Trzykrotka - uprawa, pielęgnacja, prezentacje roślin
skąd się bierze odmiana variegata?
Witam. Jak w temacie, skąd się bierze ta cecha. Otóż mam zieloną trzykrotkę którą rozmnażam i odmładzam od bardzo dawna i zawsze wszystko było zielone, aż tu nagle jedna jedyna gałązka zaczeła rosnąć z jasnymi paskami. Czy to oznacza,że coś tam zmutowało i od tej pory ta gałązka(i wszystko co z niej wyrosnie,jeżeli ją potnę) będzie rosło z paskami?
Zmoderowano, w przypadku kwestii z monsterą, była omawiana w tym wątku:
viewtopic.php?f=19&t=88182&hilit=Obrazkowate
Zmoderowano, w przypadku kwestii z monsterą, była omawiana w tym wątku:
viewtopic.php?f=19&t=88182&hilit=Obrazkowate
- dalisbea
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Trzykrotka - uprawa, pielęgnacja, prezentacje roślin
To znaczy że nastąpiła mutacja . Roslina może rosnąć kolorowa ale w każdej chwili również może dojść do rewersji i zzielenienia.
- Marcin01988
- 500p
- Od: 23 gru 2010, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
dalisbea piękne, a czy ta pasiasta na przodzie to inna odmiana niż ta z tyłu? Pytam bo na zdjęciu jedna ma bardziej żółte paski, a ta druga białe.
- dalisbea
Marcin01988 to jedna odmiana , światło lampy tak patrzyło ze wydaję się ze tam sa różne odmiany
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale ślicznosci ! Nie wiedziałam że jest ich aż tyle odmian kolorystycznych.
Ja dopiero zaczynam i zdobyłam właśnie zieloną zwykłą. Będę mieć też fioleciki w paski. Póki co walczę z ukorzenienie, mam nadziejŕ że będą wzorowym 'chwastem' i ukorzenią się w mig.
Ja dopiero zaczynam i zdobyłam właśnie zieloną zwykłą. Będę mieć też fioleciki w paski. Póki co walczę z ukorzenienie, mam nadziejŕ że będą wzorowym 'chwastem' i ukorzenią się w mig.
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Witam
Może tu znajdę odpowiedź . Czemu z mojej różowej trzykrotki z drobnymi listkami wyrodziły się zielone i duże liście ?
Może tu znajdę odpowiedź . Czemu z mojej różowej trzykrotki z drobnymi listkami wyrodziły się zielone i duże liście ?
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Za mało światła.
Opisz warunki uprawy, stanowisko jak daleko od okna.
Opisz warunki uprawy, stanowisko jak daleko od okna.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- dalisbea
Za mało światła, ewentualnie roślina dąży do wersji zielonej - regresja . Jeżeli to odmiana tricolor, one często tak mają. Wycinasz zielone części , stawiasz na naprawde jasnym stanowisku i obserwujesz.
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Dzięki za szybką odpowiedź .
Moja trzykrotka stoi na zachodnim parapecie może nie przy samym oknie bo mam szerokie parapety ale na pewno na brak światła nie narzeka . Tak właśnie robiłam co pokazała się gałązka z zielonymi listkami to ją wycinałam . Dzisiaj mam dwie trzykrotki jedna niewielka różowa druga zielona z długimi pędami . I u tej zielonej jedna łodyga z listkami w paski
Moja trzykrotka stoi na zachodnim parapecie może nie przy samym oknie bo mam szerokie parapety ale na pewno na brak światła nie narzeka . Tak właśnie robiłam co pokazała się gałązka z zielonymi listkami to ją wycinałam . Dzisiaj mam dwie trzykrotki jedna niewielka różowa druga zielona z długimi pędami . I u tej zielonej jedna łodyga z listkami w paski