Pomidory pod folią cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2

Post »

I się zaczęło jak zmarzną to będę wtedy kupował
Obrazek
niepowazny
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 kwie 2015, o 15:25

Post »

Tekst usunięty- mod. jokaer

ekopom
''ochlap folię kredą i zroś dróżki" a tak bardziej szczegółowo? nie rozumiem. Jestem naprawdę początkujący, miałem z pomidorami do czynienia jak jeszcze dziadek żył, to je tylko konsumowałem jak byłem mały :) Wiem, rzuciłem się na głęboką wodę, ale chce się wykazać. Jeżeli chodzi o otwory większe to raczej już nie ma możliwości.
Pabblo_Pl

Post »

Masz rozrobić kredę w wodzie i taką białą emulsją ochlapać folie żeby mniej słońca wpadało i mniej się nagrzewał tunel..
Swoją drogą to gdzie ty mieszkasz bo umnie dziś w tunelu max 27 stopni..
P.S

Jak nie zrobisz drzwi na przestrzał to latem będziesz mógł smażyć jaja a nie hodować pomidory..
Musisz coś zmienić albo termometr masz do dupy..
Masz pewność że sprawny??
niepowazny
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

ale ta krede czesciowo oblać na folie? czy aż tak żeby była biała?? no termometr sie właśnie popsuł, spad na ziemię i zatrzymał się właśnie na 47 stopniach, jutro pod jade do nomi i kupie inny.
Mieszkam w okolicach inowrocławia :)

P.S
gdzie mozna kupić tą krede?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Prawidłowo to jest taki środek Parasolex do cieniowania, ale może wystarczyć jakieś wapno. 1kg rozrobić w 3 lub 4 litrach wody i po rozpuszczeniu możesz kubkiem oblać folię, tak żeby zbytnio nie spływało, bo jak dasz za dużo, to nadmiar spłynie na ziemię. Kreda jest w sklepach budowlanych, a nawet może być to kreda nawozowa.
niepowazny
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

http://images69.fotosik.pl/832/8d644dd6a16a9908.jpg

Część III. WYMAGANIA TECHNICZNE
§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku.
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 500x375 pix lub 640x480 pix.

Moderator- jokaer

tak wyglada mój tunel, samoróbka... może po prostu zamiast tego okna u góry zrobię drzwi na zawiasach na tych środkowych belkach? dużo pomoże? bo jeżeli jest otwarte okno i drzwi to liście się ruszają, co prawda minimalne odruchy to są ale się jednak ruszają.

Proszę pisać poprawną polszczyzną.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

B.dużo pomoże.To co przedstawiasz, to to okno daje tyle co wejście pszczół do ula.Jeśli wietrzenie tunelu oceniasz po poruszaniu się liści,to albo nauka albo uprawa rzodkiewki. ;:222 ;:222
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

niepowazny, zrób zamiast okna drzwi, albo okno o powierzchni 1/2 ściany. W takim stanie, jak teraz jest nie masz szans na uprawę, wszystko Ci się ugotuje.
Awatar użytkownika
Aga2
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 11:54

Post »

Przed chwilą wróciłam z foli po wsadzeniu 24 szt pomidora ,odpaliłam 4 znicze i niech się dzieje wola nieba ;:204
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Re: Wszystko o pomidorach cz. 10

Post »

Mam takie w sumie pokrewne pytanie techniczne.. może ktoś mi coś podpowie. Zawsze miałam pomidory w gruncie, a od pewnego czasu chodzi mi po głowie, żeby mieć też dodatkowo tunel/szklarenkę. Czy możecie mi podpowiedzieć jakie wymiary są praktyczne? Myślę o czymś takim typu 2 rzędy pomidorów wzdłuż, albo 3 - jeden na środku.. Widzę w wątkach, że ludzie mają tunele o różnych wymiarach na szerokość..
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37

Post »

Po świętach pikowałam pomidorki miałam je na paletce 24 przegródki . Zostały mi 2 pomidorki w jednej przegródce bo zabrakło ziemi do doniczki . Postanowiłam je wyrzucić, więc wyniosłam na balkon i zostawiłam na noc takie małe niehartowane .Rano na samochodach był szron . zajrzałam na balkon 2 piętro a moje siewki stały zieloniutkie i jędrne . Skoro je nie zmroziło zabrałam do domu kupiłam ziemię i wsadziłam. Rosną tak ładnie jak te które nocowały na ciepłym parapecie .
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Re: Wszystko o pomidorach cz. 10

Post »

loeb pisze:Mam takie w sumie pokrewne pytanie techniczne.. może ktoś mi coś podpowie. Zawsze miałam pomidory w gruncie, a od pewnego czasu chodzi mi po głowie, żeby mieć też dodatkowo tunel/szklarenkę. Czy możecie mi podpowiedzieć jakie wymiary są praktyczne? Myślę o czymś takim typu 2 rzędy pomidorów wzdłuż, albo 3 - jeden na środku.. Widzę w wątkach, że ludzie mają tunele o różnych wymiarach na szerokość..
Zajrzyj do tego tematu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=5&t=436
Pozdrawiam
Dariusz
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Jednak zdecydowałam się i wysadziłam pomidory w tunelu .W tym roku mam 10sztuk pomidorów kokatjlowych i 42 wielkoowocowych-prawie każdy pomidor innej odmiany :roll:
.
Aga2 pisze:odpaliłam 4 znicze i niech się dzieje wola nieba ;:204
Dzisiaj zagrożenia nie ma , zapowiada się na noc z wtorku n środę ale mam 3 farelki i przedłużacze na podorędziu :lol:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”