Rośliny na słoneczny balkon

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na przedostatnim zdjęciu jest lotus, pamiętasz ile za niego dałaś, masz go pierwszy rok czy już uprawiałaś.
Piękny misz-masz :lol:
Awatar użytkownika
izabelita
50p
50p
Od: 7 lis 2008, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

LeNka napisał/a
To nie osteospermum, ale dimoforteha z tej samej rodziny, ale róznią się nasionkami i płatkami Embarassed
Dla mnie laika nie do odróżnienia. Nie zmienia to faktu że nie widziałam w sprzedaży osteo w takich ciepłych kolorach, a szkoda bo kupiłabym do ogródka.
pozdrawiam,
Iza
Awatar użytkownika
Arete
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 maja 2009, o 08:32

Post »

izabelita pisze:To nie osteospermum, ale dimoforteha z tej samej rodziny, ale róznią się nasionkami i płatkami Embarassed
Ja tez jeszcze nie do końca odróżniam te dwie odmiany. W ciepłych odcieniach kupiłam w Castoramie w Raciborzu - 3,50zł za sadzonkę. I tak sobie myslę, że w innych Castoramach też będą
Jak mi się uda to dodam fotki - to mój debiut :oops: tutaj.

Dokupiłam tez kilka sadzonek w pobliskiej szkółce ale mają troche inny pokrój. Te z Castoramy są wysokie 20-25cm ale mniej rozkrzewione a te ze szkółki ok. 10cm i są bardzo krzaczaste. Zastanawiam się czy to wynik "pędzenia", czy różnorodność odmian... Może ktoś coś podpowie...

Aaa... i pytanie - moje stokrotki rosną w donicach na balkonie, na razie same ale myslałam też o skomponowaniu ich z jakąś inną roślinką, żeby bylo ciekawiej. Czytałam też, że Osteospermum ma czasem przerwę w kwitnieniu i wtedy mogłaby kwitnąć ta inna roślinka (ew. uzupełnienie), żeby nie bylo goło. Póki co, mam 3-4 krzaczki w donicach o średnicy 45cm.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Nie polecam sadzenia osteospermum z inną rośliną, ponieważ ta roślina ma silny system korzeniowy i w ciągu sezonu wyrasta spory krzew.Kiedyś posadziłam z werbeną, ale w efekcie słabo kwitła.Mnie w zeszłym roku sadzonka wygladająca jak karłowa z masą pączków wyrosła na wys. ok.60- 70 cm, aż musiałam ja podwiązać.Czasem te pochodzące z importu są traktowane preparatem skarlajacym i niewinnie wyglądająca sadzonka jak to przestaje działać rozrasta się imponująco.
Wczoraj kupiłam osteospermum na prezent dla mamy i chciałam potrzymać do 26 maja, ale doniczka była dziwnie napięta, dużo korzeni wystawało, że nawet postawić sie nie dało, wiec wyjęłam z doniczki i zobaczyłam SAME korzenie :!: ,żadnej ziemi. To daje do myślenia jak szybko rozrasta się ich system korzeniowy.Musiałam przesadzić do nieco większej, bo bałam się, że padnie do wtorku, a mama później wsadzi sobie do dużej.
Awatar użytkownika
Arete
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Wielkie dzięki za szybką i konkretną odpowiedź. Zostawię tak jak mam teraz i poobserwuję co dalej.
Mam na moim balkonie (a właściwie tarasie) niezłą patelnię - południowa wystawa z jedną ścianą od strony zachodniej - cień dopiero po 15.00 albo 16.00.
W związku z powyższym mam nadzieję, że dla Osteospermum te warunki będą dobre.
Mam jednak jeszcze trochę miejsca (3,7x4,2m - to wymiary tarasu) i chciałabym jeszcze jakiegoś krzaka, iglaka albo trawę w większej donicy, ew. jakąś kompozycję czegoś na stałe co mogłoby zimować na zewnątrz.
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady :D
Awatar użytkownika
izabelita
50p
50p
Od: 7 lis 2008, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Arete pisze:Ja tez jeszcze nie do końca odróżniam te dwie odmiany. W ciepłych odcieniach kupiłam w Castoramie w Raciborzu - 3,50zł za sadzonkę. I tak sobie myslę, że w innych Castoramach też będą
Dzięki Arete za info, ale jako że jestem niecierpliwa kupiłam sobie kremowe i też są ładne. Od kilku dni rosną sobie na rabatce w ogródku i mają się dobrze :)
Inne, biało-lila mam w skrzynce na balkonie koło plektrantusa i nie wiem co z tego wyniknie, póki co rosną oba a osteo ładnie kwitnie, no ale to dopiero początek sezonu... Poza tym Tobie chodzi o coś kwitnącego.
pozdrawiam,
Iza
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Arete na poprzedniej stronce jest moje zdjęcie gdzie osteospermum jest z innymi kwiatkami, i jestem z tej kompozycji zadowolona. W końcu co można w tach małych i wąskich doniczkach pomieścić???
Nie myślę że to dobra kompozycja ani zła, ale jeżeli nie spróbuję posadziś stokrotki z innymi roślinkami to się nie przekonam jak będą ze sobą mieszkały. W zeszłym sezonie od dołu stokrotka wyłysiała i się nie ciekawie zrobiło, dlatego w tym roku zaryzykowałam i posadziłam kompozycję :?
Jaki fekt będzie za 2 miesiące nie wiem ale myślę że nie będzie tak źle, zawsze można je rozsadzić :roll:
Awatar użytkownika
Arete
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jeeejku, dzięki za naprawdę fachowe podpowiedzi. Tak myslę, że zastosuję złoty środek. Póki co, jest tak: Obrazek Obrazek Obrazek

