Delonix regia,Płomień Afryki - nasze doświadczenia
Dzięki Januszu, tak obcięłam.
Mówisz, że moja może być niedożywiona? Możliwe, podlewam ją roztworem wody studzienniej z kurzeńcem, 1 raz na miesiąc. Wiosną dostała nawóz dla roślin ozdobnych. Może to nietrafione nawozy albo jeszcze za mało.
A co myślisz o przesadzeniu jej teraz do większej donicy?
Mówisz, że moja może być niedożywiona? Możliwe, podlewam ją roztworem wody studzienniej z kurzeńcem, 1 raz na miesiąc. Wiosną dostała nawóz dla roślin ozdobnych. Może to nietrafione nawozy albo jeszcze za mało.
A co myślisz o przesadzeniu jej teraz do większej donicy?
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Mój ogród
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeżeli chodzi o podlewanie to ja także podlewam na maxa tzn. woda przelewa się do podstawki i jej nie usuwam. Teraz jest strasznie gorąco i nie ma obaw że się drzewko zaleje - podlewam wieczorem i do kolejnego podlewania ziemia jest już sucha (u wszystkich roślin na balkonie). Fakt, że u mnie doniczka jest zdecydowanie mniejsza - zawsze uważałem, że mniejsze doniczki są wygodniejsze (chociażby do podlewania) a przesadzić do większej można zawsze, co jest zarazem odpowiedzią dla Małgosi. Przesadzać można o każdej porze (także np. delikatne drzewka bonsai), nawet teraz w największe upały, o ile zrobisz to delikatnie nie rozsypując, nie dotykając bryły korzeniowej. Najlepiej całą bryłę mocno nawodnić, cała wyciągnąć i w nowej donicy zasypać tylko po bokach.
Nie uważam, że Twoja delonka jest niedożywiona, tylko ogólnie by nie zapominać o nawożeniu, po za tym kurzeniec to chyba "smakołyk" dla roślin.
Nie uważam, że Twoja delonka jest niedożywiona, tylko ogólnie by nie zapominać o nawożeniu, po za tym kurzeniec to chyba "smakołyk" dla roślin.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
- karpek
Oczywiście. Wiedziałem i byłem pewny, że tak będzie. Żal tylko że kończy się lato...
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
Faktycznie - szkodakarpek pisze:Oczywiście. Wiedziałem i byłem pewny, że tak będzie. Żal tylko że kończy się lato...
Mam nadzieję, że moja Delonka zdąży wykształcić ciut większe to rozgałęzienia.
Jeśli już jesteśmy przy jesiennych tematach, to kiedy najlepiej przenieść ją na zimowy spoczynek?
Nie wiem jak będzie w tym roku, ale w poprzednich latach moje drzewko nie zrzucało całkowicie liści. To dobrze czy źle?
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Mój ogród
- karpek
Trudno powiedzieć. Zimowałem je tylko raz, 2 sztuki ubiegłej zimy. Też nie zrzuciły do końca liści. Jedna padła.
Plan na tę jesień i zimę mam taki. Będzie na balkonie dopóty będzie ładna pogoda i słońce. Jeżeli temperatura w nocy będzie spadać poniżej 10 stopni - będę zabierał na noc do mieszkania. Na pewno trzeba ograniczyć podlewanie a nawóz wyłączyć. Być może w grudniu i styczniu spróbuję doświetlać. Po za tym myślę, że im roślina starsza to powinna kolejne zimy lepiej przetrzymać.
Plan na tę jesień i zimę mam taki. Będzie na balkonie dopóty będzie ładna pogoda i słońce. Jeżeli temperatura w nocy będzie spadać poniżej 10 stopni - będę zabierał na noc do mieszkania. Na pewno trzeba ograniczyć podlewanie a nawóz wyłączyć. Być może w grudniu i styczniu spróbuję doświetlać. Po za tym myślę, że im roślina starsza to powinna kolejne zimy lepiej przetrzymać.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
Witam!
Muszę pochwalić się, że moje drzewka wreszcie odżyły.
