Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz. sezon 2015
Moje w garażu, jest tam jedno małe okienko i jeden grzejnik. Ledwo je tam wtaszczyłam. Strych odpada za wysoko
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja stoi na balkonie i nadal kwitnie dwoma kwiatami I chyba jeszcze postoi, bo początki listopada zapowiadają jako ciepłe.
- LadyK
O to masz szczęście. U mnie dawno je przymrozki ścięły i mimo ogromu pąków musiałam poprzycinać i schować.
Jedyny raz parę lat temu wtaszczyłam do pokoju kwitnącą jeszcze daturę bo mi jej żal było. Widok był niesamowity bo gałęzie sięgały sufitu ( pokój 2, 20 m) ale zaczęła szybko gubić liście bo to jednak szok dla rośliny jak się ją wykopie.
W tym roku kupiłam kastry budowlane stosując się do rad udzielanych przez Pana Adriana, powycinałam duże otwory i tak wkopywałam w ziemię do ok połowy wys. I to jest naprawdę rewelacyjny sposób bo wyciągnęłam z ziemi wszystkie bez problemu a nie jak kiedyś gdzie musiałam się nieźle namęczyć i aby poprzecinać boczne korzenie trzeba było najpierw naokoło porządnie opkopać roślinę. Póki mała to pół biedy ale z czasem jak się rozrośnie to sami wiecie jak to jest.
Jedyny raz parę lat temu wtaszczyłam do pokoju kwitnącą jeszcze daturę bo mi jej żal było. Widok był niesamowity bo gałęzie sięgały sufitu ( pokój 2, 20 m) ale zaczęła szybko gubić liście bo to jednak szok dla rośliny jak się ją wykopie.
W tym roku kupiłam kastry budowlane stosując się do rad udzielanych przez Pana Adriana, powycinałam duże otwory i tak wkopywałam w ziemię do ok połowy wys. I to jest naprawdę rewelacyjny sposób bo wyciągnęłam z ziemi wszystkie bez problemu a nie jak kiedyś gdzie musiałam się nieźle namęczyć i aby poprzecinać boczne korzenie trzeba było najpierw naokoło porządnie opkopać roślinę. Póki mała to pół biedy ale z czasem jak się rozrośnie to sami wiecie jak to jest.
Pozdrawiam Katarzyna
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wczoraj wykopywałam datury, aż żal było to robić bo i kwitnące i mocno zapączone.
Spadki tepmeratury nie dały im się mocno w kość.
Spadki tepmeratury nie dały im się mocno w kość.
Problem z młodą daturą w mieszkaniu.
Dzień Dobry,
1,5 miesiąca temu kupiłem sadzonkę datury (15 cm z trzema małymi liśćmi), przesadziłem ją w doniczkę (ziemia do roślin zielonych osmocote) i przez 1 miesiąc wszystko szło wspaniale, datura rosła błyskawicznie, wyrosły jej 4 ogromne jak na tak małą rośline liście.
Trzymałem ją na ciepłym parapecie - miałem nadzieję że jest na tyle mała że pierwszej zimy nie muszę jej zimować.
Jednak od 2 tygodnie coś dzieje się z nią bardzio złego. Liście pokrywają sie brozową jakby łuską i w tych miejscach robią sie bardzo kruche i łamliwe. Małe listki przestały rosnąć, duże zaczynają odpadać się dziurawić.
Czy to kwestia tego że powinienem ja jednak zimować, czy coś innego?
Podlewam ją regulanie ale dbam żeby nie stałą w wodzie. Słońca ma nie za dużo niestety ale trochę ma - nie stoi w cieniu cały czas.
Bardzo będę wdzięczny za radę. Nie jestem zbyt doświadczonym hodowcą. Zdjęcia poniżej.
Pozdrawiam serdecznie!
1,5 miesiąca temu kupiłem sadzonkę datury (15 cm z trzema małymi liśćmi), przesadziłem ją w doniczkę (ziemia do roślin zielonych osmocote) i przez 1 miesiąc wszystko szło wspaniale, datura rosła błyskawicznie, wyrosły jej 4 ogromne jak na tak małą rośline liście.
Trzymałem ją na ciepłym parapecie - miałem nadzieję że jest na tyle mała że pierwszej zimy nie muszę jej zimować.
Jednak od 2 tygodnie coś dzieje się z nią bardzio złego. Liście pokrywają sie brozową jakby łuską i w tych miejscach robią sie bardzo kruche i łamliwe. Małe listki przestały rosnąć, duże zaczynają odpadać się dziurawić.
Czy to kwestia tego że powinienem ja jednak zimować, czy coś innego?
Podlewam ją regulanie ale dbam żeby nie stałą w wodzie. Słońca ma nie za dużo niestety ale trochę ma - nie stoi w cieniu cały czas.
Bardzo będę wdzięczny za radę. Nie jestem zbyt doświadczonym hodowcą. Zdjęcia poniżej.
Pozdrawiam serdecznie!
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Problem z młodą daturą w mieszkaniu.
Może to być osmocote, zaczął wydzielać zwiększoną ilość azotu. Im cieplej tym więcej nawozu się uwalnia.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Re: Problem z młodą daturą w mieszkaniu.
Dzięki wielkie.
Czyli przesadzić to zwykłej, torfowej (niewzbogacanej?)
Czyli przesadzić to zwykłej, torfowej (niewzbogacanej?)
- LadyK
Ja bym jeszcze sprawdziła go pod kątem przędziorka czy się przypadkiem nie rozpanoszył. Tym bardziej, że datura stała na ciepłym parapecie jak piszesz. Polecam filmik Adrianica na stronie jego sklepu gdzie dokładnie tłumaczy objawy
Pozdrawiam Katarzyna
Ja też byłabym za przędziorkiem .Bardzo lubi centralne.
Roślina od niedawna, więc różnie może być.
Roślina od niedawna, więc różnie może być.
...a po nocy przychodzi dzień Pozdrawiam Hania
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli te zniszczenia poczynił przędziorek, to powinno go widać, a przynajmniej pajęczynkę. Przenawożeniem azotem, też mogą powstać takie objawy. A może , dwie przyczyny.
pozdrawiam Ludwik
- LadyK
Po prostu warto się dokładnie przyjrzeć, bo szkoda roślinki gdyby to było to.
Pozdrawiam Katarzyna
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Ponawiam pytanie ,moje datury po pierwszym przymrozku przymarzły .
Gdy je wykopałem,przyciąłem i wstawiłem do prawie ciemnej piwnicy.
One wypuszczają blade listki , czy obrywać je?
Ale chociaż jest dowód że nie zmarzły.
Gdy je wykopałem,przyciąłem i wstawiłem do prawie ciemnej piwnicy.
One wypuszczają blade listki , czy obrywać je?
Ale chociaż jest dowód że nie zmarzły.
Janku, one z czasem prawdopodobnie same opadną z braku światła.
Osobiście teraz nic bym z nimi nie robiła, dopiero na wiosnę przy cięciu kosmetycznym.
Osobiście teraz nic bym z nimi nie robiła, dopiero na wiosnę przy cięciu kosmetycznym.