Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

Dziękuję oxalis. Ciekawostką jest konfekcjonowanie w kg. I tak to będzie taniej niż magiczna siła :wink: a cena hmmm...
Może przez zimę nauczę się jak przeliczać proste nawozy na odpowiednie NPK :lol:
Awatar użytkownika
Ekomi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 cze 2012, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich !
Może ktoś mi doradzi... A więc! Robiąc w sierpniu porządek w kurniku odzyskałam dosyć dużo czystego kurzaka, prawie bez słomy i to wszystko wylądowało w pojemniku 80l. Ponieważ zostawiłam go pod chmurką, napadało do środka tak że wypełniło go w całości. Zobaczyłam to po pewnym czasie i stwierdziłam, że doleje trochę EMów, żeby się przerobiło. Teraz mam taki koncentrat i zupełnie nie wiem jak wykorzystać go w przyszłym sezonie żeby nie przedobrzyć lub odwrotnie. Jak go zastosować? Proporcje, rozcieńczanie z wodą...chciałabym tym zasilać pomidory. Proszę o pomoc!!
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Ten kurzeniec to i bez EM by sobie poradził ,bo szybko się mineralizuje. Przy tak długim staniu trzeba się liczyć z poważna strata azotu.
A co z nim zrobić ? Co zechcesz.
Możesz go rozcieńczyć 1;10 , przelać nim glebę i płytko przyryć. A możesz zasilać nim swoje pomidory ale w większym rozcieńczeniu 1;20
Awatar użytkownika
Ekomi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki za odpowiedź!
Może wykorzystam go jednak do podlania malin, winogron i innych owocowych wczesną wiosną a przy kolejnym czyszczeniu kurnika, zrobię sobie świeży wyciąg :-)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jak najbardziej.
Ale borówek nim nie podlewaj, jeśli masz
Awatar użytkownika
Ekomi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Borówki mam i to w dużej ilości. Powiedz dlaczego taka mikstura się nie nadaje?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Skoro uprawiasz borówki to wiesz, że potrzebują one bardzo kwaśnego środowiska. Gnojówka z kurzeńca ma wyższe pH niż wymagania borówki. Zawiera dużo wapnia, które jest dla borówek zabójcze. Kiedy borówki pokazały się u nas w Polsce jakieś trzydzieści lat temu, ja zakupiłem za duże wtedy pieniądze 12 krzaków. Zniszczyłem je w ciągu chyba 3 lat podlewając właśnie gnojówką myśląc, że im dogodzę. Teraz nawożę je tylko siarczanem amonu i gnojówką....ale z liści rabarbaru. Może też być szczaw. Owocują wspaniale i przyrosty mają b. dobre. I żyją.

http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... nie/Nawozy

Jak widzisz w tabeli nawóz kurzy ma więcej wapnia niż nawet azotu
Awatar użytkownika
Ekomi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Do tej pory (4 sezon) właśnie niczym nie zasilałam. Rosną ładnie (i plonują) w dużym dole z kwaśną ziemią wymieszaną z korą sosnową i igłami. Jedyne co robię to ściółkuję igłami i od tego roku pryskam EM (no dobra może ze dwa razy podlałam gnojówką z pokrzyw jak mi została w konewce) Niedawno dokupiłam pare i teraz już wiem jak im dogodzić na wiosnę. Wielkie dzięki za odpowiedź. Cały czas się uczę i czytam i czytam i czytam.....teraz głównie to forum więc może w końcu kiedyś ogarnę te wszystkie informacje. Aha, przypomniało mi się że miałam w ogrodzie borówkę w dużej doniczce, stała sobie bidula bez zasilania, czasami bez podlewania, z mrowiskiem chyba z 10 lat,dopóki ja nie zajęłam się ogrodem i mimo to co roku miała owoce. Jak jej w końcu znalazłam miejsce i wsadziłam do przygotowanej ziemi to padła. Chyba z nadmiaru szczęścia ;-) To musiała być jakaś waleczna odmiana :-)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ekomi pisze: może w końcu kiedyś ogarnę te wszystkie informacje.
W każdym razie tą tabelkę, którą zalinkowałem ze składem nawozów naturalnych warto sobie wkleić na pulpit, by mieć pod ręką.

Tą również :

Obrazek

To jest tabela dopuszczalnych stężeń nawozów do oprysków dolistnych
Pabblo_Pl

Post »

Przepraszam wiem że stary wątek ale chcę powiedzieć żeby zwolennicy gnojówy lali ją i niech potem jedzą te warzywa..

Na przykładzie ogórków do kiszenia lanych gnojówą i jeszcze raz lanych bo to przecież samo zdrowie taka gnojówa..

Ogórki w słoiku puchną i robią się dziurawe w środku, właśnie te przelane gnojówą do tego śmierdzi woda..

A wystarczy kupić ogórki od znajomej, takie które są nie pasione gnojówą tylko zasilone tyle ile potrzeba i ogóreczki są na medal..

Nawożąc nawozami i stosując się do zaleceń jest znacznie trudniej przenawozić niż podlewając gnojówą, no chyba że ktoś nie ma umiaru i nie czyta instrukcji..

Więc życzę wszystkim smacznego lejącym gnojówę..

P.S

Kiedyś jak byłem mały to takie warzywa były tylko na handel szanujący się rolnik miał dla siebie zupełnie inne z innego miejsca..
Ale to było z 25 lat temu..
gilgall
100p
100p
Od: 4 lip 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

takie warzywa były tylko na handel szanujący się rolnik miał dla siebie zupełnie inne z innego miejsca..

_ Paniee, nie za dużo Pan dajesz tych oprysków i nawozów? Przecież to niezdrowe...
_ Panie, dyć to nie do jedzenia, to na handel! Do jedzenia to tamte, za stodołą posadzone!
Rozmowa podobno autentyczna :;230 Co nie zmienia faktu że wole już zasilane gnojowicą warzywa niż np. faszerowane hormonami czy innymi wynalazkami...

Pozdrawiam Edyta
DamianC
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 19:37
Kontakt:

Post »

Ja mam pytanko?Co można dać do ziemi w doniczce pod pomidora wysadzanego na balkonie.czytałem o skórkach chleba chyba i skorupkach jajka?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

gilgall pisze: Co nie zmienia faktu że wole już zasilane gnojowicą warzywa
zabrania się stosowania nawozów:

1) na glebach zalanych wodą, przykrytych śniegiem, zamarzniętych do głębokości 30 cm oraz podczas opadów deszczu;

2) naturalnych:

a) w postaci płynnej oraz azotowych ? na glebach bez okrywy roślinnej, położonych na stokach o nachyleniu większym niż 10 %,

b) w postaci płynnej ? podczas wegetacji roślin przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez ludzi.
art 20 pkt2b Ustawy o nawozach i nawożeniu Tekst jednolity z 1 września 2011 r

Miejcie więc świadomość, że stosując gnojówkę na warzywa jesteście przestępcami.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”