Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1
- mikrobia
- 200p
- Od: 24 maja 2007, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Efektywne mikroorganizmy EM
Witajcie, coraz więcej obowiązków i coraz mniej czasu na wszystko...jakieś szalone lata nadeszły.
Proporcje do namnażania: zazwyczaj 1:1:23 (koncentrat:melasa:woda), przy zamówieniu można dopytać o szczegóły, także na stronie przedstawicieli można znaleźć procedurę namnażania.
Woda w stawie potraktowanym emami dobrze się klaruje, ponieważ dochodzi do zablokowania procesów gnilnych na dnie zbiornika, dzięki temu woda ubożeje w pierwiastki biogenne i wzrost glonów jest przyhamowany. Ważne w tym przypadku są proporcje: 1 litr EMa na 10m3 wody. Jeżeli w stawie są ryby, to ilość dodanego preparatu powinna być mniejsza: 1 litr EMa na 50m3 wody (50 kubików). Znany jest mi jednak przykład zbiornika, w którym po dodaniu EMa sytuacja nie dość, że się nie poprawiła, to jeszcze doszło do "eksplozji" glonów, rzęsy i wszelkiej roślinności. Ponieważ zbiornik nie był pilnowany, zachodzi przypuszczenie, że ktoś potraktował go sporą ilością szamba. Ostateczne do zbiornika zaaplikowano kilka litrów EMa5 i stan wrócił do normy:) Cóż, takie przypadki też się zdarzają, na szczęście nieczęsto.
Już chyba podawałam proporcje na wyciągi i gnojówki z EMa, ale jak będą chętni, to oczywiście służę pomocą.
Pozdrawiam serdecznie.
Ps. Rybki będą się miały dobrze pod warunkiem, że nie przesadzi się z ilością EMa....w przeciwnym razie może dojść do zbytniego oczyszczenia skrzeli, co prowadzi do podduszenia.
Proporcje do namnażania: zazwyczaj 1:1:23 (koncentrat:melasa:woda), przy zamówieniu można dopytać o szczegóły, także na stronie przedstawicieli można znaleźć procedurę namnażania.
Woda w stawie potraktowanym emami dobrze się klaruje, ponieważ dochodzi do zablokowania procesów gnilnych na dnie zbiornika, dzięki temu woda ubożeje w pierwiastki biogenne i wzrost glonów jest przyhamowany. Ważne w tym przypadku są proporcje: 1 litr EMa na 10m3 wody. Jeżeli w stawie są ryby, to ilość dodanego preparatu powinna być mniejsza: 1 litr EMa na 50m3 wody (50 kubików). Znany jest mi jednak przykład zbiornika, w którym po dodaniu EMa sytuacja nie dość, że się nie poprawiła, to jeszcze doszło do "eksplozji" glonów, rzęsy i wszelkiej roślinności. Ponieważ zbiornik nie był pilnowany, zachodzi przypuszczenie, że ktoś potraktował go sporą ilością szamba. Ostateczne do zbiornika zaaplikowano kilka litrów EMa5 i stan wrócił do normy:) Cóż, takie przypadki też się zdarzają, na szczęście nieczęsto.
Już chyba podawałam proporcje na wyciągi i gnojówki z EMa, ale jak będą chętni, to oczywiście służę pomocą.
Pozdrawiam serdecznie.
Ps. Rybki będą się miały dobrze pod warunkiem, że nie przesadzi się z ilością EMa....w przeciwnym razie może dojść do zbytniego oczyszczenia skrzeli, co prowadzi do podduszenia.
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
EM-Foto-Album/mikrobia/
-
- 1000p
- Od: 1 lut 2009, o 16:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo dziękuję Wandziu, że znalazłaś chwilę żeby tu zajrzeć .To dzięki Tobie Emy wchodzą na nasze działki
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
pod naszym niebem
- 7koliberek9
- 200p
- Od: 17 mar 2008, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co myślicie o EM w granulkach? Miesza się takie granulki z podłożem podczas sadzenia roślinki. Mają dłuższy termin ważności niż te płynne ale zastanawiam się czy w związku z tym w ogóle żyją
Ogrodowe tęsknoty Justyny - Zapraszam:)
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Jeszcze nie spotkałam się z takimi granulkami . Ciekawe co na to Mikrobia
- mikrobia
- 200p
- Kontakt:
Szczerze mówiąc, a raczej pisząc: pierwsze słyszę...może chodzi o rurki ceramiczne lub koraliki (jak je niektórzy nazywają)...ja niestety wielkiego przekonania do tego nie mam, żywych mikrobów w nich "niet", zasada działania opiera się o prawa fizyki, więc to już nie moja bajka. Koleżanka przekazała kiedyś kilka takich rurek znajomemu fizykowi, który bada właściwości wody i podobno rzeczywiście rurki mają na nią pozytywny wpływ.
