MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II
Proszę bardzo, to moja "stara" siedziba na ten sezon, rurek powinno wystarczyć. Siatek nie ma, bo jak dotąd w sezonie nie miałem problemu z ptakami, a na zimę będzie zdemontowany:
Pozdrawiam, Maciek.
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witajcie
mam ogromną prośbe i pytanie ma ktoś z Was na zbyciu choćby po 20 sztuk pszczółek różnego gatunku??!?!?! murarki nożycówki czy inne?? dzisiaj robiłam inspekcje moich pszczółek i niestety sie zmartwiłam przez te ostatnie chłody i deszcze moje pszczółki padły , głównie samce które wczesniej sie wygryzły no i niestety nie miały jak dolecieć w tym zimie do jakiegoś kwiatka ...
mam tylko 20 kokonow
jakby ktoś mogł tak expersem wysłać ???ja oczywiście zapłace za przesyłke....
namiary do mnie 514939429 piszcie prosze
mam ogromną prośbe i pytanie ma ktoś z Was na zbyciu choćby po 20 sztuk pszczółek różnego gatunku??!?!?! murarki nożycówki czy inne?? dzisiaj robiłam inspekcje moich pszczółek i niestety sie zmartwiłam przez te ostatnie chłody i deszcze moje pszczółki padły , głównie samce które wczesniej sie wygryzły no i niestety nie miały jak dolecieć w tym zimie do jakiegoś kwiatka ...
mam tylko 20 kokonow
jakby ktoś mogł tak expersem wysłać ???ja oczywiście zapłace za przesyłke....
namiary do mnie 514939429 piszcie prosze
:)
- phrix
- 100p
- Od: 10 kwie 2011, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
kidaa21 nie panikuj pszczołom nic nie będzie, takie temperatury jak ostanio to nie problem. Przyjdzie wyższa temperatura to zaczną latać, wysyłka o tej porze kokonów jest głupotą. Jest duże prawdopodobiństwo, że wygryzą się w transporcie na pocztę. Cierpliwości
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
- mirek55522
- 100p
- Od: 29 mar 2012, o 04:50
- Kontakt:
Zastanawiam się nad problemem wczesno wiosennej pomocy murarkom. O ile wiem to murarka
pozyskuje pyłek jako główny pożytek i zapas pokarmu dla larw.Moim zdaniem dobrze byłoby zadbać żeby w okolicy rosło trochę pyłkodajnych roślin wcześnie kwitnących , np wierzba , leszczyna. Ostatecznie z braku wiosennego pożytku można by dokarmiać pszczółki zakupionym pyłkiem od pszczelarzy dajmy na to na bazarku .Tylko taki pyłek przed podaniem należy zmielić w młynku do kawy i wymieszać z odrobiną miodu.
Kilka postów wcześniej czytałem o trudności pozyskania trzciny. Ja na szczęście znalazłem takie miejsce. Rośnie sobie przy samej drodze. Tylko uwaga. Próba ręcznego zbierania ( łamania ) trzciny skończyła się poważnym rozcięciem palca.
Jestem pszczelarzem więc temat nie jest dla mnie skomplikowany. W tym roku postaram się zająć murarką zachęcony wieloma postami na forum. Druga sprawa to możliwość wykorzystania tych ciekawych owadów do zapylania pod folią lub szklarnią u mojego kolegi. Moje próby z pszczołą miodną nie powiodły się. Problem jest odpowiednia rasa pszczół ( tak myślę ).
pozyskuje pyłek jako główny pożytek i zapas pokarmu dla larw.Moim zdaniem dobrze byłoby zadbać żeby w okolicy rosło trochę pyłkodajnych roślin wcześnie kwitnących , np wierzba , leszczyna. Ostatecznie z braku wiosennego pożytku można by dokarmiać pszczółki zakupionym pyłkiem od pszczelarzy dajmy na to na bazarku .Tylko taki pyłek przed podaniem należy zmielić w młynku do kawy i wymieszać z odrobiną miodu.
Kilka postów wcześniej czytałem o trudności pozyskania trzciny. Ja na szczęście znalazłem takie miejsce. Rośnie sobie przy samej drodze. Tylko uwaga. Próba ręcznego zbierania ( łamania ) trzciny skończyła się poważnym rozcięciem palca.
Jestem pszczelarzem więc temat nie jest dla mnie skomplikowany. W tym roku postaram się zająć murarką zachęcony wieloma postami na forum. Druga sprawa to możliwość wykorzystania tych ciekawych owadów do zapylania pod folią lub szklarnią u mojego kolegi. Moje próby z pszczołą miodną nie powiodły się. Problem jest odpowiednia rasa pszczół ( tak myślę ).
