Potencjalny ogród Anulli cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Potencjalny ogród Anulli cz. 2

Post »

,Iwonko, niestety, mekonops zakwitł różowym makiem. O ironio, różowe maki zakwitły strażacką czerwienią... ;:222
Hortensje możesz posadzić do gruntu. Moje aż proszą o litość, ale miejsca jeszcze nie przygotowałam. Nawet zastanawiam się, czy nie posadzić ich na rozsadniku. Dobrze znoszą przesadzanie.

Dziękuję, Małgosiu. Wygląda na to, że ja również będę poszukiwała nasion mekonopsów - zakwitł półpełny, różowy mak. Nasiona były kupowane za granicą, ale nie wiem gdzie dokładnie, bo je dostałam. Oj, rozczarowała mnie ta roślina, bo bardzo wyczekiwałam błękitnych "maków".

Aniu, początkowo wydawało się, że moja Eden będzie miała jeden kwiat, ale wyrosło jeszcze kilka pączków, więc może i Twoja się rozkręci. To dziwne, że liliowce cytrynowe jeszcze u Ciebie nie kwitną - przywykłam do tego, że mam lekko opóźniony ogród. Pozostałe moje lilie też każą na siebie czekać.

Soniu, ja nie mam wcześniejszych doświadczeń z rozmnażaniem hortensji. Dostałam patyczki i sporo się ukorzeniło, chociaż Magical Moonlight przetrwała jedna i to mała. Kwiaty liliowców są nietrwałe, ale jest ich bardzo dużo i rośliny długo zdobią. Wybieram proste w obsłudze. Większość z nich tworzy gęste kępy liści, które są ładne od wiosny do jesieni.

-- 25 cze 2015, o 19:28 --

Aniu, za chwilę pokażę. Muszę się przesiąść na laptopa, bo z telefonu nie potrafię.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu ogrody dzięki różom są cudownie kolorowe, prawda?
Twoje róże są szczególnie piękne. ;:138 Tym razem urzekła mnie żółta o herbacianym zapachu. ;:167
Mekonops od Ciebie ma pąka. :tan Czy on także będzie różowy? :)
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, dodam zdjęcia, kiedy tylko serwer pozwoli. Teraz ma foszka i nie przesyła zdjęć do Sieci. Mekonops miał być niebieski. Podejrzewam, że jest zwykłym, jednorocznym makiem ;:174 .

Tereniu, skoro mój mekonops taki niewydarzony, to Wasze również, niestety. Koloru nie znam. U mnie dopiero jedna sadzonka zakwitła.
Na dodatek dzwonek karpacki Samantha nie jest nawet karpackim.
Pociesza mnie pierwszy kwiat słoneczniczka ;:196 . Ulewny deszcz złamał kilka pędów, ale są jeszcze pąki - twardziel.
Teraz czas róż, a wkrótce dołączą do nich hortensje. Jakoś szybko pędzi ten rok.

Róże opryskałam Ridomilem i mam nadzieję, że mączniak rzekomy nie powróci, ani nie ujawni się w nowym miejscu. Plamki się pojawiają, ale one mniej mnie przerażają.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Aniu!
Szybko pędzi "ogrodowy" rok. Ta druga część ciągnie się niemiłosiernie :)
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, z mojego punktu widzenia, ogrodowa część roku szybko pędzi, a pozostała tylko pędzi. Może przez te nijakie zimy, już nie odczuwam zimowego zastoju, a może dzięki małym dzieciom, które wypełniają długie wieczory.
Pozdrawiam, Anna.
baseda
200p
200p
Od: 5 maja 2013, o 17:27

Post »

Aniu pięknie zakwitła Ci ukorzeniona sadzonka hortensji :) U mnie chyba udało się też kilka ukorzenić - na razie rosną odpukać w niemalowane. Śliczne te "Twoje różane królowe kwiatów" :)
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, mam nadzieję, że Twoje hortensje też się spiszą. Moje czas posadzić do gruntu, tylko czekam na deszcz. No, chyba, że się wybierzemy na wakacje na działkę, to wtedy będę podlewała przez dwa tygodnie - może to wystarczy. Róże zdominowały moje myśli, ale doceniam też inne kwiaty.

