Sępolia - fiołek afrykański cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sępolia - fiołek afrykański cz.3

Post »

ja rozmnażając swoje z listków, które nabyłam w necie, popełniłam przy kilku jeden błąd- za wcześnie odcięłam liść-matkę (podoba mi się ta nazwa :wink: ) i część niestety umarła :( ale jak przyjdzie wiosna to rozpocznę na nowo rozmnażanie, w tej chwili mam kilkanaście już doniczek z fiołeczkami i powoli zaczyna brakować parapetów w domu :p
ale jestem szczerze zakochana w tych kwiatach- są przepiękne a wcale dużo uwagi nie wymagają ;:167

Czyli jednym słowem TRAILERY to fiołkowe bukiety ;:oj oj chcę chcę takiego mieć :)

A powiedzcie mi jeszcze, czy mogę rozdzielić te roślinki teraz czy lepiej wiosną? Nie chciałabym stracić kolejnych okazów... ;:131
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p
Od: 18 mar 2011, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Najlepiej pokaż jakie już Ci urosły. Ocenimy czy już się nadają. Ja rozmnażam fiołki przez cały rok - zimą rosną jednak troszkę wolniej :D
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

To jedne z nich:
1. kamiennyj cwietok (zakwitł na biało :shock: )

Obrazek

2. saphire ice
Obrazek
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p

Post »

Kwitnącego nie ruszaj dopóki nie przekwitnie, bo szkoda kwiatków. A tego drugiego spokojnie już możesz podzielić :D
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Witajcie :wit

Z góry uprzedzam, że nie znam się na fiołkach :lol: Zakupiłam sobie dziś takie cudeńko :
http://img811.imageshack.us/img811/3139/usdp.jpg

Te jaśniejsze części płatków są tak naprawdę białe, a nie różowawe jak na zdjęciu :wink:

Jesteście mi może w stanie powiedzieć co to za odmiana ( o ile to posiada jakąś określoną nazwę)?

Dziękuję :wit
Awatar użytkownika
gardeniaa
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 maja 2008, o 14:42

Post »

danutastachurska1 pisze:Gardenio...czy rozmnażałaś chimery przez pędy kwiatowe? Jeżeli tak, to jak długo to trwało i jak dużo miałaś roślinek z takiego rozmnażania?
Jestem bardzo ciekawa... tym bardziej,że miesiąc temu włożyłam kilka pędów kwiatowych do ziemi i jak na razie nic się nie dzieje.
Nie próbowałam jeszcze tego sposobu. Może kiedyś się skuszę.
Jeśli Tobie się uda, czego Ci życzę ;:108, to zdaj mam relację :)
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p

Post »

Odmianowe drogie są. Nawet za listki na allegro życzą sobie sporo.
Wielkim znawcą to ja nie jestem, dopiero się uczę. Zakupiłam kilka odmianowców i czekam na rozwój listków. Udało mi się ukorzenić 11 z 12 zakupionych, w tym 4 miniaturki. Miniaturki już puściły maleńkie listeczki, a reszta wolno rośnie. Może dlatego że na jesień kupiłam, a na wiosnę by było szybciej :wink: rozmnażają się cały rok, więc co mi tam! :roll:
A to moja szkółka :!:
Obrazek Obrazek Obrazek

---1 gru 2013, o 11:24---
kahim pisze: Te jaśniejsze części płatków są tak naprawdę białe, a nie różowawe jak na zdjęciu :wink:

Jesteście mi może w stanie powiedzieć co to za odmiana ( o ile to posiada jakąś określoną nazwę)?

Dziękuję :wit
Witaj!
Z tego co się orientuję to Twój fiołek jest chiemerą, bo ma wybarwienie w kształcie wiatraczka :D w marketach i kwiaciarniach raczej odmianowych fiołków się nie dostanie, bo zajmują się nimi specjaliści i można je tylko przez neta kupić, albo na wystawach (podobnie jak storczyki botaniczne :wink: ) Mówią też,że chimera nie powtórzy wybarwienia kwiatków przy rozmnażaniu z listka, niej sprawdzałam, bo nie mam niestety takiego :)
Co do uprawy to polecam trzymać w ziemi zmieszanej z perlitem i na dnie drenaż z keramzytu. Podlewać tylko do podstawki jak ziemia przeschnie, liście nie lubią zraszania i będą wtedy gnić. Latem trzeba uważać na silne słońce. U mnie rosną na wschodnim i zachodnim parpecie. Na zachodnim muszę je latem osłaniać, bo dostają brązowych plam, ale tam lepiej kwitną :D
Zasilam co drugie, trzecie podlewanie nawozem do kwitnących i tak to u mie wygląda:

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
gardeniaa
Od: 25 maja 2008, o 14:42

Post »

mycha_paulina pisze:To jedne z nich:
1. kamiennyj cwietok (zakwitł na biało :shock: )
mycha_paulina, jeśli zależy Ci na tych sadzonkach, to powinnaś czym prędzej oberwać kwiatki. Sadzonki są zbyt młode i niepotrzebnie wysilają się na żywienie kwiatów, co może poskutkować spowolnieniem lub zatrzymaniem ich wzrostu.
Na kwitnienie mają jeszcze czas. Wiem, że serce boli, kiedy się obrywa, ale ten zabieg jest niezbędny, żeby mogły prawidłowo się rozwijać.
Kamiennyj cwietok to na pewno nie jest, nie pomyliłaś go czasem z innym fiołkiem?
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

Tak został podpisany przez sprzedawcę. Na tym forum czytałam, że możliwe, że przy pierwszym kwitnieniu kwiaty mogą mieć inny kolor, nie wiem ile w tym prawdy, ale na pewno zaraz je oberwę :) dzięki za podpowiedź :D
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Nie próbowałam jeszcze tego sposobu. Może kiedyś się skuszę.
Jeśli Tobie się uda, czego Ci życzę ;:108, to zdaj mam relację :)[/quote]

Gardenio...nie bardzo wierzę w takie rozmnażanie,ale co mi zależy spróbować.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

A czy chimery za każdym razem kwitną "wiatraczkowo"?
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Chwila, to ja chyba nie wiem co to znaczy "wiatraczkowo" :? Myślałam, że chodzi o te paseczki na płatkach... :lol:
A więc co to znaczy? :wink:
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

kahim pisze:Chwila, to ja chyba nie wiem co to znaczy "wiatraczkowo" :? Myślałam, że chodzi o te paseczki na płatkach... :lol:
A więc co to znaczy? :wink:
Tak,tak, chodzi o to jak kwitnie,tylko że takie kwitnienie jest bardzo rzadkie i zastanawiam się, czy chimery za każdym razem tak kwitną, czy tylko od czasu do czasu-w sensie czy jedna i ta sama roślinka za każdym razem tak kwitnie.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”