Podkładki pod jabłonie
Rozmnażanie podkładki jabłoni M9, M26
Kupiłem sobie ostatnio podkładki do szczepienia zimowego jabłoni M9 i M26. Podkładki mają ok, 120 cm długości i ok 5-7 mm grubości. Chciałbym sobie zostawić po sztuce celem rozmnożenia. Wiem że powinienem zakopać trzon korzenia na ok 20 cm i ściąć tuż przy ziemi oraz czekać na pojawienie się pionowych odrostów, które z czasem zakopczykuje by móc je na jesień ściąć. Tylko skoro dostałem gołkorzeniowe to czy pierwszy rok muszę zaczekać aż się ukorzeni i ściąć powinienem w następnym roku?? Czy tak samo czynię z podkładkami śliw? Rozumiem że nie używam tutaj żadnego ukorzeniacza ani ranienia u podstawy wyrosłych pędów przed okopczykowaniem?
Re: Podkładki pod jabłonie
Jeszcze jedno pytanie. Mówicie że dobre efekty daje szczepienie wstawki 15 cm M26 na korzeniu/podkładce antonówki, ale czy da radę wykonać to w jednym roku czy musi to zająć dwa lata? Czyli szczepie ma podkładce antonówki kawałek M26 i na to 3 oczkowy zraz mojej docelowej odmiany jablonki?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dedert w tym roku podobno dajesz jabłonią rosnąć, dopiero w przyszłym ucinasz głowę. Co do śliw to nie orientowałem się, bo szarka. Dlatego głownie są generatywne podkładki, bo na nasiona ten wirus się nie przenosi.
No w sumie racja z tą szarką. Chociaż czy w ciągu roku jest szansa że młoda śliwa ją załąpie jak jest wiecznie przycinana do zera? A propo podkładek śliwy. Czemu nie stosuje się podobnego sposobu szczepień u śliw z wstawką skarlającą? Np. Podkładką mogła by być Ałycza o silnych korzeniach a wstawką skarlającą np. Wangenheima.
-
dedert klik stosują jak najbardziej wstawki dla śliw, wystarczy tylko poszukać Wirus szarki przenosi się przez narzędzia ogrodnicze, w zrazach, podkładkach i przez mszyce. Sam nie jestem ekspertem i też pytałem jakiś czas temu o rozmnażanie wegetatywne podkładek dla jabłoni. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=28
Czytałem, tylko że nie zauważono jakichś specjalnych zmian w skarleniu po szczepieniu wstawką. A co do wirusa to w przypadku jabłonek też można przenieść wiele wirusów jak chociażby guzowatość korzeni która ostatnio spędza mi sen z powiek :P
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Guzowatość to bakteria.
-
ERNRUD widziałem w innym dziale jak diagnozowałeś guzowatość korzeni, jak zatem wyglądają te sławne brodawki korzeniowe podkładki M 26?
-
Czyli te brodawki to korzystne zjawisko jak u motylkowych? Nie wiem dlaczego myślałem, że te brodawki wyglądają jak na pierwszym zdjęciu klik, i że z nich wyrastają korzenie.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Mogą być też wyraźne brodawki widoczne gołym okiem. One umożliwiają roślinie pobieranie azotu atmosferycznego. Dlatego rośliny wchodzące w symbiozę z bakteriami brodawkowymi lepiej rosną na słabych glebach. Niestety Agrobacterium to nie jest bakteria brodawkowa...
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Brodawki korzeniowe na zdjęciu Biondy w tamtym wątku to nie to samo co guzy po Agrobacterium. Same brodawki to zjawisko dla rośliny obojętne do lekko niekorzystnego. W takich miejscach łatwiej mogą się chować szkodniki, bawełnica, jakieś zwójki.
Pozdrawiam,
J
J
No tak ale Lubera we wszystkich jabłoniach (chyba że w Biondzie są inne) stosuje podkładki M9 a nie M26. Ale o to mogę ich zapytać.