Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.3
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.3
U mnie raczej teraz szał ,,piwnicowy i garażowy,, Dzisiaj ziemia pod folią przekopana. Zegar tyka do następnego sezonu.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Cha cha,u mnie szafkowo-szufladowy
Dojrzewa mi wszystko naraz i usiłuję to wepchnąć w słoiki
Sezon pod folią zakończony.
Dojrzewa mi wszystko naraz i usiłuję to wepchnąć w słoiki
Sezon pod folią zakończony.
Pomorze...klimat łagodniejszy .
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
Sezon zakończony, można zamontować zdjęcia. W prawdzie dojrzewalnie miałam w pokoju i w piwnnicy, ale mimo wszystko o niebo lepsze niż kupne! Moi ulubieńcy tego sezonu (tutaj pomijając rosjanki, nie będę pisać dwa razy to samo) :
Virginia Sweets Największy owoc miał 750g, co wcale zdaje się nie jest rekordem tej odmiany, patrząc na to ile owoców potrafiła wykarmić/wcale nie małych. Krzak potężny, wysoki, owoce dość późne, ale to u mnie norma w tym sezonie. Mimo wszystko na tak duże owoce, świetnie się trzymały, opierały się pękaniu w dużym sukcesem. Słodko-kwaśne bikolory, z cienką wyraźną skórką, mocno mięsiste, można się poplamić Komory większe niż w Pineapple.
Sweet Cassady Odmiana bardzo drobna, chuda, myślę że miała by większe szanse w wiszącym pojemniku, bo stać raczej nie lubi. Owoce ma podłużne w paski, ma wyraźną skórkę ale jest słodziutki co mnie osobiście zaskoczyło, bo na widok rosnącego krzaka raczej nic dobrego do głowy mi nie przychodziło
San Marzano San Marzano Redorta dziękuję Dorotko
San Marzano Lungo 2 tak mi się wydaje, nasiona stare,
trzyletnie, jako gratis przy zakupach nasion.
Anna Sybirian Krzak zdrowy, wosyki, owoce duże, okrągłe (u mnie), zółto-pomarańczowy, mocno kolor. Skórka cienka, w smaku kremowy miąższ, galaretka kwaskowata, duża zawartość miąższu, dobrze trzyma się rozkrojony, nie brudzi, smaczny
Speckled Roman Wysoki, zdrowy krzaczek, owoce spore, "grubaśne" ;D Mają dość dużą zawartość suchej masy, więc na sosy w sam raz, lub tez do dekoracji. Mocno dojrzałe owoce są wręcz piękne! Nasionka oczywiście dłubnełam z lepszych okazów, fotka była przy okazji jedzenia, tak, jakbym już okazji nie miała, a raczej nie zdążyła. Gdzieś mi się jeszcze ostatki tej odmiany walają po pudełkach )
Bulls Heart Wysokie, zdrowe krzaczki, liści za dużo nie mają, za to plennością i wczesnością nadrabiają wszystko W smaku pyszne, mięsiste, z lepszych owoców udało mi się chyba pare pestek wydłubać, ale większość poszło do jedzenia bez mrugnięcia oka. Jak najbardziej zastaje przy tej odmianie ) Mam tylko fotkę poglądową z zielonymi serduszkami
Bawole Serce Rumianki odmiana również zostaje Plenna, owoce jasno różowe, pyszne, z cienką skórką, też zostały mi zdjęcia zielonych.
Pineapple Zdrowy mocny krzak, owoce duże, 450-500g, piękny bikolor, pomarańczowo-różowy, z małymi komorami nadziennymi schowanymi po całym pomidorze, skórka cienka, wyraźna, miąższ słodko-kwaśny, smaczny, wyczuwalny smak pomidorowy w słodyczy pomidora
Big Orange krzak wysoki, owoc średnio-duży, pomarańczowy, skórka cienka, smak kwaskowaty, dość soczysty, miąższ może dawać lekko "kartoflany" smak, jakaś taka lekka nutka, nie zachwycił mnie smakiem choć jest piękny.
Beauty King Krzak wysoki, zdrowy, choć zawiązał mi tylko dwa owoce jeden b.duży ale brzydką zakręconą piętną, i ten drugi z którego mam nasionka, trochę mniejszy, ale ładny Ten egzemplarz miał 400g, grubą skórkę, słodko-kwaśny smak, piękny kolor Miąższ rozpływa się w ustach ale skórka jest wyraźna
Valencia krzak wysoki, zdrowy, całkiem plenny, tworzył wyrównane owoce na każdym z gron. Średnio duże, okrągłe, ładne, słodkie, smaczne, z cienką skórką, miąższ lekko ziarnkowy.
