Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny Cz.1
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 sty 2014, o 21:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rośliny doniczkowe - szkodniki i choroby, rozpoznanie i lecz
Jeszcze raz dziękuję za pomoc Mam nadzieję, że teraz moim roślinom niczego nie zabraknie
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 lis 2013, o 08:38
Re: Rośliny doniczkowe - szkodniki i choroby, rozpoznanie i lecz
Myślę, że dracenie przyda się jakiś nawóz stricte przeciwko chlorozie. Są takie na rynku z różnych firm, ale ja mam swoje sprawdzone i niezawodne środki:) Na chloroze polecam Biopon w płynie przeciwko chlorozie, nie za drogi, a na pewno poskutkuje.
Pozdrawiam, Agas
Robale w doniczce
Witam. Wczoraj przy podlewaniu kwiatów zauważyłam coś takiego w jednej z doniczek. Proszę o pomoc co to jest i co z tym zrobić. Dzisiaj wyjęłam z doniczki ok. 100 szt. Przesadzenie tej rośliny byłoby trochę kłopotliwe ponieważ jest to bardzo duże pnącze. Przepraszam za jakość zdjęć ale robione telefonem.
Alicja
Alicja
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Robale w doniczce
To jakieś mogą być drutowce? tylko na jednym zdjęciu jakby drutowiec na drugim wygląda na rolnicę. Tylko przesadzenie, ewentualnie biologiczny środek zawierający bakterie, np. dipel, spintor.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Wczoraj cały dzień wybierania tego wyjęłam ok. 150 szt. Dziś 2 sztuki - mam nadzieję, że spokój ( chyba, że będzie drugi rzut). Ale dziękuję za odpowiedź.
Alicja
Alicja
- NINa
- 200p
- Od: 15 maja 2008, o 22:32
- Kontakt:
Nie wiem w sumie jak toto się rozmnaża, ale one mogły złożyć jaja, dlatego wyjmowanie nic nie da, postaraj się przesadzić (i usunąć starą ziemię, przyciąć zniszczone korzenie, nie sadzić do ziemi zgarniętej z ogródka, lasu czy kompostu, ale kupić we worku jakąś porządną), jeśli zależy Ci na utrzymaniu rośliny. Jakie pnącze zostało zaatakowane?
- Silja
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 kwie 2013, o 16:30
Re: Robaki w doniczce
Witajcie. Dzisiaj zauważyłam w doniczce z fikusem robale, wyglądają jak miniaturowe szczypawice czy wije. Poruszają się bardzo szybko i chowają się w ziemi. Czy ktoś z Was wie co to może być i jak sie tego pozbyć? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.
Ratując jednego psa nie zmienimy świata. Ale świat zmieni się dla tego jednego psa.
- gapapl
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam pytanie odnośnie moich byłych lokatorów.
Otóż ostatnio męczyłam się z ziemiórkami poza larwami w doniczce dostrzegłam także mikroskopijnych rozmiarów biegające robaczki koloru ciemnego i białego.Skoczogonki to zapewne nie były.Ktoś wie co to mogło być?
Otóż ostatnio męczyłam się z ziemiórkami poza larwami w doniczce dostrzegłam także mikroskopijnych rozmiarów biegające robaczki koloru ciemnego i białego.Skoczogonki to zapewne nie były.Ktoś wie co to mogło być?
Agnieszko. Wiesz już co to za robaczki? Też je mam i nie mogę znaleźć odpowiedzi.
- gapapl
Jolu niestety nie wiem
Ziemiórki to pewnie nie są,bo jak oglądałam fotki to z larwy robi się skrzydlata więc biegać w podłożu nie mogły.
Skoczogonki wiem jak wyglądają i wiem,że to też nie one,a więc co
Ziemiórki to pewnie nie są,bo jak oglądałam fotki to z larwy robi się skrzydlata więc biegać w podłożu nie mogły.
Skoczogonki wiem jak wyglądają i wiem,że to też nie one,a więc co
Przeszukałam inne fora i wszystko co jeszcze mi do głowy przyszło. Ludzie, którzy o to pytają nie dostają odpowiedzi. Małe są więc może nikt ich nie widzi. Ale to diabelskie siedzi w korzonkach. Specjalnie wyciągnęłam siewki pelargoni, żeby zobaczyć. Przesadzałam wszystko trzy razy i płakałam korzonki a one dalej są. Gdzie się dowiem jak nie tu?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Płakalaś? I to miało pomóc rozprawić się z robaczkami?
Pokażcie zdjęcie tego robaczka..
Opiszcie ich wygląd chociaż i zachowanie.
Pokażcie zdjęcie tego robaczka..
Opiszcie ich wygląd chociaż i zachowanie.
- gapapl
Karo fotki nie da rady zrobić,bo są zbyt małe.No i ich póki co nie mam (zmienione podłoże)
To takie małe jak malutka kropka.Szybko biega i nie ma skrzydełek i nie skacze.Kolor czarny lub brązowy i jasne też się zdarzają.Przypominają mi wszy tylko,że to ma chyba 0,5 mm.
Zauważyłam jeszcze to,że one chyba lubią wilgotne podłoże.Nie przelewam roślin,ale zdarza się,że podłoże jest dłużej wilgotne i te robaczki zaraz się pojawiają w podłożu.
Skoczogonki wiem jak wyglądają i to nie to.Miałam ostatnio ziemiórki i larwy w podłoż,ale sama już nie wiem.
Oglądałam w necie,że z larwy przeistacza się w muszkę więc to nie pasuje do biegających w podłożu.
Muszę edytować
Właśnie zajrzałam do doniczki gdzie ostatnio miałam te robaczki i co i znów są.Maleńkie,białe i szybko poruszające się w głąb podłoża.Nie mam pojęcia co to i skąd się biorą.
Podłoże lekko wilgotne.Jak się pojawiają w jednej doniczce to zaraz w każdej są.One są naprawdę ledwo zauważalne.
To takie małe jak malutka kropka.Szybko biega i nie ma skrzydełek i nie skacze.Kolor czarny lub brązowy i jasne też się zdarzają.Przypominają mi wszy tylko,że to ma chyba 0,5 mm.
Zauważyłam jeszcze to,że one chyba lubią wilgotne podłoże.Nie przelewam roślin,ale zdarza się,że podłoże jest dłużej wilgotne i te robaczki zaraz się pojawiają w podłożu.
Skoczogonki wiem jak wyglądają i to nie to.Miałam ostatnio ziemiórki i larwy w podłoż,ale sama już nie wiem.
Oglądałam w necie,że z larwy przeistacza się w muszkę więc to nie pasuje do biegających w podłożu.
Muszę edytować
Właśnie zajrzałam do doniczki gdzie ostatnio miałam te robaczki i co i znów są.Maleńkie,białe i szybko poruszające się w głąb podłoża.Nie mam pojęcia co to i skąd się biorą.
Podłoże lekko wilgotne.Jak się pojawiają w jednej doniczce to zaraz w każdej są.One są naprawdę ledwo zauważalne.