MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II

Post »

Proszę bardzo, to moja "stara" siedziba na ten sezon, rurek powinno wystarczyć. Siatek nie ma, bo jak dotąd w sezonie nie miałem problemu z ptakami, a na zimę będzie zdemontowany:

Obrazek
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witajcie
mam ogromną prośbe i pytanie ma ktoś z Was na zbyciu choćby po 20 sztuk pszczółek różnego gatunku??!?!?! murarki nożycówki czy inne?? dzisiaj robiłam inspekcje moich pszczółek i niestety sie zmartwiłam przez te ostatnie chłody i deszcze moje pszczółki padły , głównie samce które wczesniej sie wygryzły no i niestety nie miały jak dolecieć w tym zimie do jakiegoś kwiatka :(...
mam tylko 20 kokonow ;:145
jakby ktoś mogł tak expersem wysłać ???ja oczywiście zapłace za przesyłke....
namiary do mnie 514939429 piszcie prosze
:)
Awatar użytkownika
phrix
100p
100p
Od: 10 kwie 2011, o 11:15
Kontakt:

Post »

kidaa21 nie panikuj pszczołom nic nie będzie, takie temperatury jak ostanio to nie problem. Przyjdzie wyższa temperatura to zaczną latać, wysyłka o tej porze kokonów jest głupotą. Jest duże prawdopodobiństwo, że wygryzą się w transporcie na pocztę. Cierpliwości ;:173
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Od: 29 mar 2012, o 04:50
Kontakt:

Post »

Zastanawiam się nad problemem wczesno wiosennej pomocy murarkom. O ile wiem to murarka
pozyskuje pyłek jako główny pożytek i zapas pokarmu dla larw.Moim zdaniem dobrze byłoby zadbać żeby w okolicy rosło trochę pyłkodajnych roślin wcześnie kwitnących , np wierzba , leszczyna. Ostatecznie z braku wiosennego pożytku można by dokarmiać pszczółki zakupionym pyłkiem od pszczelarzy dajmy na to na bazarku .Tylko taki pyłek przed podaniem należy zmielić w młynku do kawy i wymieszać z odrobiną miodu.
Kilka postów wcześniej czytałem o trudności pozyskania trzciny. Ja na szczęście znalazłem takie miejsce. Rośnie sobie przy samej drodze. Tylko uwaga. Próba ręcznego zbierania ( łamania ) trzciny skończyła się poważnym rozcięciem palca.
Obrazek
Jestem pszczelarzem więc temat nie jest dla mnie skomplikowany. W tym roku postaram się zająć murarką zachęcony wieloma postami na forum. Druga sprawa to możliwość wykorzystania tych ciekawych owadów do zapylania pod folią lub szklarnią u mojego kolegi. Moje próby z pszczołą miodną nie powiodły się. Problem jest odpowiednia rasa pszczół ( tak myślę ).
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
11krzych

Post »

mirek55522 pisze:Moim zdaniem dobrze byłoby zadbać żeby w okolicy rosło trochę pyłkodajnych roślin wcześnie kwitnących , np wierzba , leszczyna. Ostatecznie z braku wiosennego pożytku można by dokarmiać pszczółki zakupionym pyłkiem od pszczelarzy dajmy na to na bazarku .Tylko taki pyłek przed podaniem należy zmielić w młynku do kawy i wymieszać z odrobiną miodu.
Dobry pomysł. Ja posadziłem krokusy, ale gdyby mi się wygryzły przed krokusami to kicha by była. Myślisz, że murarki będą "żarły" pyłek z miodem? A jak im to podać? Jakiś specjalny karmnik czy tylko upaćkać pojemnik z kokonami tym specjałem?
wys1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lut 2012, o 15:03

Post »

U mnie murarki wygryzły się już 3 tyg temu teraz od 2 tyg jest zimno, deszczowo i nie widziałem przez ten czas żadnych pszczółek. Myślicie że wrócą jak się ociepli?
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

Gamon dzięki za podpowiedź. Zrobię ten drugi (16X 14X 21).