Tymczasem wiosna zbliża się wielkimi krokami. Uruchamiam w tym roku dwa projekty doświadczalne dotyczące zastosowania mojego probiotyczno-ziołowego preparatu w pasiekach....miejmy nadzieję, że pszczoły okażą się dla mnie łaskawe i pozostawią swe żądełka dla siebie Oczywiście znalazło się grono szaleńców, które zechciało przetestować preparat na sobie , ja ima na to , ale to jak Efekty są podobno jednoznaczne: facetom wyrasta żądło a kobietom skrzydła...ale tak już zupełnie na poważnie: nie testujcie na sobie preparatów, które nie są przeznaczone dla ludzi (to w nawiązaniu do rozmowy na PW z Panią, która chciała wypić emowy preparat do higienizacji).
Tymczasem wiosna zbliża się wielkimi krokami. Uruchamiam w tym roku dwa projekty doświadczalne dotyczące zastosowania mojego probiotyczno-ziołowego preparatu w pasiekach....miejmy nadzieję, że pszczoły okażą się dla mnie łaskawe i pozostawią swe żądełka dla siebie Oczywiście znalazło się grono szaleńców, które zechciało przetestować preparat na sobie , ja ima na to , ale to jak Efekty są podobno jednoznaczne: facetom wyrasta żądło a kobietom skrzydła...ale tak już zupełnie na poważnie: nie testujcie na sobie preparatów, które nie są przeznaczone dla ludzi (to w nawiązaniu do rozmowy na PW z Panią, która chciała wypić emowy preparat do higienizacji).
EM-Foto-Album/mikrobia/
EM-Foto-Album/mikrobia/
żywych mikrobów w nich "niet"
Przecież w polskiej wersji językowej jest napisane że ceramika EM-X zawiera mikro orgranizmy.
Jest jedno z największych odkyć Teuro Higi proszę wrócić tej części lektury
Pozdrawiam serdecznie
Przecież w polskiej wersji językowej jest napisane że ceramika EM-X zawiera mikro orgranizmy.
Jest jedno z największych odkyć Teuro Higi proszę wrócić tej części lektury
Pozdrawiam serdecznie
"Nie rob tego co inni, rob to co mowia by robic"
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
mikrobia czy mikroorganizmy rzeczywiście przyśpieszają kompostowanie ,bo mój kompostownik osiągnął już rozmiary olbrzyma i mam problem .teraz już zaczyna tam wszystko gnić i chciałabym to jakoś przyśpieszyć bo to jest wielka kupa
- mikrobia
- 200p
- Kontakt:
Odpowiedź dla zen: Droga zen! Wspominałam na tym forum niejednokrotnie, że korzystam nie tylko z literatury "emowej", ale przede wszystkim z wiedzy nabytej na studiach i informacji zawartych w literaturze fachowej. Obecnie najlepiej znanym ekstremalnym termofilem jest tak zwany szczep "121" ( tu jego nazwa wskazuje na maksymalną temperaturę wzrostu, spokrewniony z rodzajem Pyrodictium i Pyrobaculum). Literatura fachowa nie wyklucza istnienia mikroorganizmów o jeszcze wyższej maksymalnej temperaturze wzrostu, ale na pewno nie są to szczepy z tych dobrze nam znanych. W tak wysokiej temperaturze (ponad 1000 st.C) istotnym problemem dla możliwości rozwoju drobnoustrojów jest utrzymanie wody w stanie ciekłym i szereg innych problemów np. specyficznej struktury białka - jak wiadomo materiał genetyczny organizmów upakowany jest w DNA i RNA (wirusy), a "zwykłe" białka tracą swoje właściwości już w temperaturach wyższych od 50st.C. Inną kwestią jest wytwarzanie przetrwalników prze mikroorganizmy, które potrafią przetrwać (jak sama nazwa wskazuje) w różnych ekstremalnych warunkach, ale zdolność do przetrwalnikowania posiadają tylko nieliczne drobnoustroje np. Bacillus, który jest obecny w Ema
Ja rozumiem, że dla wielu ludzi czytających lekturę Teruo Higa lub Franz-Peter Mau wydaje się, że wszystko jest takie proste...ale niestety takie nie jest dla wielu naukowców nie tylko w Polsce, stąd u wielu z nich tyle sceptycyzmu. Z całym szacunkiem dla obu Panów: T. Higa jest profesorem rolnictwa, specjalistą w dziedzinie uprawy roślin tropikalnych a F-P. Mau studiował anglistykę, amerykanistykę, historię i sztukę..obecnie jest menedżerem projektu dotyczącego wydawnictwa muzycznego...zen Proszę wrócić do tej części lektury!
