokliwe.

Pistacjowy falenopsis rzeczywiście dał z siebie wszystko. A kupowałam go na wystawie w Sosnowcu rok temu,
chwytając 'w locie' tuż przed opuszczeniem Egzotarium.
Jest to też ciekawy przypadek - ma jeden trzon główny i dwa stożki wzrostu.

Polecam Ci Kamilko ten wiosenny kolorek. W słońcu wygląda jeszcze piękniej :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ta Cattleya jest przepiękna.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Katleja cudna....n :D chyba mam chęć na piątą w mojej kolekcji. Muszę poszukać fajnej odmiany do orchidarium ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Cattleye są takie piękne, jak ja się nie mogę doczekać kwiatów u moich maluchów ...
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Joasiu, trochę czasu minie zanim "ogarnę" te wszystkie nowinki w Twoim wątku, ale od razu powiem że moje ;:167 zabiło szybciej na widok tych cudnych miniaturek ;:108 zwłaszcza oncidium jest urocze, i jeszcze do tego pachnie :lol: bliźniaki MM boskie, tylko pozazdrościć synchronicznego kwitnienia :lol: ;:138 Cattleya przepiękna, gratulacje ogromne ;:215
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czuję się od wczoraj jak sparaliżowana :( Trudno się nawet przestawić na kwiaty...

Justynko - Justus - wydaje mi się, że katlejki nie za bardzo nadają się do orchidarium.
One lubią ruch powietrza i dość szybkie przesychanie podłoża. W orchidarium może być z tym problem.
Życzę Ci jednak wzbogacenia kolekcji o następne piękności z rodzaju katlejastych :)

Justynko - Mala_Mi - jak masz młode przyrosty u swoich katlejek, to zawsze jest nadzieja
na kwitnienie. U jednej z moich, 2 młode przyrosty nie wydały kwiatów, ale już trzeci wynagrodził
moją cierpliwość :wink:

Jeanne, miło,że się pojawiłaś po dłuższej nieobecności ;:168 Poczekam, aż uaktualnisz swój wątek :)

Która z katlejek spodobała Ci się najbardziej ( pokazałam ostatnio kilka ) ?
Co do miniaturek, to Oncidium wciąż pięknie kwitnie (i pachnie). Natomiast biała i liliowa, potraciły pojedyncze pąki.
Myślę, że nie jest im za dobrze, bo rosną w strasznie zbitym sphagnum. Korzenie ściśnięte, a podłoże prawie nie przesycha.
Czekam na przekwitnięcie, aby je przesadzić.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Joasiu, oczywiście ta zakupiona na wystawie jest niesamowita, uwielbiam czerwony kolor, może dlatego tak wpadła mi w oko :lol: Natomiast brawa należą Ci się za doprowadzenie do kwitnienia tej od Mariolki ;:138 kolorek bardzo ciekawy, ma fajnie cieniowane płatki :wink: Jednym słowem trudno mi powiedzieć która piękniejsza :oops: :lol: ale na pewno satysfakcja większa jak takie cudo zakwitnie po naszych staraniach ;:215
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”