i tak sobie myślę, że zobaczę co dalej... jak będzie łyso za jakiś czas, to coś dosadzę a Osteo przystrzygę, żeby moglo ew. drugi raz zakwitnąć
Cóż, bez eksperymentów nie ma wiedzy :wink:
Aaa... jakby wam przyszła do głowy jakas odmiana zielonego krzaka albo iglaka, który by sie sprawdził na moim balkonie-patelni, to tez będę bardzo wdzięczna za rady. Dla mnie było by idealnie, gdyby to coś mogło przezimować ew. okryte na balkonie.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za rady, Ala:-)
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Alu jak przekwitną kwiatki Oste.., to je obrywaj będą się rozkrzewiać. I chyba się do ciebie uśmiechnę po sezonie o nasionka żółtego bo jest piękne :lol: - oczywiście jeżeli będzie można
Awatar użytkownika
Arete
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jasne, chętnie się podzielę. Wypada się jakoś odwdzięczyć za dobre rady :D
Mam nadzieję, że uda mi się zebrać. Też bym chciała spróbować wysiać w przyszłym roku i mieć własne sadzonki. Naszykuję pojemniczki z opisem kolorów na nasionka. Tylko jak długo przekwitnięta główka ma zostać na łodydze, żeby nasiona były gotowe do zbioru? Może to głupie pytanie, ale mam taki 1 albo 2 kwiatki. Widać że ich czas już dobiegł końca i pewnie powinnam je oberwać lub obciąć, żeby roślinka dalej się krzewiła, tylko nie wiem kiedy... Ta główka ma być całkiem sucha i bez płatków? Czy zaraz jak się "stuli" i nie rozwija na dzień to jest gotowe? - każdy kwiatek ma też trochę inaczej... Napiszcie mi a ja zaczynam powoli zbierać ;:100
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Wejdź sobie tu to zobaczysz jak wyglądają nasionka. Moje wykształciły się dopiero pod koniec lata.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=28
Awatar użytkownika
Arete
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki wielkie. Przeczytałam cały wątek o Osteo... i czuję, że wiem już ciut więcej. Jak tylko coś wyjdzie z nasionek, to zrobię fotki i się odezwę - chyba juz na tym wątku z Osteo... żeby bałaganu nie było. Właśnie przed chwilą dostałam 2 ładne powojniki na balkon i jutro planuję wycieczkę do Castoramy po duuuużą donicę, jednak moja chęć posiadania zielonego krzaka na balkonie jest dalej aktualna - tzn. czekam na info, co może rosnąć w pojemniku na balkonie z asortymentu "krzaków", iglaków itp. Pozdrawiam, Ala:-)
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Ja mam świerka i sosnę, ale to mi szybko rośnie więc bedzie ich czekała eksmisja na działkę. Mam też soś podobnego do świerka tylko ma srebrne gałązki, jest płożący i bardzo wolno rośnie. Zdjęcia mogę zamieścić poźniej :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”