Uprawa hortensji w pojemnikach
- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Uprawa hortensji w pojemnikach
Proszę przesadzić do większej doniczki ( ziemia do rododendronów). Przed zimą umieścić w chłodnym, nieogrzewanym pomieszczeniu. Itrzymywać wilgotną glebę. Gdy min? mrozy, można wynieść na balkon i zacząć zasilanie nawozem odpowiednim dla hortensji. Starać się, żeby była w miarę w cieniu...
Pozdrawiam. Ania
Dziękuję z przesadzeniem muszę zaczekać do poniedziałku. Nad półcieniem pokombinuję.
Przesadzanie hortensji w czasie kwitnienia może jej zaszkodzić (może oklapnąć) tym bardziej gdy jest przeznaczona na stanowisko bardziej słoneczne.Lepiej jest włożyć z doniczką do większego pojemnika wypełnionego keramzytem/żwirem i zasypać tym keramzytem by ograniczyć wysychanie i nagrzewanie się bryły korzeniowej.Przesadzić dopiero do niewiele większej doniczki po kwitnieniu jeśli ma się zamiar roślinę zimować.
Starać się jednak coś wymyślić i zrobić lekkie ocienienie, przynajmniej na część dnia.
Starać się jednak coś wymyślić i zrobić lekkie ocienienie, przynajmniej na część dnia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 maja 2018, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hortensje nie tnie się na wiosnę,kwitnie na ubiegłorocznych i starszych pędach.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 kwie 2017, o 22:35
Sadzonki hortensji gubią liście.
Witam,
Mam zaszczepione hortensje w doniczkach, szczepiłem pobierając szczepki z krzaka z gałązek, które nie miały kwiatów. Ładnie się przyjęły ale teraz zaczęły gubić od dołu liście. Dolne liście w sadzonkach zaczynają powoli usychać i opadać, niby rosną ale gubią wszystkie sadzonki od dołu ostatni liść.
Co może być przyczyną, proszę o pomoc. Pozdrawiam
Mam zaszczepione hortensje w doniczkach, szczepiłem pobierając szczepki z krzaka z gałązek, które nie miały kwiatów. Ładnie się przyjęły ale teraz zaczęły gubić od dołu liście. Dolne liście w sadzonkach zaczynają powoli usychać i opadać, niby rosną ale gubią wszystkie sadzonki od dołu ostatni liść.
Co może być przyczyną, proszę o pomoc. Pozdrawiam
Zimą gdy jest mało światła to normalne, jeżeli stożek wzrostu jest zdrowy, to wiosną zacznie rosnąć.Uważaj by nie było zbyt mokro i za ciepło.Lepiej sucho, chłodno i bez zmuszania sadzonek do wzrostu o tej porze.Z moich sadzonek kiedyś wszystkie liście opadły, ale został jędrny pąk szczytowy i dopiero wiosną zaczął się wzrost.
Czy mozna hodowac ogrodowe w donicach drewnianych w ogrodzie.czy podlewac je w zime.jak pielegnowac.
- Tomatoes_Lord
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 maja 2020, o 21:30
Nie jestem specjalistą w temacie, ale wg mnie południowa strona to zbyt intensywne słońce. Moje hortensje rosną w delikatnym zacienieniu, cały dzień słońce nie operuje.
Druga sprawa to woda, hortensje są wrażliwe na niedobór, u mnie reagują więdnięciem liści, wtedy trzeba lecieć po wiadro z wodą.
Młode, ukorzenione jesienią sadzonki trzymam w donicy, słońce od 12, stały dostęp do wody (knot z rajstopy).
Druga sprawa to woda, hortensje są wrażliwe na niedobór, u mnie reagują więdnięciem liści, wtedy trzeba lecieć po wiadro z wodą.
Młode, ukorzenione jesienią sadzonki trzymam w donicy, słońce od 12, stały dostęp do wody (knot z rajstopy).
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
Moja zeszłoroczna bidula z przeceny odwdzięczyła się sowicie
https://naforum.zapodaj.net/83b025c3b661.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/83b025c3b661.jpg.html
- Ketmia
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
Witam wiosennie
Mam dylemat i jednocześnie prośbę, byście mi doradzili, jaką odmianę bukietową kupić do donicy. Mam zamiar ją komuś sprezentować. Ważne by miała białe kwiaty, mogą się ewentualnie w pewnym momencie przebarwiać, ale chodzi o szybki efekt łał białych kul w donicy. Sama mam dwa typy: 'Polar Bear' i 'Magical Candle'. Która lepiej się sprawdzi? Jestem ciekawa Waszych opinii .
Mam dylemat i jednocześnie prośbę, byście mi doradzili, jaką odmianę bukietową kupić do donicy. Mam zamiar ją komuś sprezentować. Ważne by miała białe kwiaty, mogą się ewentualnie w pewnym momencie przebarwiać, ale chodzi o szybki efekt łał białych kul w donicy. Sama mam dwa typy: 'Polar Bear' i 'Magical Candle'. Która lepiej się sprawdzi? Jestem ciekawa Waszych opinii .
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hortensja bukietowa ,,Bobo".
- garden fly
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 12 mar 2023, o 19:17
Chyba najbardziej w pojemnikach poradzą sobie hortensje miniaturowe.