Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny Cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Ania_ldz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 sty 2014, o 21:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rośliny doniczkowe - szkodniki i choroby, rozpoznanie i lecz

Post »

Jeszcze raz dziękuję za pomoc :) Mam nadzieję, że teraz moim roślinom niczego nie zabraknie :)
ageo_85
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 lis 2013, o 08:38

Re: Rośliny doniczkowe - szkodniki i choroby, rozpoznanie i lecz

Post »

Myślę, że dracenie przyda się jakiś nawóz stricte przeciwko chlorozie. Są takie na rynku z różnych firm, ale ja mam swoje sprawdzone i niezawodne środki:) Na chloroze polecam Biopon w płynie przeciwko chlorozie, nie za drogi, a na pewno poskutkuje.
Pozdrawiam, Agas
AlicjaP
100p
100p
Od: 30 lip 2013, o 08:16

Robale w doniczce

Post »

Witam. Wczoraj przy podlewaniu kwiatów zauważyłam coś takiego w jednej z doniczek. Proszę o pomoc co to jest i co z tym zrobić. Dzisiaj wyjęłam z doniczki ok. 100 szt. Przesadzenie tej rośliny byłoby trochę kłopotliwe ponieważ jest to bardzo duże pnącze. Przepraszam za jakość zdjęć ale robione telefonem.
Alicja
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Robale w doniczce

Post »

To jakieś mogą być drutowce? tylko na jednym zdjęciu jakby drutowiec na drugim wygląda na rolnicę. Tylko przesadzenie, ewentualnie biologiczny środek zawierający bakterie, np. dipel, spintor.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
AlicjaP
100p
100p
Od: 30 lip 2013, o 08:16

Post »

Wczoraj cały dzień wybierania tego wyjęłam ok. 150 szt. Dziś 2 sztuki - mam nadzieję, że spokój ( chyba, że będzie drugi rzut). Ale dziękuję za odpowiedź.
Alicja
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Kontakt:

Post »

Nie wiem w sumie jak toto się rozmnaża, ale one mogły złożyć jaja, dlatego wyjmowanie nic nie da, postaraj się przesadzić (i usunąć starą ziemię, przyciąć zniszczone korzenie, nie sadzić do ziemi zgarniętej z ogródka, lasu czy kompostu, ale kupić we worku jakąś porządną), jeśli zależy Ci na utrzymaniu rośliny. Jakie pnącze zostało zaatakowane?
Awatar użytkownika
Silja
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 kwie 2013, o 16:30

Re: Robaki w doniczce

Post »

Witajcie. Dzisiaj zauważyłam w doniczce z fikusem robale, wyglądają jak miniaturowe szczypawice czy wije. Poruszają się bardzo szybko i chowają się w ziemi. Czy ktoś z Was wie co to może być i jak sie tego pozbyć? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.

Obrazek
Ratując jednego psa nie zmienimy świata. Ale świat zmieni się dla tego jednego psa.
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam pytanie odnośnie moich byłych lokatorów.
Otóż ostatnio męczyłam się z ziemiórkami poza larwami w doniczce dostrzegłam także mikroskopijnych rozmiarów biegające robaczki koloru ciemnego i białego.Skoczogonki to zapewne nie były.Ktoś wie co to mogło być?
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39

Post »

Agnieszko. Wiesz już co to za robaczki? Też je mam i nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu niestety nie wiem :(
Ziemiórki to pewnie nie są,bo jak oglądałam fotki to z larwy robi się skrzydlata więc biegać w podłożu nie mogły.
Skoczogonki wiem jak wyglądają i wiem,że to też nie one,a więc co :?: :!:
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39

Post »

Przeszukałam inne fora i wszystko co jeszcze mi do głowy przyszło. Ludzie, którzy o to pytają nie dostają odpowiedzi. Małe są więc może nikt ich nie widzi. Ale to diabelskie siedzi w korzonkach. Specjalnie wyciągnęłam siewki pelargoni, żeby zobaczyć. Przesadzałam wszystko trzy razy i płakałam korzonki a one dalej są. Gdzie się dowiem jak nie tu?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Płakalaś? I to miało pomóc rozprawić się z robaczkami? :wink:
Pokażcie zdjęcie tego robaczka..
Opiszcie ich wygląd chociaż i zachowanie.
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karo fotki nie da rady zrobić,bo są zbyt małe.No i ich póki co nie mam (zmienione podłoże)
To takie małe jak malutka kropka.Szybko biega i nie ma skrzydełek i nie skacze.Kolor czarny lub brązowy i jasne też się zdarzają.Przypominają mi wszy tylko,że to ma chyba 0,5 mm.
Zauważyłam jeszcze to,że one chyba lubią wilgotne podłoże.Nie przelewam roślin,ale zdarza się,że podłoże jest dłużej wilgotne i te robaczki zaraz się pojawiają w podłożu.
Skoczogonki wiem jak wyglądają i to nie to.Miałam ostatnio ziemiórki i larwy w podłoż,ale sama już nie wiem.
Oglądałam w necie,że z larwy przeistacza się w muszkę więc to nie pasuje do biegających w podłożu.

Muszę edytować :wink:
Właśnie zajrzałam do doniczki gdzie ostatnio miałam te robaczki i co i znów są.Maleńkie,białe i szybko poruszające się w głąb podłoża.Nie mam pojęcia co to i skąd się biorą.
Podłoże lekko wilgotne.Jak się pojawiają w jednej doniczce to zaraz w każdej są.One są naprawdę ledwo zauważalne.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”