Wszystko o pomidorach cz. 12

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 12

Post »

darbo pisze:Aaaa o te włoski i zaczątki korzonków przybyszowych Tobie chodzi. Spokojnie, wszystko jest ok.
Oj chyba nie do końca ok.Jak się pojawiają zaczątki korzeni przybyszowych to znaczy,że jest za mokro.Zmniejszyć ilość wody przy podlewaniu i może będzie konieczność podsypania ziemi dla nowych korzonków.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Do wyrastania korzeni przybyszowych jeszcze daleka droga. Moi rodzice mają takie coś co roku, jednak nigdy nie podsypywali ziemi. W niczym to nie przeszkadza. U mnie kiedyś miały tak gruntowe. Oczywiście w zależności od pogody. Dzisiaj mokro, jutro będzie upalnie.
Jeśli są bez osłony, to co ma zrobić. Po trzech dniach padania każdy będzie tak miał. Koleżanka pytała czy to groźne.
Nie zauważyłem żeby zaszkodziło.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
Agula1985m
200p
200p
Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam. Po podrośnięciu tzw wilków chciałam zapytać: odrost wyrastający niżej kwiatów to wilk lub potencjalny drugi pęd tak? A ten wyżej to wierzchołek wzrostu? I czy jeśli tego wilka oberwę,który już ma maleńkie pąki to mogę go wsadzić do wody i ukorzenić?Proszę o pomoc :wit
Obrazek

Obrazek
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

I nie lać wody po łodygach ;:134
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p
Od: 26 lut 2014, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam
Popryskałam miedzianem pomidory przed posadzeniem do gruntu, czyli tydzień temu, czy powinnam popryskać jeszcze raz za tydzień? Czy wystarczy raz?
Pozdrawiam
Marta
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

Raz wystarczy, niech rosną w spokoju ;:124
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Agula, ja w takim przypadku uszczknęłabym czubek wzrostu temu pod niebieskim paznokciem zostawiając pąki (byłoby mi ich żal usuwać), a ten drugi czubek niech rośnie w górę. Wybrałam ten do uszczknięcia ponieważ ten drugi jest taki mocny, krępy, prosty. Możesz usunąć całego wilka tego bez pąków i też będzie dobrze. Jedno musisz zlikwidować,decyzja należy do Ciebie.
Awatar użytkownika
ZielonaZabka
500p
500p
Od: 7 kwie 2016, o 20:01

Post »

Dzisiaj rozkwitły pierwsze kwiaty :) Odmiany Kmicic i Aztek, zarówno w folii jak i w gruncie. Adonis będzie kwitł na dniach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

Witam , jeśli wie ktoś gdzie jest coś na temat prowadzenia pomidorków na min. dwa pędy to był bym wdzięczny za wskazanie bo nie mogę się dokopać , dziękuję .
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

U mnie Adonis okazał się najbardziej spragniony magnezu :roll: bardziej niż Betalux. Ja już kilka razy pryskałam magnezem jak były w doniczkach i mimo tego plamy na najstarszych liściach są, nie zniknęły i nie znikną. Lepiej prysnąć kilka razy niż raz na cały wzrost rośliny.

NOWY 83 tutaj coś jest: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=896
Awatar użytkownika
Agula1985m
200p
200p
Od: 22 kwie 2016, o 11:04

Post »

badzia pisze:Agula, ja w takim przypadku uszczknęłabym czubek wzrostu temu pod niebieskim paznokciem zostawiając pąki (byłoby mi ich żal usuwać), a ten drugi czubek niech rośnie w górę. Wybrałam ten do uszczknięcia ponieważ ten drugi jest taki mocny, krępy, prosty. Możesz usunąć całego wilka tego bez pąków i też będzie dobrze. Jedno musisz zlikwidować,decyzja należy do Ciebie.
No i się pospieszyłam i oderwałam tego pod niebieskim paznokciem przy samej łodydze(obydwa wilki były z pąkami) i naderwałam nasadę liścia :-( mam nadzieję że przeżyje. ;:144
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
rufles
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 maja 2016, o 23:07

Post »

probowalem sam zdiagnozowac ale skutek taki, ze ani diagnozy ani zdjec do pokazania :)
na kilku krzaczkach od paru dni obserwuje jakby zmniejszanie sie lisci. Na dlugosc sa jakby ok ale powierzchnie maja bardzo mala. Cos kojarze ze to chyba jakis nadmiar i blokowanie wchlaniania jakiegos innego skladnika, ale w podsumowaniu i na stronie do samodzielnej diagnozy nic nie moge znalezc. Pomocy.

Proszę o poprawną pisownię- mod.jokaer.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

To napisz co dałeś do ziemi, podlewania i oprysków, pomożemy :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”