Big Yellow Zebra Krzak wysoki, zdrowy, plenny, choć owoce są różne, ładnie się wybarwiają. Smaczne, choć trochę wodniste-może przez pełną dojrzałość ? Smaczne, kwaskowato-słodkie, z wyraźną cienką skórką, dobre do jedzenia na lekko wysuszony chleb - nie trzeba popijać Dużo komór, dużo nasion, bardzo sympatyczny pomidor. Nasionka miałam z akcji Bardzo dziękuję
Virginia Sweets Największy owoc miał 750g, co wcale zdaje się nie jest rekordem tej odmiany, patrząc na to ile owoców potrafiła wykarmić/wcale nie małych. Krzak potężny, wysoki, owoce dość późne, ale to u mnie norma w tym sezonie. Mimo wszystko na tak duże owoce, świetnie się trzymały, opierały się pękaniu w dużym sukcesem. Słodko-kwaśne bikolory, z cienką wyraźną skórką, mocno mięsiste, można się poplamić Komory większe niż w Pineapple.
Sweet Cassady Odmiana bardzo drobna, chuda, myślę że miała by większe szanse w wiszącym pojemniku, bo stać raczej nie lubi. Owoce ma podłużne w paski, ma wyraźną skórkę ale jest słodziutki co mnie osobiście zaskoczyło, bo na widok rosnącego krzaka raczej nic dobrego do głowy mi nie przychodziło
San Marzano San Marzano Redorta dziękuję Dorotko
San Marzano Lungo 2 tak mi się wydaje, nasiona stare,
trzyletnie, jako gratis przy zakupach nasion.
Anna Sybirian Krzak zdrowy, wosyki, owoce duże, okrągłe (u mnie), zółto-pomarańczowy, mocno kolor. Skórka cienka, w smaku kremowy miąższ, galaretka kwaskowata, duża zawartość miąższu, dobrze trzyma się rozkrojony, nie brudzi, smaczny
Speckled Roman Wysoki, zdrowy krzaczek, owoce spore, "grubaśne" ;D Mają dość dużą zawartość suchej masy, więc na sosy w sam raz, lub tez do dekoracji. Mocno dojrzałe owoce są wręcz piękne! Nasionka oczywiście dłubnełam z lepszych okazów, fotka była przy okazji jedzenia, tak, jakbym już okazji nie miała, a raczej nie zdążyła. Gdzieś mi się jeszcze ostatki tej odmiany walają po pudełkach )
Bulls Heart Wysokie, zdrowe krzaczki, liści za dużo nie mają, za to plennością i wczesnością nadrabiają wszystko W smaku pyszne, mięsiste, z lepszych owoców udało mi się chyba pare pestek wydłubać, ale większość poszło do jedzenia bez mrugnięcia oka. Jak najbardziej zastaje przy tej odmianie ) Mam tylko fotkę poglądową z zielonymi serduszkami
Bawole Serce Rumianki odmiana również zostaje Plenna, owoce jasno różowe, pyszne, z cienką skórką, też zostały mi zdjęcia zielonych.
Pineapple Zdrowy mocny krzak, owoce duże, 450-500g, piękny bikolor, pomarańczowo-różowy, z małymi komorami nadziennymi schowanymi po całym pomidorze, skórka cienka, wyraźna, miąższ słodko-kwaśny, smaczny, wyczuwalny smak pomidorowy w słodyczy pomidora
Big Orange krzak wysoki, owoc średnio-duży, pomarańczowy, skórka cienka, smak kwaskowaty, dość soczysty, miąższ może dawać lekko "kartoflany" smak, jakaś taka lekka nutka, nie zachwycił mnie smakiem choć jest piękny.
Beauty King Krzak wysoki, zdrowy, choć zawiązał mi tylko dwa owoce jeden b.duży ale brzydką zakręconą piętną, i ten drugi z którego mam nasionka, trochę mniejszy, ale ładny Ten egzemplarz miał 400g, grubą skórkę, słodko-kwaśny smak, piękny kolor Miąższ rozpływa się w ustach ale skórka jest wyraźna
Valencia krzak wysoki, zdrowy, całkiem plenny, tworzył wyrównane owoce na każdym z gron. Średnio duże, okrągłe, ładne, słodkie, smaczne, z cienką skórką, miąższ lekko ziarnkowy.
