Cymbidium - uprawa

ODPOWIEDZ
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cymbidium

Post »

Tak,ono teraz rośnie i powinno być dokarmiane.Na drugim zdjęciu po prawej ten przyrost wygląda na psb.Jeszcze trochę czasu zajmie nim się przekonamy :D
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Moje cymbidium mam od trzech lat.Kupiłam niekwitnące.Od wczesnej wiosny wynosze na taras ,siedzi tam do pierwszych przymrozków ,a potem do piwnicy i......NIC..NIE KWITNIE.Zupełnie nie wiem co robie żle.Podlewane deszczówką z nawozem tak jak inne storczyki.Dodam ,ze ma piękne liście i bulwy.Wielki krzak liści i nic poza tym.Z opisu miał być wielkim żółtym kwiatem :(
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pestka...one chyba z natury takie uparciuchy są :)

A ja mam pytanie...zaczęłam już sezon o grodowy...i w związku z tym, nie wiem, czy mogę już wywieźć cymbidium n działkę. Oczywiście nie postawię go na razie w ogrodzie. Ale...jest tam budynek z centralnym ogrzewaniem włączanym na dzień. Nocą temperatury spadają do ok. +10 stopni. Nie zaszkodzi to cymbidium? Czy lepiej jeszcze poczekać...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Ja mam dość swojego cymbidium,ciągłego oglądania,troszczenia się.Stoi na balkonie odkąd sie ociepliło.Nie zamierzam go zabierac do domu,chyba,że zapowiedzą przymrozki :D
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Justus na pewno mu nic nie będzie.Moje stoi bez ogrzewania na tarasie i ,,niech sobie stoi,, :evil:
jeśli będa zapowiadac pzrymrozki schowasz je do domku.
Grazynko ja mam takie same odczucia co do mojego cymbidium.Zajmuje dużo miejsca,pieknie rośnie,żal wyrzucić ,a pożytku żadniego.Nawet nie widziałam jak kwitnie :(
Przez to uparte cymbidium nie kupuje żadnego,a trafiam na takie okazje cenowe i okazy ,że szok :shock: Złośliwość jakaś czy co??Nie kupuje ,bo być moze ręki do niego nie mam czy coś i szczerze mówiąc mam coraz większą ochote je po prostu wyrzucić. :twisted:
Awatar użytkownika
paula_
500p
500p
Od: 27 paź 2009, o 14:01

Post »

Ja swoje już też powystawiałam na balkon :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok, to pojedzie na działkę ;) Zacznę wystawiać na zewnątrz w południe <czyli hartowanie> a w kwietniu, jak tylko będzie ciepło, to zostawię na zewnątrz.
Mieszkam w górach, więc póki co...nocami są przymrozki :)
parapetowce
kittaczek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 mar 2010, o 23:21

Post »

Witam!
2 tygodnie temu dostałam piękne cymbidum. Niestety w zastraszającym tempie zaczęły odpadać kwiaty. Dziś zobaczyłam w korze białego robaka-długi i cienki-wygląda jak szczypawka. Jak wyciągnełam cymbidum i odgarnałam łodygę z kwiatami zobaczyłam, że robaków jest więcej. Wyczytałam by zamoczyć roślnę w roztworze z płynu do naczyń, i tak też zrobiłam usuwając wcześniej część ziemi (więcej nie dałam rady, bo korzenie są bardzo zbite).
Co zrobić by uratować tego pięknego kwiata?

Z góry dziękuję za pomoc ;:180
Agnieszka
Awatar użytkownika
ingga
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 10:27
Kontakt:

Post »

Czy wasze cymbidia sa już powystawiane na dwór?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Moje są już powystawiane i podzielone. Z 3 zrobiło się 8.
Awatar użytkownika
kozaxus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 kwie 2010, o 11:51

Post »

Witam wszystkich i mam pytanie czy moge sie dolaczyc do watku na temat Cymbidium ?
Moje Cymbidium mam okolo 6 miesiecy iwyrastalo bardzo wiec tydzie temu je przesadzilem w niewiele wieksza doniczke i wystawile na dwor.
Przesadzilem z czegos jak ziemia w kawalki kokosa z wloknami , czy to nie bedzie przeszkadzac?
I jeszcze jedna sprawa nie wiem co sie stalo bo od jakiegos czasu strasznie wyszlo duzo czarnych kropek (plam).
Dodam ze mieszkam w irlandii i w okresie letnim potrafi padac przez dwa tygodnie dzien i noc i czasmi zawieje tak ze musialem za wczasu doniczke usztywnic na zewnatrz ;:223 stoi na stronie wschodniej wiec ma duzo slonca do poludnia jak juz wyjdzie , wilgotnosc powietrza duza.
A oto moje Cymbidium

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Nie mam doswiadczenia z Cymbidium wiec prosze o rady jak mozna tak jak dla laika bo szkoda mi tej roslinki.
Z gory wszystkim dziekuje.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kozaxus- nie znam się na chorobach storczyków, za mało jeszcze wiem, ale..jęsli chodzi o uprawę cymbidium. Przeczytaj dwie, trzy pierwsze strony tego wątku, a Dowiesz się bardzo wiele :)
parapetowce
Awatar użytkownika
kozaxus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 kwie 2010, o 11:51

Post »

Dziekuje na pewno przeczytam od poczatku.
Tylko czytalem ze storczyki i orchidee nie lubia byc zalewane lub przelewane ale jak ymbidium mam stac na dworzu to akurat u mnie bedzie czesto pdac a nawet lac czy to nie przeszkadza ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”