Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki
- ketjow
- 100p
- Od: 8 lut 2009, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: "KOPERNIKOWO" lub jak kto woli "KRZYŻAKOWO" lub "THORN"
Ja sieję też w tzw rynienki czyli wybieram trochę ziemi a następnie te rowki zalewam duża ilością wody. Kiedy rowki są już dosyć napojone a woda wsiąknie wtedy sieję po 3nasionka w odstępie 25-30 cm. Trochę to jest gęsto ale wolę w późniejszym czasie usunąć część niż liczyć na to że wszystkie wzejdą. Poza tym prowadzę ogórki na niskie płotki/drabinki i rosną w górę więc mam po bokach grządek miejsce na kalarepę, sałatę itp. Nasionka wciskam w mokrą glebę tak na 2-3 cm a całość przysypują minimalną warstwą suchej ziemi żeby mokra ziemia szybko nie wysychała. Ja zawsze sieję pod włókninę więc nie wiem czy ten sposób jest dobry do siania bezpośredniego.
Pozdrawiam Wojtek
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W tym roku żeby przyspieszyć wysiałam ogóreczki do doniczek torfowych i jutro mam zamiar je przesadzić do gruntu (sprawdzałam, że temp w nocy nie ma spadać poniżej 6/8 stopni), ale mam obawy czy to nie za wczesnie bo ogórkom dopiero wybijają liście właściwe. Będę oczywiście sadziła razem z doniczkami i przykryję agrowłókniną, więc może to nie odgrywa żadnej roli?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata