Lilie - uprawa - cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
aga13
500p
500p
Od: 11 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Lilie - uprawa cz.2

Post »

dodad pisze:Aga, wspaniale lilie i wspaniałe fotki :wink:
Wiesz może co to za odmiana o pełnych kwiatach na siódmym zdjęciu?
Dzięki :wink:
Teoretycznie Aphrodite ale miałam sporo pomyłek a nie jest jeszcze na tyle mocna w temacie lilii,żeby mieć 100%pewność

i jeszcze moja ulubienica- wielkość kwiatu 30 cm powaliła mnie na kolana

Big Brother

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrowionka :)))
kik1976
50p
50p
Od: 28 maja 2011, o 16:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie w tym roku tez lilie zasadzilam :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Yoannak
500p
500p
Od: 2 kwie 2011, o 22:23

Post »

Wasze lilie, są przepiękne i to słowo nie oddaje ich uroku :). Ja w tym roku zawahałam się czy będę w stanie się nimi zająć, tak żeby zakwitły ale patrząc na wasze piękności już zamarzyłam o paru liliach na mojej działeczce. I tutaj mam pytanie, czy lilie sadzimy na wiosnę, powoli w sklepach pojawiają się cebule do sadzenia na jesień i lilii nie widziałam, więc czy z ich zakupem powinnam się wstrzymać do wiosny??. Mam jeszcze jedno pytanie, czy wszystkie lilie nie wymagają wykopywania? Niestety nie mam możliwości przezimowania ich w piwnicy lub w innymi miejscu, dlatego przed akcją sadzenia wolałabym upewnić się że będą mogły rosnąć kilka lat w jednym miejscu.
Joasia
kik1976
50p
50p
Od: 28 maja 2011, o 16:53

Post »

Ja swoje cebulki wsadzilam w ziemie na wiosne. Tu gdzie mieszkam, nie widzilam, zeby ktos wyciagal je z ziemi, ale to pewnie zalezy od klimatu.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Większość lilii spokojnie zimuje w naszym klimacie. Kupując u rzetelnego sprzedawcy powinniście uzyskać dokładną informację na ten temat. Dodatkowo , na forum tyle już napisano o liliach , że trudno by było znaleść pytanie bez odpowiedzi. Co do sadzenia , to lepszą porą jest jesień , wtedy cebula ma więcej czasu na ukorzenienie i kwiat będzie silniejszy. Życzę powodzenia :uszy :uszy :uszy
amster pisze:moje zimowały w gruncie bez okrycia i w terenie zacienionym. I tu mam pytanie dla fachowców. Na wiosnę wyszły młode pędy jak się domyślam z młodych cebulek. Czy w takiej sytuacji na jesień wykopać, podzielić i ponownie wsadzić zachowując większe odstępy? Czy pozostawić tak jak jest. Czy nie będzie dla nich za ciasno. Przy jednej z białych jest około 8-10 młodych pędów.
Jesień jest najlepszą porą na rozsadzanie , a nadmierne zagęszczenie może osłabić kwiaty. Ja bym je rozsadził :uszy :uszy :uszy
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeszcze za wcześnie na kupowanie cebul lilii.Sprzedawca sprzeda teraz cebulki ubiegłoroczne,
które były trzymane w chłodni.Wsadzona teraz do ziemi,taka cebula zacznie rosnąć,a nie zdąży
zakwitnąć i przygotować sie do zimowania.Lepiej poczekać do połowy września,albo kupić wiosną. Obrazek
anastazja16
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 cze 2009, o 16:31

Post »

Witam, w tym roku coś zaatakowało moje lilie. Spora część pąków lilii, w przeważającej mierze orientalnych, przed zakwitnięciem robi się brązowa. Zaczyna się od plam, a potem przenosi się niemal na cały pąk. Potem jest już tylko gorzej. Opadają zgniłe, na dodatek część lilii orientalnych usycha. Nie tylko pąki, ale całe pędy. Nie mam pojęcia, w czym tkwi problem. Pierwszy raz zdarza mi się coś takiego, choć to dopiero 4 rok uprawy lilii.

Czy ktoś z forumowiczów również ma bądź miał taki problem? Proszę o jakieś wskazówki. Nie wiem, czy to nei jakaś choroba, która może się rozprzestrzenić.
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

Umęczone deszczem jednak zakwitają jak tylko zobaczą promyczek slońca

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Prawdopodobnie szara pleśń,bez oprysku nie obejdzie się,Rowral.
Na zdjęciu u góry,właśnie Anastasia.
Carlos9
200p
200p
Od: 23 kwie 2011, o 15:48

Post »

Anastazja: Mi też się tak samo dzieje, jedyna przyczyną szarej pleśni to zbyt duża wilgotnośc podłoża i ciągle padające deszcze, to idealne warunki do rozwoju tej choroby. Ja także mam 20 lilii orientalnych casablanca ponad 1 metr wysokości i po tych codziennych deszczach na pąkach i na kwiatach pojawiają się brązowe plamki, to jest szara pleśń, przez codzienne deszcze, najgorsze jest to, że ona spowoduje ich szybsze opadanie, ale co zrobić, deszczu nie powstrzyma, należy je opryskać preparatem niwelującym szarą pleśń. Mi także usychają i brązowieją pędy lilii, które już przekwitły, no ale jak mam je opryskać, jak codziennie leje? Taki zabieg należy wykonywac wieczorem jak jest sucho, a tu pada i pada dzień i noc. :? A ja widizałem na zdjęciach nawet u Pana Pajdy z uprawy w Lilypolu, że na jego liliach na kwiatostanach też widoczne są brązowe plamki.

Mam pytanie, czy tymi preparatmi grzybobójczymi można opryskiwac kwiaty i pąki liliowe? Czy one są za delikatne i może je spalić?
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47

Post »

Wiosną kupiłam cebulę Magic Star (?)- miała to być pełna, piękna lilia.
Wyrosło i zakwitło coś takiego i nie jestem tym widokiem zachwycona:

Obrazek
Czy ktoś ma doświadczenia z tą lilią?
Awatar użytkownika
ewamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2009, o 00:16

Post »

Dalu ja też mam lilię Magic Star i wygląda podobnie.
Mam ją od tego roku,ciekawe jak przezimuje.
Obrazek
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

mirzan pisze:Jeszcze za wcześnie na kupowanie cebul lilii.Sprzedawca sprzeda teraz cebulki ubiegłoroczne,
które były trzymane w chłodni.Wsadzona teraz do ziemi,taka cebula zacznie rosnąć,a nie zdąży
zakwitnąć i przygotować sie do zimowania.Lepiej poczekać do połowy września,albo kupić wiosną. Obrazek
Mirzan ;:180 ;:180 ;:180 Jesteś wielki , ale nieuczciwy sprzedawca w listopadzie też sprzeda Ci zeszłoroczne cebule , by się ich pozbyć. Ja cebule zamówiłem już teraz , a dostawy przyjdą początkiem września. Zamawiam wcześniej , by nie ryzykować że zabraknie mi odmiany którą chcę kupić 8-) 8-) 8-)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”