Pomidory w donicach cz.2
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory w donicach cz.2
No ja planuję ustawić pod ścianą domu gdzie jest lekkie zadaszenie ( no chyba że deszcz zacina pod skosem;/) docelowo ma być tam taras ale że w tym roku się jeszcze nie zapowiada to wkopię lekko te pojemniki żeby się nie poprzewracały. Dam po dwa pomidory w kombinacjach z bazylią, aksamitką, surfinią i bez niczego lub z maskotką bez podparcia i zdam relacje co z tego wyszło :P W sumie zależy mi nie tyle na wysokim plonowaniu co na ozdobieniu niezbyt ciekawego zakątka po budowlanego. Same kwiaty by mnie tak nie cieszyły :P
Ja też będę mieć pomidory w donicach. Zamówiłam bio obornik kurzy jak go właściwie użyć? Czy zmieszać go z ziemią czy sypnąć pod korzenie??? Jak będzie właściwie?
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja bym wymieszał z dolną połową ziemi w doniczce dwa tygodnie przed posadzeniem roślin i dobrze podlał. Tak właśnie robię z kurzeńcem naturalnym tylko dodatkowo go moczę w wodzie jakiś miesiąc.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
D3flo dzięki za szybką odpowiedź. Zrobię tak jak mówisz. Powiedz mi jeszcze ile tego sypać do donicy 10l. Nie widziałam opakowania być może będą jakieś proporcje podane.
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wystarczy poczytać ten temat i będziesz wiedzieć że forumowicz odradzał wszelkie takie wynalazki w uprawie pojemnikowej.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wczoraj rozsadzałem ostatnie doniczkowce.
Co do dodawania czegokolwiek do ziemi pomidorom w donicach, to również się w to nie bawie. Jak dla mnie, to niepotrzebna robota, skoro i tak zapewnie wszystko co potrzebują poprzez fertygacje.
W sumie to boję się nawet, że mogę im bardziej zaszkodzić niż pomóc. Przeschnie podłoże, wzrośnie stężenie i to się na krzaku źle odbije. Ja nie mam możliwości ich doglądać wciągu dnia, więc wybieram najbezpieczniejszą drogę, czyli właśnie fertygacje.
Co do dodawania czegokolwiek do ziemi pomidorom w donicach, to również się w to nie bawie. Jak dla mnie, to niepotrzebna robota, skoro i tak zapewnie wszystko co potrzebują poprzez fertygacje.
W sumie to boję się nawet, że mogę im bardziej zaszkodzić niż pomóc. Przeschnie podłoże, wzrośnie stężenie i to się na krzaku źle odbije. Ja nie mam możliwości ich doglądać wciągu dnia, więc wybieram najbezpieczniejszą drogę, czyli właśnie fertygacje.
No tak człowiek czyta i czyta wszystko się miesza...chciałam dobrze...wyszło jak zawsze. No trudno zamówione, przyjedzie, dam siostrze na działkę. Dobrze, że zamówiłam małą paczkę a nie np jak ziemi 200l
- BobejGS
- Kontakt:
Ja wczoraj otwarłem drugi worek 50l ziemi. A do docelowych donic pójdzie sporo ziemi. Dobrze, że kupiłaś więcej. na pewno się nie zmarnuje, a zawsze lepiej mieć, niż później szukać gdy zabraknie.
Dlatego zamówiłam, przywiozą wniosą Pamiętam jak w zeszłym roku dygałam z tymi worami masakra. Dobrze, że mieszkam na pierwszym piętrze, no ale ile dam radę wnieść, niewiele.
Zastanawiam się jeszcze aby ziemię do pomidorów zmieszać z piachem. Mam pod blokiem taki przykryty (nie wiem czemu) mogłabym wiadro wziąć. Czy do czegoś jeszcze z tych moich wszystkich warzyw dodawać do ziemi piachu? A może w ogóle się w to nie bawić. Mam też balot słomy po boczniaku, jeszcze go nie wyrzuciłam, może jego jakoś mogę wykorzystać
Zastanawiam się jeszcze aby ziemię do pomidorów zmieszać z piachem. Mam pod blokiem taki przykryty (nie wiem czemu) mogłabym wiadro wziąć. Czy do czegoś jeszcze z tych moich wszystkich warzyw dodawać do ziemi piachu? A może w ogóle się w to nie bawić. Mam też balot słomy po boczniaku, jeszcze go nie wyrzuciłam, może jego jakoś mogę wykorzystać
- BobejGS
- Kontakt:
Nie wiem jaką dokładnie tą ziemie będziesz mieć. To co mogę polecić do dodania do ziemi, to jedynie perlit.
No to trza się wybrać po perlit. Dobrze, że on lekki jest to mogę nakupić całą reklamówę
Ja kurzak polecam, pomidory są zdecydowanie smaczniejsze niż na fertygacji nawozem mineralnym do pelargonii.
Nie wiem Emilia w jakiej postaci masz ten nawóz, ale jeśli chcesz go uźywać, to nie dawaj go na samo dno( spalisz korzenie ) , tylko wymieszaj z całą ziemią .Natomiast nie powiem Ci ile tego nawozu na donicę.Ja uźywam gnojówek kurzak/ pokrzywa w małych dawkach a często, obserwując przy tym krzaki. Czyli na tzw. oko. U mnie to się sprawdza.
Nie wiem Emilia w jakiej postaci masz ten nawóz, ale jeśli chcesz go uźywać, to nie dawaj go na samo dno( spalisz korzenie ) , tylko wymieszaj z całą ziemią .Natomiast nie powiem Ci ile tego nawozu na donicę.Ja uźywam gnojówek kurzak/ pokrzywa w małych dawkach a często, obserwując przy tym krzaki. Czyli na tzw. oko. U mnie to się sprawdza.
Aga
No i ile osób tyle opinii. To ma być w formie granulek. To zrobię sobie test i do części donic dam a do drugiej części nie i porównam plony. Samsu a jak myślisz czy np do kalarepy, cukinii, papryki też byś dodał?