ANALIZA gleby.Pobieranie i badanie próbek,interpretacja wyników

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Analizy chemiczne ziemi i zalecenia

Post »

Chcąc zaprawiać dołki obornikiem bydlęcym musi być rozcieńczony 1:8. Kurzy więcej.

Obornik bydlęcy prosto z obory ma skład i zawartość suchej masy jak w tej tabeli

http://www.oschrbialystok.internetdsl.p ... uralne.pdf

Widać, że świeży obornik ma wody ok 70 % a po wysuszeniu masa suchego obornika stanowi 1/3 świeżego. Zatem analizy trzeba pomnożyć przez 3.
pouder
200p
200p
Od: 21 sty 2013, o 20:53

Post »

Wielkie dzięki, w tym roku chcę zastosować nawożenie rzędowe od a do zet.Jeżeli można jutro podam skład tego co kupiłam. Nie wiem czy dostanę
superfostat. To co podałeś jest akurat dla mnie bo pod pomidory mam akurat 10m :D
pozdrawiam Karina
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jeśli nie będzie superfosfatu, to dobierzemy jakiś nawóz wieloskładnikowy granulowany. Ale lepiej aby był.

Jeśli nawet kupisz te nawozy w opakowaniach 2 kg to część niezużytą zostawisz na rok przyszły jako, że przez następne kilka lat trzeba będzie stosować identyczne nawożenie.
pouder
200p
200p
Od: 21 sty 2013, o 20:53

Post »

Nie jest problemem kupienie po 2 kg przyda się, siarczany mam ,leżały przez zimę w nieogrzewanym pomieszczeniu, nadają się?
pozdrawiam Karina
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nadają.
lester
50p
50p
Od: 11 wrz 2014, o 11:04

Post »

Wybiegam trochę w przyszłość ale przez to będę miał czas na zakupy.Będę uprawiał pomidory w gruncie.Wyczytałem że po posadzeniu rozsady w grunt należy się jej nawożenie startowe (chodzi o fosfor).pH mam na poziomie 7.18.Jaki nawóz zastosować ?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

A ile fosforu jest w glebie ?

Znalazłem Twoją analizę. Jeśli doprawiłeś glebę wg mojej sugestii i nawozisz rzędowo kurzeńcem nic nie dawaj.

Trzeba wiedzieć, że w analizie metodą uniwersalną oznacza się zawartość składników w roztworze glebowym, czyli natychmiast przyswajalnych przez rośliny. Jakaś część fosforu jest zaadsorbowana przez kompleks glebowy. Ponieważ sorpcja fosforu w glebie jest duża/ współczynnik 3/ w kompleksie glebowym może być go znacznie więcej.

U ciebie akurat przyswajalnego fosforu jest w górnej granicy normy.

Proponowane przeze mnie od jakiegoś czasu nawożenie startowe rozsady saletrzakiem tyczy się gleb o nieznanej analizie. W gruncie , po okresie zimy zawartość azotu jest znikoma wskutek wymywania, i gdyby nie nawożenie startowe azotem, rozsada dłuższy czas miałaby niedobór azotu zanim korzenie dogrzebałyby się do obornika.

Proponuję więc Moderatorowi naniesienie poprawki w wątku o pomidorach w pigułce. Tam gdzie jest mowa o nawożeniu startowym proszę umieścić uwagę, że nie tyczy to gleb analizowanych na których zastosowano wiosną nawożenie mineralne uzupełniające braki.
lester
50p
50p
Od: 11 wrz 2014, o 11:04

Post »

Jak znalazłes to nie podaję :D .Dziękuję za odpowiedż ;:333 .Z tą sorbcją fosforu w glebie mam do czynienia w akwarium z podłożem jonowymiennym tzw granulatem produkowanym z mieszanek ziemi.Mimo dużego nawożenia słupa wody fosforem podłoże pochłania jego duże ilości co pokazują testy na PO4.Po ok pół roku zaczyna oddawać z powrotem do wody to co się skumulowało.To taka ciekawostka no i moje drugie hobby.
babcia 102
100p
100p
Od: 23 sty 2013, o 19:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam. Otrzymałam wyniki analizy gleby metodą uniwersalną i potrzebuję pomocy. Mam działkę w ROD 3ary ,kompostu daję chyba za dużo.
pH w H2O 7,62
zasolenie 0,24
N-NO3 35,2
P 52,0
k 118
Ca 4008
Mg 88,0
Uprawiam dużo pomidorów ,różne warzywa i kwiaty.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Kiedy i czym ostatnio było nawożone ?.
babcia 102
100p
100p

Post »

Działkę mam od 3lat. W ubiegłym roku fruktus,saletra amonowa,co roku kompost.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Mam jeszcze dwa pytania.
1. Czy przed pobraniem próbki było tej wiosny czymś nawożone ?
2. Czy działka była wapnowana w poprzednie lata ?
babcia 102
100p
100p

Post »

Działka nie była wapnowana przez ostatnie 3 lata ,wiosną nie było nawożone.

Co roku daję kompost ok.2 -3 m sześcienne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”