Big Yellow Zebra Krzak wysoki, zdrowy, plenny, choć owoce są różne, ładnie się wybarwiają. Smaczne, choć trochę wodniste-może przez pełną dojrzałość ? Smaczne, kwaskowato-słodkie, z wyraźną cienką skórką, dobre do jedzenia na lekko wysuszony chleb - nie trzeba popijać Dużo komór, dużo nasion, bardzo sympatyczny pomidor. Nasionka miałam z akcji Bardzo dziękuję
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- darbo
Tereska. To moje Darbo NN to niemal identyczne jak Anna Sybirian. Czyżbym w końcu znalazł właściwą nazwę. U mnie w tym roku przybierały też postać sercowatą.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- termic88
- 500p
U mnie ta odmiana jest pierwszy raz, ale były tylko okrągłe. Wg opisu tej odmiany, powinny być duże i żebrowane, a ja mam ładne wcale nie małe, ale okrąglutkie Nasiona miałam z internetowego sklepu z Austrii (zakupy na pół z Dorotką) Co ciekawe tej odmiany nigdzie nie można w inernecie znaleść tej odmiany, a przynajmniej ciężko
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- darbo
Tereska. Ja mam już od wielu latek. Dokładniej to moi rodzice wcześniej mieli. Jest tak. Są okrągłe a późną jesienią bardziej żebrowane. Lubią duuuużo pojeść, wtedy dochodzą do rozmiarów i budowy wielkoowocowych. W tym roku były niskie jak nigdy i na krzakach były owoce w trzech kształtach. Okrągłe, sercowate (świetne) i na końcu te okrągłe miały jak gdyby żeberka. U Majki też te żeberka się pojawiły. Niemal jestem pewny, że to to samo. Dawaj Tereska gryza natychmiast.
W opisach odmian umieściłem tego pomidora. W sezonie też zdjęcia dawałem.
W opisach odmian umieściłem tego pomidora. W sezonie też zdjęcia dawałem.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- darbo
Tutaj foto ostatnich jesiennych. Jeden sercowaty, drugi z żeberkami.
Tutaj z lata. Jest to późna odmiana.
Tutaj z lata. Jest to późna odmiana.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- termic88
- 500p
Hm.. może faktycznie poskąpiłam im jedzonka dlatego nie wyrosły aż tak Ale niektóre odmiany rosły bez większych zasobów pokarmowych Widać, też jest żarłoczny!
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- darbo
Dołączyłem zdjęcia jak pisałaś posta. On jest właśnie nie typowy. Jak owoce są wielkości orzechów wtedy im dogadzam. Krzak bardzo gęsto ulistniony.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- termic88
- 500p
W swoim opisie (oczywiście z neta) dokładnie miałam go opisanego tak: ? Duży żółty lekko żebrowany pomidor. Około 300 - 400 gram. Liście ziemniaczane(prawdopodobnie).
Fotki mam jeszcze takie
Szczerze niedopatrzyłam, czy na zdjęciach jest choć cień szansy że to "ziemniaczane" ? Generalnie wiem jak wyglądaja, ale nawet uwagi przez całe lato nie zwróciłam
Fotki mam jeszcze takie
Szczerze niedopatrzyłam, czy na zdjęciach jest choć cień szansy że to "ziemniaczane" ? Generalnie wiem jak wyglądaja, ale nawet uwagi przez całe lato nie zwróciłam
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- darbo
Szukam i nigdzie nie mogę znaleźć opisu tego pomidora. Może na rosyjskich stronach występuje.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- termic88
- 500p
Ja mam te nasionka stąd: http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 6721,d.ZGU
Mi się ze zdjęcia wydawało że to bikolor
http://jo.tomatenundanderes.at/componen ... 3e06bb.jpg
I coś mi się wydaje,że sobie na tej stronie nazwę pomylili, bo na drugiej stronce brzmi ona Anna Syberian
http://www.tomatenundanderes.com/helmut ... ian-detail
Mi się ze zdjęcia wydawało że to bikolor
http://jo.tomatenundanderes.at/componen ... 3e06bb.jpg
I coś mi się wydaje,że sobie na tej stronie nazwę pomylili, bo na drugiej stronce brzmi ona Anna Syberian
http://www.tomatenundanderes.com/helmut ... ian-detail
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- darbo
Tereska. Coś oni nie kaman. To zdjęcie to nie ten pomidor. Liści ziemniaczanych na 10000 procent nie ma. U ciebie też takowych liści nie widziałem. Coś pokręcili.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz