Sępolia - fiołek afrykański cz.3
- mycha_paulina
- 200p
- Od: 13 paź 2013, o 21:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sępolia - fiołek afrykański cz.3
ja rozmnażając swoje z listków, które nabyłam w necie, popełniłam przy kilku jeden błąd- za wcześnie odcięłam liść-matkę (podoba mi się ta nazwa ) i część niestety umarła ale jak przyjdzie wiosna to rozpocznę na nowo rozmnażanie, w tej chwili mam kilkanaście już doniczek z fiołeczkami i powoli zaczyna brakować parapetów w domu :p
ale jestem szczerze zakochana w tych kwiatach- są przepiękne a wcale dużo uwagi nie wymagają
Czyli jednym słowem TRAILERY to fiołkowe bukiety oj chcę chcę takiego mieć
A powiedzcie mi jeszcze, czy mogę rozdzielić te roślinki teraz czy lepiej wiosną? Nie chciałabym stracić kolejnych okazów...
ale jestem szczerze zakochana w tych kwiatach- są przepiękne a wcale dużo uwagi nie wymagają
Czyli jednym słowem TRAILERY to fiołkowe bukiety oj chcę chcę takiego mieć
A powiedzcie mi jeszcze, czy mogę rozdzielić te roślinki teraz czy lepiej wiosną? Nie chciałabym stracić kolejnych okazów...
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Najlepiej pokaż jakie już Ci urosły. Ocenimy czy już się nadają. Ja rozmnażam fiołki przez cały rok - zimą rosną jednak troszkę wolniej
- mycha_paulina
- 200p
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Kwitnącego nie ruszaj dopóki nie przekwitnie, bo szkoda kwiatków. A tego drugiego spokojnie już możesz podzielić
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Witajcie
Z góry uprzedzam, że nie znam się na fiołkach Zakupiłam sobie dziś takie cudeńko :
http://img811.imageshack.us/img811/3139/usdp.jpg
Te jaśniejsze części płatków są tak naprawdę białe, a nie różowawe jak na zdjęciu
Jesteście mi może w stanie powiedzieć co to za odmiana ( o ile to posiada jakąś określoną nazwę)?
Dziękuję
Z góry uprzedzam, że nie znam się na fiołkach Zakupiłam sobie dziś takie cudeńko :
http://img811.imageshack.us/img811/3139/usdp.jpg
Te jaśniejsze części płatków są tak naprawdę białe, a nie różowawe jak na zdjęciu
Jesteście mi może w stanie powiedzieć co to za odmiana ( o ile to posiada jakąś określoną nazwę)?
Dziękuję
- gardeniaa
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 maja 2008, o 14:42
Nie próbowałam jeszcze tego sposobu. Może kiedyś się skuszę.danutastachurska1 pisze:Gardenio...czy rozmnażałaś chimery przez pędy kwiatowe? Jeżeli tak, to jak długo to trwało i jak dużo miałaś roślinek z takiego rozmnażania?
Jestem bardzo ciekawa... tym bardziej,że miesiąc temu włożyłam kilka pędów kwiatowych do ziemi i jak na razie nic się nie dzieje.
Jeśli Tobie się uda, czego Ci życzę , to zdaj mam relację
Odmianowe drogie są. Nawet za listki na allegro życzą sobie sporo.
Wielkim znawcą to ja nie jestem, dopiero się uczę. Zakupiłam kilka odmianowców i czekam na rozwój listków. Udało mi się ukorzenić 11 z 12 zakupionych, w tym 4 miniaturki. Miniaturki już puściły maleńkie listeczki, a reszta wolno rośnie. Może dlatego że na jesień kupiłam, a na wiosnę by było szybciej rozmnażają się cały rok, więc co mi tam!
A to moja szkółka
---1 gru 2013, o 11:24---
Z tego co się orientuję to Twój fiołek jest chiemerą, bo ma wybarwienie w kształcie wiatraczka w marketach i kwiaciarniach raczej odmianowych fiołków się nie dostanie, bo zajmują się nimi specjaliści i można je tylko przez neta kupić, albo na wystawach (podobnie jak storczyki botaniczne ) Mówią też,że chimera nie powtórzy wybarwienia kwiatków przy rozmnażaniu z listka, niej sprawdzałam, bo nie mam niestety takiego
Co do uprawy to polecam trzymać w ziemi zmieszanej z perlitem i na dnie drenaż z keramzytu. Podlewać tylko do podstawki jak ziemia przeschnie, liście nie lubią zraszania i będą wtedy gnić. Latem trzeba uważać na silne słońce. U mnie rosną na wschodnim i zachodnim parpecie. Na zachodnim muszę je latem osłaniać, bo dostają brązowych plam, ale tam lepiej kwitną
Zasilam co drugie, trzecie podlewanie nawozem do kwitnących i tak to u mie wygląda:
Wielkim znawcą to ja nie jestem, dopiero się uczę. Zakupiłam kilka odmianowców i czekam na rozwój listków. Udało mi się ukorzenić 11 z 12 zakupionych, w tym 4 miniaturki. Miniaturki już puściły maleńkie listeczki, a reszta wolno rośnie. Może dlatego że na jesień kupiłam, a na wiosnę by było szybciej rozmnażają się cały rok, więc co mi tam!
