Doświetlanie roślin / rozsad cz.2

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomysły na doświetlanie i podlewanie roślin.

Post »

podjadek, żeby coś wydrukować, to najpierw trzeba to narysować. I ja się upominam o funkcję określającą parabole, a konkretnie parametrów a i b tej funkcji, która umożliwi stworzenie rysunku do wydrukowania. Pozdrawiam.
1stgreen
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 mar 2010, o 15:12

Post »

Skopiuj obrazek.
Pozdrawiam
PP.
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

badylarz pisze: żeby coś wydrukować, to najpierw trzeba to narysować.
Niekoniecznie.
1.Najeżdżasz kursorem myszki na rysunek kaLo
2.Klikasz prawym przyciskiem myszy i wybierasz "zapisz obrazek jako..."
3.Jak masz go już zapisanego na swoim komputerze wystarczy go wydrukować (ja drukowałem tą parabolę na formacie A4 myślę, że wystarczy). :wit
badylarz
200p
200p

Post »

1stgreen i podjadek :wit Dziękuje Wam za pomoc. Macie racje, nie ma co komplikować spraw, które i tak mają nieduży wpływ na efekt końcowy. Za bardzo przejąłem się właściwościami paraboli, a przepikowane pomidory do szklarni na siłę trzeba doświetlać. Pozdrawiam.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ta parabola jest gotowa do druku,wymiary to 620X428 pikseli,więc wystarczająca.Drukować oczywiście na A4.W.punkcie F(O,p) jest ognisko paraboli .Umieszczając tam świetlówkę uzyskamy równoległą wiązkę światła o największym natężeniu.Długość 60 cm jest dla rury 18 W.Dla świetlówek 36 W ,trzeba takie 2.Do wykonania "kopyta" trzeba się przyłożyć,bo od tego zależy jakość sklejenia dwóch warstw tektury i sztywność gotowego elementu.Do sklejania używam drobnofalistej tektury z przekładek od palet kupowanych za grosze w skupie makulatury.Ich Grubość to ok.2 mm. Obrazek
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

kaLo Widzę, że bardzo profesjonalnie do tego podszedłeś ;:215
A w jaki sposób montujesz odbłyśnik?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wzdłuż jest listewka,do której kilkoma małymi wkrętami jest przymocowany odbłyśnik.Mogę jeszcze doradzić tym,którzy mają zacięcie i cierpliwość,żeby jeden i drugi detal wycinali tak,aby ta brązowa linia paraboli została wycięta .W ten sposób będzie miejsce na klejoną tekturę,jednak to 2x więcej roboty.Wycinanki robiłem małym nożykiem do papieru, z ostrzem o szer.9 mm.(łamanym).Po przyklejeniu wszystkich elementów "kopyta" dobrze jest przeszlifować krawędzie jednej i drugiej części papierem ściernym założonym na jakiś wałek o długości co najmniej takiej,jak długość formy.
badylarz
200p
200p

Post »

Dziękuje wszystkim za wsparcie. Szablony wydrukowane. Jarzeniówki mam 21 W, długość 85 cm, więc 12 szt. żeber chyba wystarczy. Pozdrawiam.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pewno wystarczy.Pochwalisz się potem swoją konstrukcją?
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Kalo, napisz proszę czy jest sens montować na parapecie do doświetlania świetlówkę Flora-glo 20W, T8, 2800K, lux 90. Mogę jeszcze załatwić sobie Sun-glo 4200K. Czy ta druga nadaje się do ,,zamkniętego pudełka"?
Kasia
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do zamkniętego pudełka to bardziej ta pierwsza,bo ma więcej niebieskiego . http://www.domowe-akwarium.pl/swietlowki_na_rynku.php
Tutaj są wykresy widma świetlówek dostępnych na rynku,z wyjątkiem Fluory kolor 77,rekomendowanej dla roślin.
Jeśli pole wykresu,to moc wypromieniowana przez dane źródło światła,to im większa część tego pola przypada na kolor niebieski-wzrost wegetatywny,i kolor czerwony-kwiaty i owoce,to takie oświetlenie spisze się nam lepiej.Jak widać z wykresu,Sun Glo 4200K 4/3 mocy to kolor zielony i żółty,chociaż w ulotce reklamowej napisali,że większość jest w niebieskim i czerwonym ;:oj
The Sun-Glo fluorescent bulb promotes healthy development and lush plants because they emit the majority of radiation in the field of blue and red, the same as for the process of photosynthesis.
Czyli: Żarówki fluorescencyjne pSun-Glo sprzyjają zdrowemu i bujnemu rozwojowi roślin, ponieważ emitują one większość promieniowania w zakresie niebieskim i czerwonym, potrzebnym w procesie fotosyntezy. http://www.aquariumline.com/catalog/wat ... anguage=en
Do zamkniętego pudełka najlepsza by była Aqua Glo 1800K,Fluora 77 albo świetlówka 965 (wykresy widma na 13 stronie )
PS. do doświetlania na parapecie potrzeba lampy o dużej zawartości koloru niebieskiego,bo jest go mało o tej porze roku i rozsada jest wątła.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Dziękuję Ci bardzo kaLOo za odpowiedź. MIałam w ,pudełku" tę Flora-glo i wszystkie papryki jednego gatunku przez dwa dni nie chciały otworzyć liścieni. Dopiero na parapecie to zrobiły.
Kasia
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje zimowane nie są doświetlane,stoją na klatce schodowej ,temp.15-17 st. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”