Bodzia poczytaj sobie to http://www.zapylanieroslin.pl/sez_chw_trz.pdf , a zrozumiesz co trzeba zrobić, aby mieć trzmiele.
wodnik
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

markonix pisze:
Bożena Śmigielska pisze:Czy komuś udało się z trzmielami, czy zadomowiły się u Was ?
u mnie budka stoi już drugi sezon i jakoś nie zagnieździła się jeszcze żadna pani trzmielowa :D :D

Ja złapałem ostatnie samicę , była troszkę chyba zziębnięta po nocy bo bidulka chodziła tylko po wrzoścach i coś sobie podjadała , więc ja delikatnie zapakowałem do skrzyneczki , dodałem jeszcze kilka gałązek wrzośca aby jej się spodobało ;:224 , ułożyłem pudełko wśród wrzośców i ......nie wiem co będzie dalej ;:185
niestety już wiem że nici z tego pomysłu , mamuśka zniknęła ... ;:224 dzisiaj również długo obserwowałem wrzośce i cebulice jak przyciągały owady choć głównie w poszukiwaniu murarki - co zostało zwieńczone sukcesem ;:215 są dzikie samce więc panie pewnie też .

widziałem mnóstwo trzmieli głównie na wrzoścach , a ponieważ budka leży obok roślin kilka ośmieliło się nawet do niej wejść , ale coś im nie pasiło bo jednak wylatywały , cóż takie życie ..... :;230
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

U mnie wczoraj widziałam jak wykluwały się murarki :D :D :wit
Awatar użytkownika
JaKama
50p
50p
Od: 3 mar 2012, o 22:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie jeszcze wszystkie się nie wylęgły. Ale reszta już fruwa ;:oj kwitną tulipany, krokusy, przylaszczki, żonkile :) nie wiem czy mam jakieś kobity u siebie, nie potrafię odróżnić, ważne, że latają :)
11krzych

Post »

Moje też żyją. Z jedzeniem ciężko, bo obce pszczoły przylatują i wyżerają pyłek z moich krokusów:), ale zaraz będą inne kwiatki to jestem pewien, że będzie ok.

Obrazek
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Od: 29 mar 2012, o 04:50
Kontakt:

Post »

11krzych pisze:
mirek55522 pisze:Moim zdaniem dobrze byłoby zadbać żeby w okolicy rosło trochę pyłkodajnych roślin wcześnie kwitnących , np wierzba , leszczyna. Ostatecznie z braku wiosennego pożytku można by dokarmiać pszczółki zakupionym pyłkiem od pszczelarzy dajmy na to na bazarku .Tylko taki pyłek przed podaniem należy zmielić w młynku do kawy i wymieszać z odrobiną miodu.
Dobry pomysł. Ja posadziłem krokusy, ale gdyby mi się wygryzły przed krokusami to kicha by była. Myślisz, że murarki będą "żarły" pyłek z miodem? A jak im to podać? Jakiś specjalny karmnik czy tylko upaćkać pojemnik z kokonami tym specjałem?
Podkarmiać tak jak pszczoły miodne. Kawałek papieru w rulonik ( tutka) i połozyć obok miejscagdzie zimowały. Papier ponacinać nożem . Wiadomo pszczoła zębów nie ma i jakoś musi się dostać do zawiniętego pokarmu. Wygląda to tak że wałkujemy ciasto z pyłku podobnie do ciasta na kopytka.
Taki wałeczek zawijamy w papier i nacinamy zdrowo nożem .Można też pokuć szpikulcem. Ważne aby były nie za duże dziurki. Tylko tak sobie myśl , ile różnego rodzaju owadów zleci się przy okazji?
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
11krzych

Post »

A ten pyłek to gdzie się kupuje? Masz jakieś namiary sklepu wysyłkowego, który jest pewny?
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”