Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
maku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 cze 2011, o 01:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wioenne..

Post »

Witam
Rok temu kupiłem działeczkę i posadziłem parę warzyw, miedzy innymi pomidory. Niestety jestem zielony w uprawie wiec ograniczyłem się do podlewania i obrywania wilków (wtedy też trafiłem na to forum), zero chemii, gnojówek itp. Podczas dość długiego okresy deszczów wyjechałem na wakacje, jak możecie się domyślić, po powrocie ujrzałem brązowe badyle stojące w wodzie ;:144 . Spaliłem pozostałość po pomidorach, ale nic nie robiłem z ziemią oprócz przekopania. Czy mogę ją teraz na wiosnę jakoś odkazić? Mam mało miejsca, a w tym roku planuje posadzić więcej pomidorków i niestety to miejsce zarażone, chce też obsadzić pomidorkami
Jeszcze jedno pytanie - jako że nic na jesień nie zasilałem - przekopanie kompostu na wiosnę pewno odpada?
:wit
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

maku ja bym sobie darowała jakiekolwiek odkażanie. Pogoda w zeszłym roku była bardzo niesprzyjająca i pomidory dziesiątkowała zaraza ziemniaczana. W tym roku wiosną sprawdź pH i ewentualnie przy bardzo niskim daj saletrę wapniową

I może spróbuj w tym roku sadzić chociaż na kompoście jak nie masz obornika tak jak forumowicz radzi tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=70 tylko na podwyższonych redlinach.
Warto zrobić badania gleby z zaleceniami, ale chyba jesienią - w razie czego niech mnie ktoś poprawi bo ja też początkująca
11krzych

Post »

maku pisze:przekopanie kompostu na wiosnę pewno odpada?
:wit
Kompost nigdy nie zaszkodzi. Możesz go dawać na wiosnę, myślę że dużo osób tak robi.
maku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 cze 2011, o 01:18

Post »

O to super że można dać kompost też wiosną, przynajmniej warzywka będą miały papu :heja
monika - a tę saletrę wapniową to sypać tak z reki jak leci, czy jakaś dawka przy niskim pH?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Przeczytaj uważnie od początku tej strony
a najlepiej cały ten wątek i wtedy ew. pytaj o szczegóły
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

maku pisze:saletrę wapniową to sypać tak z reki jak leci, czy jakaś dawka przy niskim pH?
10 kg/ ar. Rozrzucić równomiernie, na to dać kompost jeśli masz i przekopać płytko na głębokość ok 10 cm. Można rozsiać razem z saletrą siarczan potasu w ilości 5 kg/ ar. jeżeli nie masz obornika.
Dołki pod pomidory zaprawisz przed wysadzeniem superfosfatem granulowanym potrójnym wymieszanym wczesniej dokładnie z ziemia lub kompostem na sucho/ np na taczkach/ tak jak miesza się piasek z cementem

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

pod jakie warzywa najlepszy jest obornik kurzy?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Gosiu

Pod każde. Na lekkich glebach najlepiej na wiosnę z wyjątkiem marchwi , pietruszki i buraków- te warzywa nie lubią świeżego obornika.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p

Post »

jesienia nawieźliśmy na działkę obornika bydlęcego, dostałam teraz suchy obornik kurzy, kiedy go zastosować? co by nie popalic warzyw :)
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

gosiakmala pisze:jesienia nawieźliśmy na działkę obornika bydlęcego,
Czy to znaczy, że nie został przykopany ? Jeżeli był przykopany ,to kurzeniec zostaw sobie do zakiszenia na gnojówkę. Można go również wczesna wiosną, przed ruszeniem wegetacji/ jeśli jest suchy/ wysypać delikatnie miedzy rzędy truskawek i lekko/ nie za głęboko/ przekopać kopaczką trójzębną z ziemią. Pięknie truskawki po nim rosną a ponieważ ma sporo fosforu i potas- owoce zawierają więcej cukrów. Gnojówkę można też użyć do zasilenia krzewów owocowych. Jeżeli tego kurzeńca jest dużo można zastanowić się nad jego skompostowaniem albo zgromadzeniem w gnojowniku do nawożenia jesienią lub wiosna przyszłego roku.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p

Post »

forumowicz dzięki, twoje porady są nieocenione. a więc ziemia nie została przekopana.obornik leży na ziemi. na wiosne zaczniemy przekopywać ziemię.
nie mam kompostownika :( .
obornika a mogę mieć go sporo, na razie mam go worek po saletrze :)
a jak zrobić gnojówke? jakies proporcje?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

forumowicz! Czy odchody gołębie i przepiórcze mają taki skład jak kurzeniec? Używałam gnojówek do podlewania roślin, rosły dobrze. Jesienią resztę wylałam na kompost bo bałam się , że beczka zimą się "rozpęknie". Pozdrawiam , B.
Pozdrawiam , Bożenka.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

a ja mam pytanie trochę z tych moich..
Głupich :)

Wiem że obornik i wapno nie razem..
ale właśnie sobie uświadomiłam że przekopałam całą ziemię i nawet dolomitem nie sypnęłam.. obornikiem też bo drażniło mnie sięganie co łopata po szufeleczke z obornikiem 8-) :twisted: Więc na szybko w ostatniej chwili przekopałam ziemie,,
Miało by to ręce i nogi gdyby dolomitem teraz posypać po wierzchu..wraz ze stopami poszedł by w jej głąb..a dajmy na to przed sadzeniem np 2 tyg.. kurzeńcem sypnąć i glebogryzarką to wymieszać z ziemia na głębokości 10-20cm.. -może więcej..może mniej..słaby operator glebogryzarki ze mnie..lecę tym jak pługiem na wszystkie strony :;230 i robią mi się kopczyki..bo nie zapierniczam za glebogryzarka tylko ciągnę do siebie :twisted:

Dodam że moja ziemia jest ładna po wzruszeniu..ale po podlaniu, deszczu robi się skorupa!! A czytałam że wapnowanie właśnie rozluźnia ziemię..
A może lepszym rozwiązaniem było by dać obornik a potem solidnie podlać wapnem..np raz w miesiącu..??
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”