Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
Mam deja vu - identyczna dyskusja była rok temu i dwa lata temu . Natomiast potem w sezonie jakoś nikt z tych co tak wcześnie wysiali z przeznaczeniem do gruntu czy nieogrzewanej folii nie pokazał swoich krzaków i nie napisał ile z nich zebrał
Jola nie powiedziałbym, ja kiedyś siałem pomidory w marcu i były o wiele bardziej wybujałe niż moje obecne, to zależy też od słońca, mi akurat pasuje bo moje pomidory po zakiełkowaniu mają praktycznie codziennie słońce, może z wyjątkiem 3-4 dni, dodatkowo biegam z nimi z jednego parapetu do drugiego bo są położone w różnych kierunkach.
Lukasz uki94
- max2
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 kwie 2013, o 00:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszystkich forumowiczów!
No to sobie czekamy i wspominamy zeszłoroczne plony hehe...
Ja to nie miałem prawie co zbierać bo moje pomidory zalało i stały w wodzie trzy dni,potem bardzo szybko mi się zniszczyły.W sumie tylko jeden zbiór był bo nie udało mi się ich uratować.Mam nadzieję że w tym roku nie będzie zbyt wiele deszczowych dni
Pozdrawiam !
No to sobie czekamy i wspominamy zeszłoroczne plony hehe...
Ja to nie miałem prawie co zbierać bo moje pomidory zalało i stały w wodzie trzy dni,potem bardzo szybko mi się zniszczyły.W sumie tylko jeden zbiór był bo nie udało mi się ich uratować.Mam nadzieję że w tym roku nie będzie zbyt wiele deszczowych dni
Pozdrawiam !
Ja pokazałam... a i wczesnych terminów siewu nie ukrywałam. Więc jednak nie "nikt" .jode22 pisze:Natomiast potem w sezonie jakoś nikt z tych co tak wcześnie wysiali z przeznaczeniem do gruntu czy nieogrzewanej folii nie pokazał swoich krzaków i nie napisał ile z nich zebrał
ja wysiewam 9marca, po wykiełkowaniu wszystko wędruje do growboxa i na pewno nic mi nie wybiegnie :P
Kasiu skoro wcześniej siejesz pomidory to kiedy masz pierwsze plony? Myślę, że skoro wcześniej to oczywiście pod tunel?Kasencja pisze:Ja pokazałam... a i wczesnych terminów siewu nie ukrywałam. Więc jednak nie "nikt" .jode22 pisze:Natomiast potem w sezonie jakoś nikt z tych co tak wcześnie wysiali z przeznaczeniem do gruntu czy nieogrzewanej folii nie pokazał swoich krzaków i nie napisał ile z nich zebrał
Lukasz uki94
-
- 100p
- Od: 13 lut 2014, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam
szanownych działkowiczów.
Zrobiłem wreszcie sobie szklarenkę , taką 2,60 x4,00 i w ubiegłym roku posadziłem w 25 litrowych donicach pomidory koktajlowe
Czereśniowy Pokusa i Black Cherry oraz dostałem parę krzaków gruntowych, które rosły aż do mrozów.
Na plony nie mogłem narzekać, tylko zaczęli mi marudzić, że te czerwone są zbyt małe i w końcu się im przyjadły a te ciemne zaczęły pękać.
Mam więc pytanie do tych co zęby zjedli na pomidorach.
Jaką odmianę polecalibyście pod osłony?
Nie jestem zbyt wybredny, mają być dość wczesne , niezbyt duże, plenne i o wyrazistym smaku .
Z uprawy na gruncie zrezygnowałem, nie ma sensu gdyż w fazie pełnych zbiorów szlag je trafiał po paru dniach ochłodzenia i opadów.
pozdrawiam
szanownych działkowiczów.
Zrobiłem wreszcie sobie szklarenkę , taką 2,60 x4,00 i w ubiegłym roku posadziłem w 25 litrowych donicach pomidory koktajlowe
Czereśniowy Pokusa i Black Cherry oraz dostałem parę krzaków gruntowych, które rosły aż do mrozów.
Na plony nie mogłem narzekać, tylko zaczęli mi marudzić, że te czerwone są zbyt małe i w końcu się im przyjadły a te ciemne zaczęły pękać.
Mam więc pytanie do tych co zęby zjedli na pomidorach.
Jaką odmianę polecalibyście pod osłony?
Nie jestem zbyt wybredny, mają być dość wczesne , niezbyt duże, plenne i o wyrazistym smaku .
Z uprawy na gruncie zrezygnowałem, nie ma sensu gdyż w fazie pełnych zbiorów szlag je trafiał po paru dniach ochłodzenia i opadów.
pozdrawiam
Ja też należę to tych wysiewających wcześnie, rozsadę pokazałam w ubiegłym roku. Na zbiory nie mogę narzekać Pierwsze dojrzewały około połowy czerwca, na zdjęciu poniżej z lipca 2013.jode22 pisze:Mam deja vu - identyczna dyskusja była rok temu i dwa lata temu . Natomiast potem w sezonie jakoś nikt z tych co tak wcześnie wysiali z przeznaczeniem do gruntu czy nieogrzewanej folii nie pokazał swoich krzaków i nie napisał ile z nich zebrał
Pozdrawiam
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
benia_4 a kiedy wysiewasz swoje pomidorki? Do tunelu ogrzewanego?
Ja też sieję pomidorki wcześniej i piszę o tym na forum, nie zamierzam nic nikomu udowadniać, wystarczy poczytać starsze posty w wątkach pomidorowych.jode22 pisze:Mam deja vu - identyczna dyskusja była rok temu i dwa lata temu . Natomiast potem w sezonie jakoś nikt z tych co tak wcześnie wysiali z przeznaczeniem do gruntu czy nieogrzewanej folii nie pokazał swoich krzaków i nie napisał ile z nich zebrał
Troszkę więcej życzliwości dla siejących w innym niż Twój terminie, czasy jednej słusznej drogi już za nami, na szczęście. Każdy sam decyduje co i kiedy robi na swoim kawałku ziemi
Widzę ,ze dyskusja o wyższości wysiewania wczesnego nad późniejszym trwa w najlepsze . Ja wysiewam zawsze kilka pomidorów (z wcześniejszych odmian) już w lutym , żeby mieć owoce do jedzenia jak najwcześniej. Jak istnieje groźba przymrozków to kilka krzaczków łatwiej zabezpieczyć ,niż 50 szt. Z paprykami też tak postępuję , ale one są bardziej wrażliwe na mróz, kilka lat temu pomidory przetrwały, a 8 papryk zmarzło .W naszym klimacie wcześniejsze wysadzanie to jednak loteria, ale jak się uda to jaka satysfakcja. Dodam tylko, że uprawiam pomidory i paprykę w nieogrzewanej szklarni.
Pozdrawiam , Bożenka.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
A ja nadal pamiętam jak w zeszłym roku pikowałam pomidory dwukrotnie ( brak słońca ) a potem w maju wykopywałam z gruntu i zabezpieczałam w tunelu bo zapowiadali przymrozki w drugiej połowie maja.
Jeśli ktoś chce, ma możliwości i żyłkę hazardu, to niech wysiewa wcześniej, ja wolę poczekać na marzec.
Jeśli ktoś chce, ma możliwości i żyłkę hazardu, to niech wysiewa wcześniej, ja wolę poczekać na marzec.