To miało być mekonopsem :evil:
Obrazek

To, z kolei, dzwonkiem karpackim Samantha...
Obrazek

Klasyczny słoneczniczek jest tym, kim być powinien ;:333
Obrazek

Przetacznik kłosowy zaczyna kwitnienie. Ten sadzony jesienią, bo te z wiosny są malutkie, mimo, że razem wysiane.
Obrazek

Lawenda dobrze sobie radzi, chociaż ma trochę mało słońca w tym miejscu.
Obrazek

Azjatki są niezmordowane. Pięć lat temu kupiłam dwie cebulki czerwonej. Jedną złamały psy. Mimo to, rozmnażają się, jak szalone.
Obrazek

Słabo to widać, ale tu są dwie odmiany szałwii. Jedna ma węższe kłosy.
Obrazek

Uwielbiam dzwonki. Te długo kwitną, chociaż po silnym deszczu się wywróciły.
Obrazek

Kłosowiec meksykański zaczyna kwitnąć.
Obrazek

Pierwszy floks wiechowaty. Piękny forumowy prezent.
Obrazek

Fragment wyściółkowanej rabaty. Przy wjeździe będzie "elegancko", bo inaczej musiałabym się przerzucić na sukulenty.
Obrazek

Widać, jak usilnie próbuję się odizolować od współplemieńców. Niestety, z wyżyn maszyn rolniczych i tak mnie widać, jak na dłoni. Nie lubię nowoczesnych żniw - kurz, warkot i ruch, jak na autostradzie ;:222 . Dobrze, że są krótkie ;:173 .
Obrazek

Najbardziej dekoracyjna odsłona pęcherznicy.
Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Śliczne kwiaty ma Twoja pęcherznica; mam dwa krzaczki, ale tak nie kwitną ;:oj .
Floks jest cudny; nie mam chyba tej odmiany ;:185 . Szczerze mówiąc, to nawet już nie wiem, ile tego mam ;:14 .
Widzę, że ogród się rozwija w niezłym tempie i ... tak trzymać!!!.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne masz róże , piękne, rób rabatę dynamit :lol: a co :wink:
No i super wyścielana rabatka przy wejściu , będzie pięknie ;:138 ja właśnie przy wejściu zlikwidowałam ątpliwej urody rabatkę bylinową i posadziłam 8 róż okrywowych w nadziei ,że wszystko pięknie się rozrośnie i pokryje ziemię i chwasty też ;:306
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiesz,z tym mekonposem może jak z hortensjami ;:306
A dzwonki te długo kwitnące to chyba karpackie,a ile tego z nasion wyrasta,dobre 50 mam ;:oj
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aniu ten maczek a, la mekonops jest cudny. ;:167
Bardzo ciekawa odmiana pęcherznicy, owocki mają piękny, malinowy kolor. :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu pomyłek nie lubimy, ale mak śliczny, jak spódnica baletnicy. :D Dzwonek ładniejszy od karpackiego. ;:108 Kępa niebieskich dzwonków na rabacie piękna. Czy kłosowiec długo żyje i czy sam się wysiewa. :?: Rabata wyściółkowana elegancko wygląda, a jak się wszystko rozrośnie, liście osłonią glebę przed wysychaniem. U Ciebie żniwa głośne, a ja mam budowę, po dwóch latach spokoju. Niestety każdy ma jakieś sąsiedztwo.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, moje pęcherznice również tak nie kwitną - to nasienniki - początkowo mają intensywną barwę, z czasem robią się mniej jaskrawe, a w końcu brązowe.
Floksem jestem zachwycona. Już dwa kolejne czekają w kolejce, więc będzie dłuższy pokaz. Sama jestem ciekawa, czym zaowocuje moje zbieractwo.

Karolino, ja chętnie widziałabym przy wjeździe Aspirin Rose, jednak to, jeden z niewielu, półcienistych zakątków, a sporo bylin nie lubi patelni ;:3 . Pewnie, kiedy cień mi urośnie, będzie okazja do rewolucji. Teraz trochę zagęściłam nasadzenia jednorocznymi lwimi paszczami i osteospermum.

Tulap, to akurat dzwonek brzoskwiniolistny, tylko poległ po ulewnym deszczu i udaje mikrusa. Karpackie mam, ale one dopiero zaczynają kwitnąć.
Pozdrawiam, Anna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”