Sukulenty i kaktusy fiolimeny
- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: sukulenty i kaktusy fiolimeny
Tak, chodziło mi o Ferocactus, już naprawiłem błąd, nie z mojej winy, tylko laptopa, bo czasami mu się coś z pisownią chrzani...
Pozdrawiam, Darek.
- darekcn42
- 1000p
Wydaje mi się, że to Ferocactus chrysacanthus.Fiolimena pisze:MartaBardzo się cieszę z tej zmiany .maribat pisze:Bywam znacznie częściej jak.. karramba..- z ukrycia ale od dziś to się zmieni
Przyznam się bez bicia, że ja również dosyć często pojawiam się i znikam nie zostawiając śladu w wątkach.
W Twoim również .
Następny nowy dzisiejszy nabytek .
Aha, numer 2 z początku poprzedniej strony wątku to Echinocactus platyacanthus.
Mam nadzieję, że ułatwiłem troszkę identyfikację. Pozdrawiam i życzę więcej tak udanych i pięknych zakupów.
Pozdrawiam, Darek.
- mgr_
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Te długie faktycznie niegroźne, ale te małe szczecinki u nasady to jak u Opuncji microdaysys - radzę uważać.Fiolimena pisze:Aneta - są długie i niegroźne . Na zdjęciu może nie widać zbyt dobrze, ale wyglądają troszkę jak cieniutki papier i w dotyku są milutkie .
- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Ja bym nawet poszedł dalej w identyfikacji i powiedziała że to Ferocactus latispinus - w młodym wieku zwykle nie posiadają takich imponujących cierni jak dorosłe rośliny. Drugi to faktycznie Tephrocactus articulatus, można też go spotkać pod nazwą Tephrocactus papyracanthusdarekcn42 pisze:Pierwszy to rodzaj Ferocactus, drugi to wydaje mi się, że jest to Tephrocactus articulatus. Pozdrawiam
- phoebs
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
dziwne bo mój rośnie jak szalonynyskadu pisze:Ja też mam to papierowe cudooo, uwielbiam go tylko on tak jakoś stoi w miejscu, nic nie wypszcza
nowości suupeer!
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Agnieszka - No to mnie zmartwiłaś . Mam nadzieję, że mój nie weźmie przykładu z Twojego i troszkę choć podrośnie, bo bardzo jest maluśki.
Małgorzata - Ja również, choć wcześniej podziwiałam je tylko z daleka, bo każde bliższe spotkanie kończyło się zbyt boleśnie .
Darek
Małgorzata - Ja również, choć wcześniej podziwiałam je tylko z daleka, bo każde bliższe spotkanie kończyło się zbyt boleśnie .
Darek
Ułatwiasz Darku i to jak . Ponownie dziękuję . To na pewno Ferocactus chrysacanthus.darekcn42 pisze:Wydaje mi się, że to Ferocactus chrysacanthus.
Mam nadzieję, że ułatwiłem troszkę identyfikację. Pozdrawiam i życzę więcej tak udanych i pięknych zakupów.
Jeśli chodziło Ci o tego poniżej, to raczej jednak obstawałabym, że to Ferocactus emoryi. Zielona jestem jeśli chodzi o nazwy ale porównując zdjęcia bardziej mi go przypomina .darekcn42 pisze:numer 2 z początku poprzedniej strony wątku to Echinocactus platyacanthus
Fiolimena pisze:
Marek - Witam Cię w moim wątku . Cieszę się, że w końcu i do mnie tutaj zajrzałeś i zapraszam częściej.
Dziękuję za dokładniejszą identyfikację maleństw i za ostrzeżenie - ten Tephrocactus articulatus v. papyracanthus (uff.. jaka długa nazwa ) wygląda bardzo bardzo niewinnie.
Ania - Ciebie Take witam cieplutko , bo o ile się nie mylę też poraz pierwszy jesteś u mnie . Zapraszam ponownie .
Dziękuję za dokładniejszą identyfikację maleństw i za ostrzeżenie - ten Tephrocactus articulatus v. papyracanthus (uff.. jaka długa nazwa ) wygląda bardzo bardzo niewinnie.
Ania - Ciebie Take witam cieplutko , bo o ile się nie mylę też poraz pierwszy jesteś u mnie . Zapraszam ponownie .
Jak tylko się wyrobię wpadnę do Ciebie go sobie obejrzeć .phoebs pisze:dziwne bo mój rośnie jak szalony
- phoebs
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
Zaglądam do wszystkich jak tylko mam chwilę, ale niestety nie zawsze się odezwę, "podziwiam w milczeniu"
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
- julita20
- Od: 29 lip 2010, o 16:42
Jutro też będę takiego mieć Tylko musze mu kwiatka odkleićFiolimena pisze:To jak już jesteś, to pokażę jeszcze jednego. Troszkę dziś zaszalałam z zakupami. Ponad pół godziny spacerowałam po ogrodniczym i mam już na oku następne .julita20 pisze:No to jestem
Ten też jeszcze niezindetifikowany .
Julita
Zrób zdjęcie i z kwiatkiem. Ciekawa jestem gdzie mu go przyczepili . Wpadnę obejrzeć.julita20 pisze:Jutro też będę takiego mieć Tylko musze mu kwiatka odkleić
- darekcn42
- 1000p
Być może, że to Ferocactus. Zrób lepsze zdjęcie z większej odległości, lub bez lampy błyskowej.
To zdjęcie Echinocactus - a z mojej kolekcji dla porównania.
Po głębszym namyśle wydaje mi się, że miałaś rację, że to Ferocactus emoryi, zmylił mnie szarawy naskórek tego kaktusa. Gdyby zdjęcie było zrobione bez lampy, to pewnie byłby mniej widoczny i sam kaktus również byłby łatwiejszy w bezbłędnej
identyfikacji.
Pozdrawiam.
To zdjęcie Echinocactus - a z mojej kolekcji dla porównania.
Po głębszym namyśle wydaje mi się, że miałaś rację, że to Ferocactus emoryi, zmylił mnie szarawy naskórek tego kaktusa. Gdyby zdjęcie było zrobione bez lampy, to pewnie byłby mniej widoczny i sam kaktus również byłby łatwiejszy w bezbłędnej
identyfikacji.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Darek.
- julita20
- Od: 29 lip 2010, o 16:42
Niestety nie zdążyłam, kupiłam trzy inne i już poodrywałam kwiaty.
Przyklejone były w samy środki najgorsze że miały podstrzyrzone ciernie.
Dodaje już zdjęcia, wpadnij pooglądać.
Przyklejone były w samy środki najgorsze że miały podstrzyrzone ciernie.
Dodaje już zdjęcia, wpadnij pooglądać.
Darek - Jak tylko dam radę, to wrzucę nowe zdjęcie . Poprzednie robiłam z lampą, bo był już wieczór. Ten kaktus jest bardziej zielony w moim mniemaniu niż szarawy .
Julita - Zaraz u Ciebie będę .
Julita - Zaraz u Ciebie będę .