Ślimaki luzytańskie - ślimaki nagie, wyjątkowo groźne dla upraw
Re: Ślimaki luzytańskie - ślimaki nagie, wyjątkowo groźne dla upraw
Czyli 1 piwko na łebka? ładnie. No, ale ja taka hojna to nie byłabym. Ślimaków setki to i setki wystających szyjek z ziemi (wystarczą mi noże-znaczniki z nazwami prawie przy każdej roślince).
Wystarczy piwko przelać do pojemniczka po 500 g serkach sernikowych, serkach wiejskich ewentualnie po dużych konserwach czyli z szerokim "otworem wejściowym" , aby właśnie żaden się nie zaklinował. Tak ze 2 cm piwa ok 250 ml,ślimak mały to i tyle powinno mu starczyć by się w tym utopić. U mnie na początku bywało, że w jednej takiej pułapce napitych było nawet do 10 sztuk. Trzeba stale przeglądać i wyławiać trupki bądź dolewać świeżego napoju.
Wystarczy piwko przelać do pojemniczka po 500 g serkach sernikowych, serkach wiejskich ewentualnie po dużych konserwach czyli z szerokim "otworem wejściowym" , aby właśnie żaden się nie zaklinował. Tak ze 2 cm piwa ok 250 ml,ślimak mały to i tyle powinno mu starczyć by się w tym utopić. U mnie na początku bywało, że w jednej takiej pułapce napitych było nawet do 10 sztuk. Trzeba stale przeglądać i wyławiać trupki bądź dolewać świeżego napoju.
Pozdrawiam Bożena
- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje systematyczne wybieranie setek tych potworów przyniosło rezultat. Na jesieni i teraz podczas prac znalazłam tylko klika skupisk niewielu jajeczek.
Agata
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sezon na ślimaki dopiero przed nami
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja właśnie zauważyłam je w swoim ogrodzie, najgorsze jest to że mnie one strasznie obrzydzają. Będę musiała prosić syna, żeby się ich pozbył.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Wczoraj 10 sztuk znalazłam. Trudno nie było. Sałata jeszcze rośnie ale liście pierwiosnków już pogryzione. Sezon rozpoczęty
Pozdrawiam Jola
No tak deszczyk popadał, idę sprawdzić u siebie
Też mam odruchy wymiotne na to diabelstwo.
Też mam odruchy wymiotne na to diabelstwo.
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Kury chyba nie jedzą ślimaków, to już prędzej kaczki a i to chyba nie wszystkie tylko jakiś jeden konkretny rodzaj kaczki mi się kojarzy, mówicie że sezon na ślimary rozpoczęty no to trzeba im będzie granulek podsypać
U mnie nie ma na razie, znalazłam tylko dwa winniczki, dostały pouczenie gdzie wolno a gdzie nie i poszły sobie.
Pewnie jeszcze się "klują" u sąsiada i przyjdą do mnie ale w ubiegłym roku robiłam obchód dwa razy dziennie więc wytrzebiłam porządnie. Susza pewnie też im nie posłużyła, mam nadzieję, że mniej ich będzie.
Pewnie jeszcze się "klują" u sąsiada i przyjdą do mnie ale w ubiegłym roku robiłam obchód dwa razy dziennie więc wytrzebiłam porządnie. Susza pewnie też im nie posłużyła, mam nadzieję, że mniej ich będzie.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Może i kury nie jedzą ślimaków ale już samo przepazurkowanie grządek i miejsc przez nas zapomnianych może się przyczynić do ubicia jajeczek a są ich spore kupki. U mnie najwięcej jest ślimorów w korze pod borówkami. No ale co począć jak borówka wodę lubi a i w korze lepiej rośnie.
Pozdrawiam Jola
-
- 50p
- Od: 23 cze 2010, o 15:19
Moje kury polują na nie z wielką chęcią - na te mniejsze egzemplarze, bo tymi wielkimi mogłyby się udławić. Jajeczka też są dla kurek przysmakiem. Poza tym rzeczywiście samo rozgrzebywanie ziemi też na pewno niszczy jajeczka ślimacze. Na te wielkie to niestety tylko motyczka i brak wyrzutów sumienia
Bożena
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Od pomysłu do przemysłu droga daleka !
Znając nasze realia, to prędzej ten środek zacznie być produkowany za granicą niz u nas (komisje, uzgodnienia, ustalenia, pozwolenia ... itd, itp.)
Znając nasze realia, to prędzej ten środek zacznie być produkowany za granicą niz u nas (komisje, uzgodnienia, ustalenia, pozwolenia ... itd, itp.)
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Pozdrawiam, Marta.