Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
Re: Sępolia-fiołek afrykański (uprawa,prezentacja kwitnień) cz.4
Z czasem i tak dół robi się łysy, więc dobrze byłoby, żeby był odrobinę głębiej, ale jeśli siedzi stabilnie, to można tak zostawić i za jakiś czas wyjąć z doniczki, wybrać podłoże od dołu, a od góry dosypać.
- Poziomkowa
- 100p
- Od: 18 mar 2013, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To tak zostawię, mam nadzieję,że dojdzie do siebie. Trochę mu... ekhm.... listki niechcący potargałam.
Dziękuję za odpowiedź ;)
Dziękuję za odpowiedź ;)
- justyna111
- 200p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Poziomkowa, może za dużo podlewasz? Ja wolę zawsze przesuszyć niż przelać Jak widzę, że już niektórym listki zaczynają mdleć to dopiero podlewam i to niezbyt dużo- wszystkie się bardzo dobrze trzymają i nie ma pleśni ;) A teraz ja mam pytanko- czy mogę się już zabrać za przesadzanie i rozdzielanie rozetek? Trochę mi się zagęściło w sadzonkach zeszłorocznych, a widzę, że już powoli będą się budzić do życia.
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Justyna, jeśli zauważyłaś już ożywienie na swoim parapecie możesz rozdzielać rozety
- mycha_paulina
- 200p
- Od: 13 paź 2013, o 21:10
A powiedzcie mi proszę, czy doświetlanie najzwyklejszą lampą/żarówką też coś pomoże? Chciałabym doświetlić trochę rośliny, a nie bardzo mam możliwość zamontowania świetlówek... Czy to coś pomoże?
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Paulina, doświetlanie zwykłą żarówką nie ma sensu, bo ona większość energii przetwarza na ciepło, na światło bodaj tylko 5 % i ma temperaturę barwową 2500K, rośliny nie będą mogły przeprowadzić procesu fotosyntezy, ale możesz doświetlać świetlówką kompaktową (czyli żarówką energooszczędną) o temperaturze barwowej 4000K lub 6500K, one maja te same gwinty co zwykłe żarówki i bez problemu wkręcisz w lampę taką świetlówkę. Odległość od źródła światła do czubka rośliny optymalnie 10-15 cm.
- mycha_paulina
- 200p
- Od: 13 paź 2013, o 21:10
Dzięki Illonko A ile czasu warto doświetlać kwiatki i o jakiej porze dnia, żeby otrzymać najlepsze rezultaty?
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja doświetlam swoje 12h w godzinach dziennych. W tygodniu ok 7-19, w weekend 8-9 - 20-21
Moje nowe listki, które trochę mnie niepokoją, czy taka ich uroda, czy coś im dolega?
Starałam się uchwycić listki od dołu, ale są tak pokręcone, że nie da dokładnie zajrzeć pod spód.
Zdjęcia nieaktywne/mod.
Starałam się uchwycić listki od dołu, ale są tak pokręcone, że nie da dokładnie zajrzeć pod spód.
Zdjęcia nieaktywne/mod.
Sztywne są czy podwiędnięte?
- justyna111
- 200p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:32
KrysTe, niektóre moje listki też wyglądały podobnie. Raz nawet brzeg dookoła zasechł, pomimo tego sadzonki wyrosły bardzo ładne.
Mam do Was pytanie odnośnie doświetlania- czy jest to duży koszt? Czytając, że świetlówki działają codziennie po 12 godzin wydaje mi się, że można to bardzo odczuć, ale może się mylę
Mam do Was pytanie odnośnie doświetlania- czy jest to duży koszt? Czytając, że świetlówki działają codziennie po 12 godzin wydaje mi się, że można to bardzo odczuć, ale może się mylę
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Wwwiolu listki są sztywne, grube, mięsiste, tylko tak zniekształcone. Próbowałam znaleźć w necie zdjęcia tych odmian, ale nie trafiłam na zbliżenia rozetek, kwiaty były wyeksponowane. Chociaż Robert Meyer na jednej focie, niewyraźnej, jakby podobny.
Justyno trochę mi ulżyło
Stoją odseparowane od reszty, ale mam ograniczone ciepłe parapety, a chciałabym wysiać trochę jednorocznych i ziół do ogrodu. Gdybym zestawiła wszystkie ukorzeniające się listki razem zyskałabym cenne cm obawiam się jednak o kondycję pozostałych. Zaopatrzyłam się już w odpowiednie środki, czy ewentualnie spryskać przeciw roztoczy i dopiero po kwarantannie zgrupować, czy mogę już teraz ?
---12 lut 2015, o 22:59---
Wwwiolu dzięki , jeszcze nie mogę odpowiedzieć na PW . Dostałam je w takim stanie w połowie stycznia, wsadziłam do kubeczków i od tamtej pory ich kondycja nie uległa zmianie, tzn. nie pogorszyło im się .
Gdybym nie potrzebowała miejsca na ciepłym parapecie, spokojnie obserwowałabym te listki, ale jak już wspomniałam, muszę ustawić wszystkie fiołki razem, żeby wysiać zioła i jednoroczne, dlatego zawracam Wam głowę .
Justyno trochę mi ulżyło
Stoją odseparowane od reszty, ale mam ograniczone ciepłe parapety, a chciałabym wysiać trochę jednorocznych i ziół do ogrodu. Gdybym zestawiła wszystkie ukorzeniające się listki razem zyskałabym cenne cm obawiam się jednak o kondycję pozostałych. Zaopatrzyłam się już w odpowiednie środki, czy ewentualnie spryskać przeciw roztoczy i dopiero po kwarantannie zgrupować, czy mogę już teraz ?
---12 lut 2015, o 22:59---
Wwwiolu dzięki , jeszcze nie mogę odpowiedzieć na PW . Dostałam je w takim stanie w połowie stycznia, wsadziłam do kubeczków i od tamtej pory ich kondycja nie uległa zmianie, tzn. nie pogorszyło im się .
Gdybym nie potrzebowała miejsca na ciepłym parapecie, spokojnie obserwowałabym te listki, ale jak już wspomniałam, muszę ustawić wszystkie fiołki razem, żeby wysiać zioła i jednoroczne, dlatego zawracam Wam głowę .
Witajcie,
mam pytanie do znawców tematu. Mam plamy na liściach fiołków. Od czego one mogą być?
Na floraforum widziałam, że ktoś pytał o to i w odp. napisano, że to z zimna. U mnie niemożliwe, ponieważ mam w pokoju ciepło, wietrzę mało i krótko, nie mówiąc o tym, że takie plamy mam nie na wszystkich fiołkach.
Czy to może być od słońca?
mam pytanie do znawców tematu. Mam plamy na liściach fiołków. Od czego one mogą być?
Na floraforum widziałam, że ktoś pytał o to i w odp. napisano, że to z zimna. U mnie niemożliwe, ponieważ mam w pokoju ciepło, wietrzę mało i krótko, nie mówiąc o tym, że takie plamy mam nie na wszystkich fiołkach.
Czy to może być od słońca?