Na stronie 32 polskiej wersji książki Mau czytamy: ..." profesor Higa pisze o zdumiewającym odkryciu, że niektóre mikroorganizmy w EM są w stanie przeżyć w bardzo wysokich temperaturach - nawet ponad 1000st.C, w warunkach beztlenowych...."
Cóż to za odkrycie, o którym cały świat nauki milczy? Zwracam uwagę na sformułowanie "niektóre mikroorganizmy EM", czyli które?
Podkreślam, że na wielu uczelniach w Polsce przeprowadzano różne testy z EM i naczynia po tych testach są sterylizowane w autoklawach 121,1 st.C, gdyby EM potrafiły przetrwać taką temperaturę wszystkie naczynia, z którymi miały kontakt powinny nie nadawać się do użytku, zapewne już bym o tym wiedziała.
Jeżeli w ceramice znajdują się mikroorganizmy to są one wprowadzane do niej po procesie wypalania a nie przed.
pozdrawiam
Ja rozumiem, że dla wielu ludzi czytających lekturę Teruo Higa lub Franz-Peter Mau wydaje się, że wszystko jest takie proste...ale niestety takie nie jest dla wielu naukowców nie tylko w Polsce, stąd u wielu z nich tyle sceptycyzmu. Z całym szacunkiem dla obu Panów: T. Higa jest profesorem rolnictwa, specjalistą w dziedzinie uprawy roślin tropikalnych a F-P. Mau studiował anglistykę, amerykanistykę, historię i sztukę..obecnie jest menedżerem projektu dotyczącego wydawnictwa muzycznego...zen Proszę wrócić do tej części lektury!
Na stronie 32 polskiej wersji książki Mau czytamy: ..." profesor Higa pisze o zdumiewającym odkryciu, że niektóre mikroorganizmy w EM są w stanie przeżyć w bardzo wysokich temperaturach - nawet ponad 1000st.C, w warunkach beztlenowych...."
Cóż to za odkrycie, o którym cały świat nauki milczy? Zwracam uwagę na sformułowanie "niektóre mikroorganizmy EM", czyli które?
Podkreślam, że na wielu uczelniach w Polsce przeprowadzano różne testy z EM i naczynia po tych testach są sterylizowane w autoklawach 121,1 st.C, gdyby EM potrafiły przetrwać taką temperaturę wszystkie naczynia, z którymi miały kontakt powinny nie nadawać się do użytku, zapewne już bym o tym wiedziała.
Jeżeli w ceramice znajdują się mikroorganizmy to są one wprowadzane do niej po procesie wypalania a nie przed.
pozdrawiam
EM-Foto-Album/mikrobia/
EM-Foto-Album/mikrobia/
- mikrobia
- 200p
- Kontakt:
Odpowiedź dla alinaK: wiele osób z tego forum przekonało się już o skuteczności emów w kompostowaniu, myślę, że i Tobie się to uda...dwie zasady, które bezwzględnie należy przestrzegać w procesie kompostowania z zastosowaniem ema, to: do rozprowadzenia preparatu nie stosować nigdy wody chlorowanej oraz nie przesypywać kompostu wapnem. Jeżeli kompost zaczyna gnić i wydobywa się z niego ciecz, to można go trochę odwodnić (wykopać dookoła delikatny rowek)...oczywiście woda jest potrzebna w procesie kompostowania ale jej nadmiar też może zaszkodzić. Preparat należy wprowadzić do wnętrza kompostu - pryzmę nakłuwać kołkiem a na koniec polać po wierzchu (jeżeli pryzma jest bardzo wilgotna, wówczas można ograniczyć rozcieńczenie ema do 1:3)
EM-Foto-Album/mikrobia/
EM-Foto-Album/mikrobia/
- mikrobia
- 200p
- Kontakt:
Kochani forumowicze!
