Delonix regia,Płomień Afryki - nasze doświadczenia

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Dzięki Januszu, tak obcięłam.
Mówisz, że moja może być niedożywiona? Możliwe, podlewam ją roztworem wody studzienniej z kurzeńcem, 1 raz na miesiąc. Wiosną dostała nawóz dla roślin ozdobnych. Może to nietrafione nawozy albo jeszcze za mało.
A co myślisz o przesadzeniu jej teraz do większej donicy?
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeżeli chodzi o podlewanie to ja także podlewam na maxa tzn. woda przelewa się do podstawki i jej nie usuwam. Teraz jest strasznie gorąco i nie ma obaw że się drzewko zaleje - podlewam wieczorem i do kolejnego podlewania ziemia jest już sucha (u wszystkich roślin na balkonie). Fakt, że u mnie doniczka jest zdecydowanie mniejsza - zawsze uważałem, że mniejsze doniczki są wygodniejsze (chociażby do podlewania) a przesadzić do większej można zawsze, co jest zarazem odpowiedzią dla Małgosi. Przesadzać można o każdej porze (także np. delikatne drzewka bonsai), nawet teraz w największe upały, o ile zrobisz to delikatnie nie rozsypując, nie dotykając bryły korzeniowej. Najlepiej całą bryłę mocno nawodnić, cała wyciągnąć i w nowej donicy zasypać tylko po bokach.
Nie uważam, że Twoja delonka jest niedożywiona, tylko ogólnie by nie zapominać o nawożeniu, po za tym kurzeniec to chyba "smakołyk" dla roślin.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam po 10 dniach doczekałem sie 2 dwóch drzewek :)
Obrazek

:)
Maniak roślin egzotycznych :)
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Tak wygląda moja roślinka:

Obrazek Obrazek

Zimą przechowuję ją w jasnej piwnicy, na oknie. Podlewam bardzo mało, co dwa, trzy tygodnie. Ale traci wszystkie listki. W tym roku chcę ją troszeczkę częściej podlewać.
Pozdrawiam
Renia
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Śpieszę donieść, że sprawdziły się słowa Janusza
"nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło"
i moja ułamana delonka chyba zaczyna się rozkrzewiać!
Dobrze podejrzewam?

Obrazek
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście. Wiedziałem i byłem pewny, że tak będzie. Żal tylko że kończy się lato...
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

karpek pisze:Oczywiście. Wiedziałem i byłem pewny, że tak będzie. Żal tylko że kończy się lato...
Faktycznie - szkoda :cry:
Mam nadzieję, że moja Delonka zdąży wykształcić ciut większe to rozgałęzienia.
Jeśli już jesteśmy przy jesiennych tematach, to kiedy najlepiej przenieść ją na zimowy spoczynek?
Nie wiem jak będzie w tym roku, ale w poprzednich latach moje drzewko nie zrzucało całkowicie liści. To dobrze czy źle?
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trudno powiedzieć. Zimowałem je tylko raz, 2 sztuki ubiegłej zimy. Też nie zrzuciły do końca liści. Jedna padła.
Plan na tę jesień i zimę mam taki. Będzie na balkonie dopóty będzie ładna pogoda i słońce. Jeżeli temperatura w nocy będzie spadać poniżej 10 stopni - będę zabierał na noc do mieszkania. Na pewno trzeba ograniczyć podlewanie a nawóz wyłączyć. Być może w grudniu i styczniu spróbuję doświetlać. Po za tym myślę, że im roślina starsza to powinna kolejne zimy lepiej przetrzymać.
Pozdrawiam - Janusz K.
bialykruk
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 kwie 2009, o 00:42

Post »

Witam wszystkich!
Moja delonix jest cały czas na dworze, niedługo zabiorę ją do domku i będzie doświetlana razem z bananowcem. Zdjęcie jest z przed około miesiąca teraz wygląda dużo gorzej traci liście.
Obrazek Obrazek
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Witam!
Muszę pochwalić się, że moje drzewka wreszcie odżyły.
Oto pierwsza delonka miesiąc temu:

Obrazek

Teraz wygląda tak:

Obrazek

Druga delonka miesiąc temu prawie nie żyła:

Obrazek

Dzisiaj ma się całkiem nieźle:

Obrazek

Niestety drzewka mają rok w plecy przeze mnie, tzn. przez pochopne przesadzenie w marcu tego roku do nowych doniczek i nowego podłoża. Trzeba z tą roślina postępować ostrożnie. Życzę sukcesów wszystkim hodowcom Delonix regia.

pozdrawiam, arkandor
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Arkandor super :)
Powiem wam że uśmiercić te drzewko jet ciężko :)
Jak mi wyrosło jedno z drzewek to żonka jakimś cudem urwała górną część :/
Ale po jakimś tygodniu odbiło obok ułamanej części na nowo :)

A oto tego roczny płomień afryki

Obrazek

A to z 17 września wieczorkiem

Obrazek

Troszkę się dziwie czemu liście odpadają może dlatego że już idzie jesień ? i łodyga boczna też :/

ale 2 drzewko trzyma się lepiej :)
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arkandor - także w Twoim przypadku byłem pewien, że drzewka odżyją. A szkoda by ich było bo mają już bardzo ładne grube pnie. Moja odżyła też także tylko z gołego "patyka" co jest pokazane na zdjęciach kilka stron wcześniej.
Stalewiak - wbrew pozorom - delonix uśmiercić jest jednak bardzo łatwo. Strasznie "dziwną" mieszankę ziemi masz w swoich doniczkach (nie tylko u delonix). Widać gołym okiem, że chyba dobrze "trzyma wodę". Delonce to na pewno nie służy. One lubią ziemię trochę kwaśną - z torfem i przepuszczalną - wskazany albo drenaż albo domieszka piasku a najlepiej i to i to.
Ponieważ jak już wcześniej pisałem - nie chcę mieć drzewa typu "palma" o wysokości 2 metry, nawet 1 metr to za dużo - więc zamierzam w przyszłą wiosnę obciąć częściowo swojej delonce korzenie, szczególnie korzeń palowy. Ale to w przyszłym roku. Teraz ma 30 cm: Obrazek Obrazek
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki z a info jutro dodam ziemi torfowej plus jakies kamyki :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”