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
Dobry pomysł. Ja posadziłem krokusy, ale gdyby mi się wygryzły przed krokusami to kicha by była. Myślisz, że murarki będą "żarły" pyłek z miodem? A jak im to podać? Jakiś specjalny karmnik czy tylko upaćkać pojemnik z kokonami tym specjałem?mirek55522 pisze:Moim zdaniem dobrze byłoby zadbać żeby w okolicy rosło trochę pyłkodajnych roślin wcześnie kwitnących , np wierzba , leszczyna. Ostatecznie z braku wiosennego pożytku można by dokarmiać pszczółki zakupionym pyłkiem od pszczelarzy dajmy na to na bazarku .Tylko taki pyłek przed podaniem należy zmielić w młynku do kawy i wymieszać z odrobiną miodu.
U mnie murarki wygryzły się już 3 tyg temu teraz od 2 tyg jest zimno, deszczowo i nie widziałem przez ten czas żadnych pszczółek. Myślicie że wrócą jak się ociepli?
Gamon dzięki za podpowiedź. Zrobię ten drugi (16X 14X 21).
Bodzia poczytaj sobie to http://www.zapylanieroslin.pl/sez_chw_trz.pdf , a zrozumiesz co trzeba zrobić, aby mieć trzmiele.
Bodzia poczytaj sobie to http://www.zapylanieroslin.pl/sez_chw_trz.pdf , a zrozumiesz co trzeba zrobić, aby mieć trzmiele.
wodnik
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
niestety już wiem że nici z tego pomysłu , mamuśka zniknęła ... dzisiaj również długo obserwowałem wrzośce i cebulice jak przyciągały owady choć głównie w poszukiwaniu murarki - co zostało zwieńczone sukcesem są dzikie samce więc panie pewnie też .markonix pisze:Bożena Śmigielska pisze:Czy komuś udało się z trzmielami, czy zadomowiły się u Was ?
u mnie budka stoi już drugi sezon i jakoś nie zagnieździła się jeszcze żadna pani trzmielowa
Ja złapałem ostatnie samicę , była troszkę chyba zziębnięta po nocy bo bidulka chodziła tylko po wrzoścach i coś sobie podjadała , więc ja delikatnie zapakowałem do skrzyneczki , dodałem jeszcze kilka gałązek wrzośca aby jej się spodobało , ułożyłem pudełko wśród wrzośców i ......nie wiem co będzie dalej
widziałem mnóstwo trzmieli głównie na wrzoścach , a ponieważ budka leży obok roślin kilka ośmieliło się nawet do niej wejść , ale coś im nie pasiło bo jednak wylatywały , cóż takie życie .....
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
U mnie wczoraj widziałam jak wykluwały się murarki
U mnie jeszcze wszystkie się nie wylęgły. Ale reszta już fruwa kwitną tulipany, krokusy, przylaszczki, żonkile nie wiem czy mam jakieś kobity u siebie, nie potrafię odróżnić, ważne, że latają
- mirek55522
- 100p
- Od: 29 mar 2012, o 04:50
- Kontakt:
Podkarmiać tak jak pszczoły miodne. Kawałek papieru w rulonik ( tutka) i połozyć obok miejscagdzie zimowały. Papier ponacinać nożem . Wiadomo pszczoła zębów nie ma i jakoś musi się dostać do zawiniętego pokarmu. Wygląda to tak że wałkujemy ciasto z pyłku podobnie do ciasta na kopytka.11krzych pisze:Dobry pomysł. Ja posadziłem krokusy, ale gdyby mi się wygryzły przed krokusami to kicha by była. Myślisz, że murarki będą "żarły" pyłek z miodem? A jak im to podać? Jakiś specjalny karmnik czy tylko upaćkać pojemnik z kokonami tym specjałem?mirek55522 pisze:Moim zdaniem dobrze byłoby zadbać żeby w okolicy rosło trochę pyłkodajnych roślin wcześnie kwitnących , np wierzba , leszczyna. Ostatecznie z braku wiosennego pożytku można by dokarmiać pszczółki zakupionym pyłkiem od pszczelarzy dajmy na to na bazarku .Tylko taki pyłek przed podaniem należy zmielić w młynku do kawy i wymieszać z odrobiną miodu.
Taki wałeczek zawijamy w papier i nacinamy zdrowo nożem .Można też pokuć szpikulcem. Ważne aby były nie za duże dziurki. Tylko tak sobie myśl , ile różnego rodzaju owadów zleci się przy okazji?
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
A ten pyłek to gdzie się kupuje? Masz jakieś namiary sklepu wysyłkowego, który jest pewny?