Ze względu na nagminny proceder podrabiania naszych produktów przez nieuczciwych "producentów" oraz mając na uwadze dobro naszych klientów postanowiliśmy umieścić ofertę na ALLEGR0.pl
Po wpisaniu haseł emy lub ema pojawią się między innymi nasze produkty (sprzedający: Zdrowa--Ziemia),
Proszę zapoznać się z nowymi cenami... teraz oferta jest bardziej atrakcyjna dla działkowców i ogrodników:
1 litr ema - 10 zł
5 litrów ema - 40 zł
10 litrów ema - 61 zł
1 litr ema plus - 13 zł
5 litrów ema plus - 45 zł
10 litrów ema plus - 67 zł
Pozdrawiam serdecznie... i sezon emowy /z nowymi cenami/ uważam za otwarty:)
Ze względu na nagminny proceder podrabiania naszych produktów przez nieuczciwych "producentów" oraz mając na uwadze dobro naszych klientów postanowiliśmy umieścić ofertę na ALLEGR0.pl
Po wpisaniu haseł emy lub ema pojawią się między innymi nasze produkty (sprzedający: Zdrowa--Ziemia),
Proszę zapoznać się z nowymi cenami... teraz oferta jest bardziej atrakcyjna dla działkowców i ogrodników:
1 litr ema - 10 zł
5 litrów ema - 40 zł
10 litrów ema - 61 zł
1 litr ema plus - 13 zł
5 litrów ema plus - 45 zł
10 litrów ema plus - 67 zł
Pozdrawiam serdecznie... i sezon emowy /z nowymi cenami/ uważam za otwarty:)
EM-Foto-Album/mikrobia/
EM-Foto-Album/mikrobia/
Znalazłem wcześniej w tym wątku taki opis dawkowania "czystego EMa" na trawnik oraz do gnojówki z pokrzyw. I nie do końca rozumiem. Bo samo EMa wystarczy 1L EMa na 100m2. Jeżeli zaś chodzi o gnojówkę to 1l EMa powinien wystarczyć na 20L gnojówki. I tu pojawia się pytanie o dawkowanie wtedy tej gnojówki. Gdyby zastosować dawkę 1L EMa na 100m2 to powinniśmy zużyć całe 20L na 100m2. Ponieważ gnojówkę się rozcieńcza 1:10 to musiałbym wylać 200l nawozu na 100m2. Coś tu chyba za dużo. I inne pytanie co się dzieje z działaniem mikroorganizmów po przerobieniu w gnojówce? Już nie działają w glebie i na roślinach? Jeżeli tak to po zastosowaniu gnojówki trzeba jeszcze ponownie użyć samego EMa?
Jestem kompletnie początkujący i nie do końca to rozumiem.
Jestem kompletnie początkujący i nie do końca to rozumiem.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
A w jakiej cenie są Ema5 ?
Jak często trzeba nimi robić oprysk, żeby interwencja była skuteczna ?
Jestem całkiem serio zainteresowana ich zastosowaniem w ogrodzie.
Jak często trzeba nimi robić oprysk, żeby interwencja była skuteczna ?
Jestem całkiem serio zainteresowana ich zastosowaniem w ogrodzie.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mikrobio mam kupione na Targach Natury EM ODRÓD Jego skład:
EM-1,EM-5,Em-7,Antyutleniacze EM-X,Extrakty Ziołowe,Melasa Trzcinowa,Woda.Podane jest,że opryski robi się w stosunku 1:10,tzn.100 ml EM-a na 1 litr wody.Czy ta proporcja jest prawidłowa?Nie za dużo EM-a?Przepraszam,za laickie pytanie,ale po przeczytaniu tylu stron mam dosłownie mętlik
EM-1,EM-5,Em-7,Antyutleniacze EM-X,Extrakty Ziołowe,Melasa Trzcinowa,Woda.Podane jest,że opryski robi się w stosunku 1:10,tzn.100 ml EM-a na 1 litr wody.Czy ta proporcja jest prawidłowa?Nie za dużo EM-a?Przepraszam,za laickie pytanie,ale po przeczytaniu tylu stron mam dosłownie mętlik