Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
Dziękuję, ale czy przy sznurka mogę uprawiac każdą odmianę Z tego co zauważyłem, to każdy ogórek wytwarzający rozłóg wytwarza wąsy czepne
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oczywiście, że są odmiany, które lepiej sprawdzą się w uprawie pionowej ale każda odmiana "zwykła" da sobie radę na podporach. Niektórzy zamiast sznurków używają siatki plastykowej o dużych oczkach lub dodatkowo robią konstrukcję z palików i drutu. Możliwości działania są duże. Być może warto poszukać odmiany z przewagą owoców na pędzie głównym.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przejrzyj pierwszą część wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=798 to tylko 71 stron szybko idzie,jest mnóstwo zdjęć i porad.Na sznurki trzeba wybierać odmiany silnie rosnące bo wzrost i tak zostanie osłabiony.Ogórki nie znoszą deptania i przekładania pędów i na sznurkach czują się "bezpieczniej",poza tym są zdrowsze-lepiej są przewietrzane.Jest jedno ale,nie lubią przeciągów i miejsce powinno być zaciszne.
- McMArchewka
- 1000p
Ok, rozumiem, że wzrost jest osłabiony, ponieważ rośliny pną się
Będę zatem szukać, jak znajdę to dam znać
Będę zatem szukać, jak znajdę to dam znać
-
Wzrost nie jest osłabiony ale przeważnie pędy boczne przycina się za 2-3 liściem. Rośliny sadzi się średnio co 25cm i każda pnie się po swoim sznurku. Po dorośnięciu roślin do wysokości górnego drutu pędy przewiesza się. Rośliny trzeba w miarę wzrostu okręcać na sznurze. Warto posadzić rośliny na usypanym wale ale można i na płasko.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Sprawdzę to w tym roku, Panandra polecana przez Ciebie już do mnie leciprzemek1136 pisze: Ja preferuję odmiany partenokarpiczne (owocują bez zapylenia przez owady) ale dużo osób twierdzi, że ogórki partenokarpiczne źle znoszą kiszenie- moje akurat kiszą się super ale to już inna sprawa.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- McMArchewka
- 1000p
Ogórki wypuszczają pędy boczneprzemek1136 pisze:Wzrost nie jest osłabiony ale przeważnie pędy boczne przycina się za 2-3 liściem.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Oczywiście że tak, nie wiem skąd to zdziwienie.
Ten obrazek ładnie pokazuje jak prowadzić ogórki w pionie.
Ten obrazek ładnie pokazuje jak prowadzić ogórki w pionie.
Pierwszy raz widzę że ogórki w gruncie tak się prowadzi , w tunelu czy w szklarni to tak ale w gruncie Na maksa się wykorzystuje każdą wolną przestrzeń w ogródku ....ja mam zamiar podobnie też groch posadzić tyczny , to może i ogórkom takie rusztowanie się zrobi ....jeden tylko problem drewniany to się wykopie i schowa na zimę , a z metalu to trzeba zostawić i co roku w jednym miejscu mieć ogórki
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Ależ Pa-ni, to nie jest dużo roboty, no może na początku żeby konstrukcję ustawić. I jaka wygoda przy zbiorze, opryskach i podlewaniu. Wrzucam fotkę z 2010 r. Wykorzystaliśmy pręty żebrowane (wbite w ziemię z pół metra) i metrowe bambusowe kratki. Te kratki tylko lekko wbite w ziemię i solidnie umocowane do prętów. Były wichury, zielona ściana tylko lekko się chwiała, nic się nie powaliło.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
pa-ni rusztowanie metalowe też można przenosić a jak zrobisz np. trzy to możesz uprawiać też fasolę tyczną i pomidory na zmianę.
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
-
Według mnie dobrym rozwiązaniem przy produkcji rozsady dyniowatych jest użycie spinanych pierścieni. Mają one tę dodatkową zaletę, że w przypadku opóźnienia wysadzania rozsady (niesprzyjające warunki pogodowe) można w nich przetrzymać rośliny nieco dłużej ustawiając np w kuwecie lub na podstawce pod doniczkę wypełnionej podłożem. Pierścienie bardzo łatwo się rozpina, są stosunkowo trwałe, można je umyć i odkazić np. z użyciem środka Domestos. Służą przez wiele lat. Cena w granicach od 0,10 do 0,25zł w zależności od wielkości. Jedynym problemem może być ich dostępność w sklepach. Ja w Lubartowie przekonałem właściciela sklepu i od kilku lat nie mam problem z ich zakupem.