Oto pierwsza delonka miesiąc temu:
Teraz wygląda tak:
Druga delonka miesiąc temu prawie nie żyła:
Dzisiaj ma się całkiem nieźle:
Niestety drzewka mają rok w plecy przeze mnie, tzn. przez pochopne przesadzenie w marcu tego roku do nowych doniczek i nowego podłoża. Trzeba z tą roślina postępować ostrożnie. Życzę sukcesów wszystkim hodowcom Delonix regia.
pozdrawiam, arkandor
Muszę pochwalić się, że moje drzewka wreszcie odżyły.
Oto pierwsza delonka miesiąc temu:
Teraz wygląda tak:
Druga delonka miesiąc temu prawie nie żyła:
Dzisiaj ma się całkiem nieźle:
Niestety drzewka mają rok w plecy przeze mnie, tzn. przez pochopne przesadzenie w marcu tego roku do nowych doniczek i nowego podłoża. Trzeba z tą roślina postępować ostrożnie. Życzę sukcesów wszystkim hodowcom Delonix regia.
pozdrawiam, arkandor
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Arkandor super
Powiem wam że uśmiercić te drzewko jet ciężko
Jak mi wyrosło jedno z drzewek to żonka jakimś cudem urwała górną część :/
Ale po jakimś tygodniu odbiło obok ułamanej części na nowo
A oto tego roczny płomień afryki
A to z 17 września wieczorkiem
Troszkę się dziwie czemu liście odpadają może dlatego że już idzie jesień ? i łodyga boczna też :/
ale 2 drzewko trzyma się lepiej
Powiem wam że uśmiercić te drzewko jet ciężko
Jak mi wyrosło jedno z drzewek to żonka jakimś cudem urwała górną część :/
Ale po jakimś tygodniu odbiło obok ułamanej części na nowo
A oto tego roczny płomień afryki
A to z 17 września wieczorkiem
Troszkę się dziwie czemu liście odpadają może dlatego że już idzie jesień ? i łodyga boczna też :/
ale 2 drzewko trzyma się lepiej
Maniak roślin egzotycznych
- karpek
Arkandor - także w Twoim przypadku byłem pewien, że drzewka odżyją. A szkoda by ich było bo mają już bardzo ładne grube pnie. Moja odżyła też także tylko z gołego "patyka" co jest pokazane na zdjęciach kilka stron wcześniej.
Stalewiak - wbrew pozorom - delonix uśmiercić jest jednak bardzo łatwo. Strasznie "dziwną" mieszankę ziemi masz w swoich doniczkach (nie tylko u delonix). Widać gołym okiem, że chyba dobrze "trzyma wodę". Delonce to na pewno nie służy. One lubią ziemię trochę kwaśną - z torfem i przepuszczalną - wskazany albo drenaż albo domieszka piasku a najlepiej i to i to.
Ponieważ jak już wcześniej pisałem - nie chcę mieć drzewa typu "palma" o wysokości 2 metry, nawet 1 metr to za dużo - więc zamierzam w przyszłą wiosnę obciąć częściowo swojej delonce korzenie, szczególnie korzeń palowy. Ale to w przyszłym roku. Teraz ma 30 cm:
Stalewiak - wbrew pozorom - delonix uśmiercić jest jednak bardzo łatwo. Strasznie "dziwną" mieszankę ziemi masz w swoich doniczkach (nie tylko u delonix). Widać gołym okiem, że chyba dobrze "trzyma wodę". Delonce to na pewno nie służy. One lubią ziemię trochę kwaśną - z torfem i przepuszczalną - wskazany albo drenaż albo domieszka piasku a najlepiej i to i to.
Ponieważ jak już wcześniej pisałem - nie chcę mieć drzewa typu "palma" o wysokości 2 metry, nawet 1 metr to za dużo - więc zamierzam w przyszłą wiosnę obciąć częściowo swojej delonce korzenie, szczególnie korzeń palowy. Ale to w przyszłym roku. Teraz ma 30 cm:
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.