A to moja szkółka
---1 gru 2013, o 11:24---
Witaj!kahim pisze: Te jaśniejsze części płatków są tak naprawdę białe, a nie różowawe jak na zdjęciu
Dziękuję
Z tego co się orientuję to Twój fiołek jest chiemerą, bo ma wybarwienie w kształcie wiatraczka w marketach i kwiaciarniach raczej odmianowych fiołków się nie dostanie, bo zajmują się nimi specjaliści i można je tylko przez neta kupić, albo na wystawach (podobnie jak storczyki botaniczne ) Mówią też,że chimera nie powtórzy wybarwienia kwiatków przy rozmnażaniu z listka, niej sprawdzałam, bo nie mam niestety takiego
Co do uprawy to polecam trzymać w ziemi zmieszanej z perlitem i na dnie drenaż z keramzytu. Podlewać tylko do podstawki jak ziemia przeschnie, liście nie lubią zraszania i będą wtedy gnić. Latem trzeba uważać na silne słońce. U mnie rosną na wschodnim i zachodnim parpecie. Na zachodnim muszę je latem osłaniać, bo dostają brązowych plam, ale tam lepiej kwitną
Zasilam co drugie, trzecie podlewanie nawozem do kwitnących i tak to u mie wygląda:
- gardeniaa
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 maja 2008, o 14:42
mycha_paulina, jeśli zależy Ci na tych sadzonkach, to powinnaś czym prędzej oberwać kwiatki. Sadzonki są zbyt młode i niepotrzebnie wysilają się na żywienie kwiatów, co może poskutkować spowolnieniem lub zatrzymaniem ich wzrostu.mycha_paulina pisze:To jedne z nich:
1. kamiennyj cwietok (zakwitł na biało )
Na kwitnienie mają jeszcze czas. Wiem, że serce boli, kiedy się obrywa, ale ten zabieg jest niezbędny, żeby mogły prawidłowo się rozwijać.
Kamiennyj cwietok to na pewno nie jest, nie pomyliłaś go czasem z innym fiołkiem?
- mycha_paulina
- 200p
Tak został podpisany przez sprzedawcę. Na tym forum czytałam, że możliwe, że przy pierwszym kwitnieniu kwiaty mogą mieć inny kolor, nie wiem ile w tym prawdy, ale na pewno zaraz je oberwę dzięki za podpowiedź
- Danutka55
- 1000p
- Od: 5 lut 2009, o 17:36
Nie próbowałam jeszcze tego sposobu. Może kiedyś się skuszę.
Jeśli Tobie się uda, czego Ci życzę , to zdaj mam relację [/quote]
Gardenio...nie bardzo wierzę w takie rozmnażanie,ale co mi zależy spróbować.
Jeśli Tobie się uda, czego Ci życzę , to zdaj mam relację [/quote]
Gardenio...nie bardzo wierzę w takie rozmnażanie,ale co mi zależy spróbować.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
- mycha_paulina
- 200p
A czy chimery za każdym razem kwitną "wiatraczkowo"?
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Chwila, to ja chyba nie wiem co to znaczy "wiatraczkowo" Myślałam, że chodzi o te paseczki na płatkach...
A więc co to znaczy?
A więc co to znaczy?
- mycha_paulina
- 200p
Tak,tak, chodzi o to jak kwitnie,tylko że takie kwitnienie jest bardzo rzadkie i zastanawiam się, czy chimery za każdym razem tak kwitną, czy tylko od czasu do czasu-w sensie czy jedna i ta sama roślinka za każdym razem tak kwitnie.kahim pisze:Chwila, to ja chyba nie wiem co to znaczy "wiatraczkowo" Myślałam, że chodzi o te paseczki na płatkach...
A więc co to znaczy?