ANALIZA gleby.Pobieranie i badanie próbek,interpretacja wyników
Re: Analizy chemiczne ziemi i zalecenia
Chcąc zaprawiać dołki obornikiem bydlęcym musi być rozcieńczony 1:8. Kurzy więcej.
Obornik bydlęcy prosto z obory ma skład i zawartość suchej masy jak w tej tabeli
http://www.oschrbialystok.internetdsl.p ... uralne.pdf
Widać, że świeży obornik ma wody ok 70 % a po wysuszeniu masa suchego obornika stanowi 1/3 świeżego. Zatem analizy trzeba pomnożyć przez 3.
Obornik bydlęcy prosto z obory ma skład i zawartość suchej masy jak w tej tabeli
http://www.oschrbialystok.internetdsl.p ... uralne.pdf
Widać, że świeży obornik ma wody ok 70 % a po wysuszeniu masa suchego obornika stanowi 1/3 świeżego. Zatem analizy trzeba pomnożyć przez 3.
Wielkie dzięki, w tym roku chcę zastosować nawożenie rzędowe od a do zet.Jeżeli można jutro podam skład tego co kupiłam. Nie wiem czy dostanę
superfostat. To co podałeś jest akurat dla mnie bo pod pomidory mam akurat 10m
superfostat. To co podałeś jest akurat dla mnie bo pod pomidory mam akurat 10m
pozdrawiam Karina
Jeśli nie będzie superfosfatu, to dobierzemy jakiś nawóz wieloskładnikowy granulowany. Ale lepiej aby był.
Jeśli nawet kupisz te nawozy w opakowaniach 2 kg to część niezużytą zostawisz na rok przyszły jako, że przez następne kilka lat trzeba będzie stosować identyczne nawożenie.
Jeśli nawet kupisz te nawozy w opakowaniach 2 kg to część niezużytą zostawisz na rok przyszły jako, że przez następne kilka lat trzeba będzie stosować identyczne nawożenie.
Nie jest problemem kupienie po 2 kg przyda się, siarczany mam ,leżały przez zimę w nieogrzewanym pomieszczeniu, nadają się?
pozdrawiam Karina
Wybiegam trochę w przyszłość ale przez to będę miał czas na zakupy.Będę uprawiał pomidory w gruncie.Wyczytałem że po posadzeniu rozsady w grunt należy się jej nawożenie startowe (chodzi o fosfor).pH mam na poziomie 7.18.Jaki nawóz zastosować ?
A ile fosforu jest w glebie ?
Znalazłem Twoją analizę. Jeśli doprawiłeś glebę wg mojej sugestii i nawozisz rzędowo kurzeńcem nic nie dawaj.
Trzeba wiedzieć, że w analizie metodą uniwersalną oznacza się zawartość składników w roztworze glebowym, czyli natychmiast przyswajalnych przez rośliny. Jakaś część fosforu jest zaadsorbowana przez kompleks glebowy. Ponieważ sorpcja fosforu w glebie jest duża/ współczynnik 3/ w kompleksie glebowym może być go znacznie więcej.
U ciebie akurat przyswajalnego fosforu jest w górnej granicy normy.
Proponowane przeze mnie od jakiegoś czasu nawożenie startowe rozsady saletrzakiem tyczy się gleb o nieznanej analizie. W gruncie , po okresie zimy zawartość azotu jest znikoma wskutek wymywania, i gdyby nie nawożenie startowe azotem, rozsada dłuższy czas miałaby niedobór azotu zanim korzenie dogrzebałyby się do obornika.
Proponuję więc Moderatorowi naniesienie poprawki w wątku o pomidorach w pigułce. Tam gdzie jest mowa o nawożeniu startowym proszę umieścić uwagę, że nie tyczy to gleb analizowanych na których zastosowano wiosną nawożenie mineralne uzupełniające braki.
Znalazłem Twoją analizę. Jeśli doprawiłeś glebę wg mojej sugestii i nawozisz rzędowo kurzeńcem nic nie dawaj.
Trzeba wiedzieć, że w analizie metodą uniwersalną oznacza się zawartość składników w roztworze glebowym, czyli natychmiast przyswajalnych przez rośliny. Jakaś część fosforu jest zaadsorbowana przez kompleks glebowy. Ponieważ sorpcja fosforu w glebie jest duża/ współczynnik 3/ w kompleksie glebowym może być go znacznie więcej.
U ciebie akurat przyswajalnego fosforu jest w górnej granicy normy.
Proponowane przeze mnie od jakiegoś czasu nawożenie startowe rozsady saletrzakiem tyczy się gleb o nieznanej analizie. W gruncie , po okresie zimy zawartość azotu jest znikoma wskutek wymywania, i gdyby nie nawożenie startowe azotem, rozsada dłuższy czas miałaby niedobór azotu zanim korzenie dogrzebałyby się do obornika.
Proponuję więc Moderatorowi naniesienie poprawki w wątku o pomidorach w pigułce. Tam gdzie jest mowa o nawożeniu startowym proszę umieścić uwagę, że nie tyczy to gleb analizowanych na których zastosowano wiosną nawożenie mineralne uzupełniające braki.
Jak znalazłes to nie podaję .Dziękuję za odpowiedż .Z tą sorbcją fosforu w glebie mam do czynienia w akwarium z podłożem jonowymiennym tzw granulatem produkowanym z mieszanek ziemi.Mimo dużego nawożenia słupa wody fosforem podłoże pochłania jego duże ilości co pokazują testy na PO4.Po ok pół roku zaczyna oddawać z powrotem do wody to co się skumulowało.To taka ciekawostka no i moje drugie hobby.
-
- 100p
- Od: 23 sty 2013, o 19:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam. Otrzymałam wyniki analizy gleby metodą uniwersalną i potrzebuję pomocy. Mam działkę w ROD 3ary ,kompostu daję chyba za dużo.
pH w H2O 7,62
zasolenie 0,24
N-NO3 35,2
P 52,0
k 118
Ca 4008
Mg 88,0
Uprawiam dużo pomidorów ,różne warzywa i kwiaty.
pH w H2O 7,62
zasolenie 0,24
N-NO3 35,2
P 52,0
k 118
Ca 4008
Mg 88,0
Uprawiam dużo pomidorów ,różne warzywa i kwiaty.
Kiedy i czym ostatnio było nawożone ?.
-
- 100p
Działkę mam od 3lat. W ubiegłym roku fruktus,saletra amonowa,co roku kompost.
Mam jeszcze dwa pytania.
1. Czy przed pobraniem próbki było tej wiosny czymś nawożone ?
2. Czy działka była wapnowana w poprzednie lata ?
1. Czy przed pobraniem próbki było tej wiosny czymś nawożone ?
2. Czy działka była wapnowana w poprzednie lata ?
-
- 100p
Działka nie była wapnowana przez ostatnie 3 lata ,wiosną nie było nawożone.
Co roku daję kompost ok.2 -3 m sześcienne.
Co roku daję kompost ok.2 -3 m sześcienne.