Lewkonia
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 mar 2012, o 20:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lewkonia
W zaszłym roku miałam nasionka z Lidla,ale teraz kupiłam z Pnosa(zawsze mi się ta firma sprawdza)z 50%gwarancją pełności.Zobaczymy czy się sprawdzi,bo pełna lewkonia o wiele dłużej mi kwitła i się nie przewracała.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Według "mądrych naukowców" rośliny o kwiatach pełnych są pod wieloma względami lepsze od tych z kwiatami pojedynczymi.
Dla mnie najważniejszy będzie zapach, a obie formy powinny pachnieć tak samo.
Dla mnie najważniejszy będzie zapach, a obie formy powinny pachnieć tak samo.
o dziękuje pierwszy raz sieje więc nie wiem w czym jej będzie lepiejViolunia pisze:danutka1 pisze:do czego siejecie lewkonie?
Uploaded with ImageShack.us
ja posiałam do takiego pojemniczka ale jeszcze czas na pikowanie bo malusie
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 mar 2012, o 20:08
Tak,obie pachna pięknie
Do siewu można z powodzeniem wykorzystać plastikowe tace po warzywach z marketów. Ja dziś przepikowałam resztkę lewkonii. Te pikowane w ubiegłym tygodniu ładnie rosną. Pozdrawiam lewkoniowych maniaków.
właśnie wysiałam lewkonie, ale nie wiem czy przykrywać ziemią?czy tak samo jak lobelie wcisnąć w ziemię?
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przykryj, cieniutką lekką ziemią, kiełkują po paru dniach ;)
-
- 100p
- Od: 11 lut 2010, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wszystkie nasiona lewkonii będą dawać mieszankę pełnych i pustych. Po prostu nasiona wytwarzają tylko puste i z nich są zbierane, odsetek pełnych będzie ok 50%. Moim zdaniem pustych nie warto sadzić, pełne są o wiele ładniejsze. Można łatwo odróżnić je już na etapie siewek, pełne mają jaśniejsze zabarwienie od pustych. W zeszłym roku po prostu wyrywałam te ciemniejsze na etapie kilku liści właściwych, sprawdziło się w 100%, wyrosły same pełne, bardzo ładne były.
Pozdrawiam Joanna
Witam serdecznie . Moje lewkonie jeszcze bez liści właściwych, a już dosyć wysokie na ładnych kilka cm, wszystkie pochylone do okna . Kiedy je pikować, jak będą miały listki właściwe? Pierwszy raz wysiewałam roślinki .
Dorota
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Obracaj je codziennie. Ja swoje lewkonie pikowałem od razu, praktycznie po liścienie, a i tak teraz się powyciągały jak na złość.
Oj piękna ta Twoja lewkonia . Moje takie strasznie powyciągane, obracam żeby się naprostowały, popikuję aż po liścienie, może coś z nich wyjdzie
Dorota