Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)

Post »

Mam deja vu ;:224 - identyczna dyskusja była rok temu i dwa lata temu :;230 . Natomiast potem w sezonie jakoś nikt z tych co tak wcześnie wysiali z przeznaczeniem do gruntu czy nieogrzewanej folii nie pokazał swoich krzaków i nie napisał ile z nich zebrał ;:131
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
uki94
200p
200p
Od: 4 mar 2008, o 09:55

Post »

Jola nie powiedziałbym, ja kiedyś siałem pomidory w marcu i były o wiele bardziej wybujałe niż moje obecne, to zależy też od słońca, mi akurat pasuje bo moje pomidory po zakiełkowaniu mają praktycznie codziennie słońce, może z wyjątkiem 3-4 dni, dodatkowo biegam z nimi z jednego parapetu do drugiego bo są położone w różnych kierunkach.
Lukasz uki94
Awatar użytkownika
max2
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 kwie 2013, o 00:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam wszystkich forumowiczów! :wink:

No to sobie czekamy i wspominamy zeszłoroczne plony hehe... :D
Ja to nie miałem prawie co zbierać bo moje pomidory zalało i stały w wodzie trzy dni,potem bardzo szybko mi się zniszczyły.W sumie tylko jeden zbiór był bo nie udało mi się ich uratować.Mam nadzieję że w tym roku nie będzie zbyt wiele deszczowych dni ;:218

Pozdrawiam ! :wit
Kasencja

Post »

jode22 pisze:Natomiast potem w sezonie jakoś nikt z tych co tak wcześnie wysiali z przeznaczeniem do gruntu czy nieogrzewanej folii nie pokazał swoich krzaków i nie napisał ile z nich zebrał ;:131
Ja pokazałam... a i wczesnych terminów siewu nie ukrywałam. Więc jednak nie "nikt" :wink: .
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51

Post »

ja wysiewam 9marca, po wykiełkowaniu wszystko wędruje do growboxa i na pewno nic mi nie wybiegnie :P :D
uki94
200p
200p
Od: 4 mar 2008, o 09:55

Post »

Kasencja pisze:
jode22 pisze:Natomiast potem w sezonie jakoś nikt z tych co tak wcześnie wysiali z przeznaczeniem do gruntu czy nieogrzewanej folii nie pokazał swoich krzaków i nie napisał ile z nich zebrał ;:131
Ja pokazałam... a i wczesnych terminów siewu nie ukrywałam. Więc jednak nie "nikt" :wink: .
Kasiu skoro wcześniej siejesz pomidory to kiedy masz pierwsze plony? Myślę, że skoro wcześniej to oczywiście pod tunel?
Lukasz uki94
ali67
100p
100p
Od: 13 lut 2014, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam :wit
szanownych działkowiczów. ;:180
Zrobiłem wreszcie sobie szklarenkę , taką 2,60 x4,00 i w ubiegłym roku posadziłem w 25 litrowych donicach pomidory koktajlowe
Czereśniowy Pokusa i Black Cherry oraz dostałem parę krzaków gruntowych, które rosły aż do mrozów.
Na plony nie mogłem narzekać, tylko zaczęli mi marudzić, że te czerwone są zbyt małe i w końcu się im przyjadły a te ciemne zaczęły pękać.
Mam więc pytanie do tych co zęby zjedli na pomidorach.
Jaką odmianę polecalibyście pod osłony?
Nie jestem zbyt wybredny, ;:170 mają być dość wczesne , niezbyt duże, plenne i o wyrazistym smaku :?: .
Z uprawy na gruncie zrezygnowałem, nie ma sensu gdyż w fazie pełnych zbiorów szlag je trafiał po paru dniach ochłodzenia i opadów.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
benia_4
50p
50p
Od: 10 lis 2011, o 11:42

Post »

jode22 pisze:Mam deja vu ;:224 - identyczna dyskusja była rok temu i dwa lata temu :;230 . Natomiast potem w sezonie jakoś nikt z tych co tak wcześnie wysiali z przeznaczeniem do gruntu czy nieogrzewanej folii nie pokazał swoich krzaków i nie napisał ile z nich zebrał ;:131
Ja też należę to tych wysiewających wcześnie, rozsadę pokazałam w ubiegłym roku. Na zbiory nie mogę narzekać :) Pierwsze dojrzewały około połowy czerwca, na zdjęciu poniżej z lipca 2013.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

benia_4 a kiedy wysiewasz swoje pomidorki? Do tunelu ogrzewanego?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jode22 pisze:Mam deja vu ;:224 - identyczna dyskusja była rok temu i dwa lata temu :;230 . Natomiast potem w sezonie jakoś nikt z tych co tak wcześnie wysiali z przeznaczeniem do gruntu czy nieogrzewanej folii nie pokazał swoich krzaków i nie napisał ile z nich zebrał ;:131
Ja też sieję pomidorki wcześniej i piszę o tym na forum, nie zamierzam nic nikomu udowadniać, wystarczy poczytać starsze posty w wątkach pomidorowych.
Troszkę więcej życzliwości dla siejących w innym niż Twój terminie, czasy jednej słusznej drogi już za nami, na szczęście. Każdy sam decyduje co i kiedy robi na swoim kawałku ziemi :uszy
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Widzę ,ze dyskusja o wyższości wysiewania wczesnego nad późniejszym trwa w najlepsze :wink: . Ja wysiewam zawsze kilka pomidorów (z wcześniejszych odmian) już w lutym , żeby mieć owoce do jedzenia jak najwcześniej. Jak istnieje groźba przymrozków to kilka krzaczków łatwiej zabezpieczyć ,niż 50 szt. Z paprykami też tak postępuję , ale one są bardziej wrażliwe na mróz, kilka lat temu pomidory przetrwały, a 8 papryk zmarzło .W naszym klimacie wcześniejsze wysadzanie to jednak loteria, ale jak się uda to jaka satysfakcja. Dodam tylko, że uprawiam pomidory i paprykę w nieogrzewanej szklarni.
Pozdrawiam , Bożenka.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Racja. Tu na forum obowiązują inne zasady agrotechniki czyli....żadne. :D

To jest zdjęcie rozsady z 8 maja a wysiana była 15 marca. Nie trzeba specjalnej wyobraźni, by wyobrazić sobie jak by wyglądała ta rozsada ,gdyby była wysiana jeszcze 1,5 miesiąca wcześniej

Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

A ja nadal pamiętam jak w zeszłym roku pikowałam pomidory dwukrotnie ( brak słońca ) a potem w maju wykopywałam z gruntu i zabezpieczałam w tunelu bo zapowiadali przymrozki w drugiej połowie maja.
Jeśli ktoś chce, ma możliwości i żyłkę hazardu, to niech wysiewa wcześniej, ja wolę poczekać na marzec.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”