Gnojówka,zapach,robale,termin przydatności itp. - dyskusje ogólne
Ogórek - polecane odmiany
Pytanie z innej beczki czy spotkał się ktoś z pływającymi robalami w zrobionej gnojówce z pomiotu kurzego? Jeśli jest taki temat na forum proszę o przekierowanie
- atymtym
- 100p
- Od: 18 sie 2019, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórek - polecane odmiany
to mogą być larwy muchówki gnojki wytrwałej ale poczytaj
tu viewtopic.php?f=8&t=36174
tu viewtopic.php?f=8&t=36174
AT
Re: Ogórek - polecane odmiany
damjantylko ostrożnie z gnojówka zeszłoroczną....może lepiej dać mniejsza ilość.
- Robertkicia25 +
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pokrzywa,uprawa i jej produkty w ogrodzie. Gnojówka z pokrzyw
chce zrobić gnojowke z pokszywy i mleczu ile dać kilogramów na beczkę 90 litrów żeby już nie rozcieńczać po przefermentowaniu nabierać z beczki i podlewać , było by wygodniej kombinował ktoś tak ?
Pozdrawiam Robert :-)
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja się ściśle receptur nie trzymam , ale zawsze dodawałam wody by mi pod wszystkie
rośliny starczyło .
W tym sezonie już co niektóre rośliny dostały pokrzywę . Zmiksowałam zwiędniętą sałatę ze skórkami
banana i pociętą pokrzywą . Pokrzywa miksowała się najgorzej , ale jakoś poszło . Smothie dodawałam do
konewki z wodą do podlewania .
rośliny starczyło .
W tym sezonie już co niektóre rośliny dostały pokrzywę . Zmiksowałam zwiędniętą sałatę ze skórkami
banana i pociętą pokrzywą . Pokrzywa miksowała się najgorzej , ale jakoś poszło . Smothie dodawałam do
konewki z wodą do podlewania .
- Robertkicia25 +
Anulab ciekawe przepisy wypróbuje, ja kiedyś rozdrobniłem kosiarką pokrzywę potem wrzuciłem do worka zawiązałem na to kamień potem zalałem wodą wtedy mi nie gniła bo była pod wodą od czasu do czasu mieszałem pijane nie całość żeby kamień niespat i worek nie wypłynął
To była mała ilość teraz zrobiłem w 90 litrowej beczce dałem tyle ile miałem. Takie smothie co robisz to wypróbuje.
To była mała ilość teraz zrobiłem w 90 litrowej beczce dałem tyle ile miałem. Takie smothie co robisz to wypróbuje.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Wstawiam linka jak zrobić syrop z pokrzywy ewentualnie innych roślin . To pomysł szczególnie dla osób , które nie
lubią gnojówek . Moc ma mieć większą niż gnojówka . Dla ludzi też się nadaje . Jedyny minus to cukier , ale inaczej
pewnie się nie da .
https://www.youtube.com/watch?v=tfi7J0e ... Krosnowska
lubią gnojówek . Moc ma mieć większą niż gnojówka . Dla ludzi też się nadaje . Jedyny minus to cukier , ale inaczej
pewnie się nie da .
https://www.youtube.com/watch?v=tfi7J0e ... Krosnowska
- Robertkicia25 +
Dzięki Aniu, skorzystam .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 lut 2019, o 21:02
Witam.
W Internecie pisze że nie można robić gnojówki z pokrzywy zakwitniętej, można wiedzieć dlaczego? ja dziś wstawiłem zakwitniętą gdyż innej nie miałem.
W Internecie pisze że nie można robić gnojówki z pokrzywy zakwitniętej, można wiedzieć dlaczego? ja dziś wstawiłem zakwitniętą gdyż innej nie miałem.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Prawdopodobnie chodzi o używanie w ziołolecznictwie, o w tym stadium zawiera pokrzywa zakwitnięta zawiera substancje chemiczne, takie jak histaminy, acetylocholiny i serotoninę, które mogą być drażniące dla skóry i układu pokarmowego. Podczas zakwitu pokrzywy, poziom tych substancji może być wyższy, co zwiększa ryzyko reakcji alergicznych lub podrażnień.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 lut 2019, o 21:02
W ziołolecznictwie owoce pokrzywy mają działanie przeciwzapalne, odżywcze, stosowałem polecam.Mi chodzi o to czy warzywom nie zaszkodzi.