Ogród pod wierzbą 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą 3

Post »

Soniu, dziękuję bardzo za życzenia, i Wam również życzę zdrowia i samych radości w nowym roku ;:196
Minęły Święta, już połowa stycznia. Było trochę zimy, śniegu wystarczyło na trochę większego bałwanka i aniołki można było robić.

Obrazek

Obrazek

Po tym śniegu nie został ślad, a teraz znowu trochę posypało, a że praktycznie bez mrozu, to krety czy inne podziemie mocno się uaktywniło się i przy okazji likwidacji kopców, przyjrzałam się dokładniej roślinkom.

Miłek amurski chce kwitnąć.

Obrazek

Przebiśniegi też

Obrazek

Obrazek

Pączki na kalinie bodnantskiej różowieją, to może w tym roku zakwitnie?

Obrazek

Ta już nie chce czekać do wiosny! I tak długo wytrzymała, ostatnio rozkwitała już jesienią! :roll:

Obrazek

Pierwszy kwiatuszek oczara

Obrazek

Ten jeszcze liści nie zrzucił do końca, a już pokazuje kolorek

Obrazek

Pierwiosnek pokazał pączki.

Obrazek

Zimowy ciemiernik stracił trochę na urodzie pod śniegiem.

Obrazek

Wschodnie śpieszą się go zastąpić

Obrazek

Cuchnący też już pokazuje pączki ;:oj

Obrazek

Chyba mamy przedwiośnie w styczniu! ;:oj

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Martuś u ciebie jak zwykle nawet zimą kwitnie ;:138 ciekawe co dalej ta zima pokarze ,ja dzisiaj jeszcze porzucałam jeszcze gałązki tujowe tu i ówdzie bo w lutym może być zimny wiatr a bez śniegu więc nie zaszkodzi ma te delikatniejsze.Od Świąt wybieram się na spacer na górkę i jeszcze nie byłam,muszę kuchnię zamknąć na klucz to może wreszcie tam dojdę. ;:306
Odpoczywaj póki się daje bo potem tylko harówka. ;:138
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Bałwanek słodziak! A i pączki cieszą!

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Martusiu, przyszłam się przywitać po długiej nieobecności... ;:196
Dużo zdrowia dla męża i siły dla Ciebie, bo choroba jednego domownika dotyka pozostałych ;:4
Piękne masz narcyzy, a ilość odmian jest wprost oszałamiająca ;:224 Pomimo długiej nieobecności obejrzałam wszystkie zdjęcia od pierwszej strony. Zarówno wiosenne jak i późniejsze kwitnienia były zjawiskowe.
Muszę Ci powiedzieć, że wszystkie roślinki od Ciebie mają się doskonale. Fiołki zachwycają swoimi delikatnymi kwiatuszkami i chyba im się u mnie spodobało, bo ładnie poprzyrastały. Co prawda nie pamiętam nazw wszystkich roślinek, którymi mnie obdarowałaś, ale jak powrzucam kiedyś fotki, to z Twoją pomocą poznam ich nazwy. A propos... Z jednym z marcinków od Ciebie dostała mi się taka ślicznotka /zdjęcie poniżej/. Pozwolę sobie wrzucić u Ciebie jej zdjęcie, bo nie mam pojęcia kiedy znajdę wenę na pisanie u siebie... :roll:

Obrazek

Zdjęcie potem możesz usunąć.

;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, kwiatki chcą kwitnąć,bo temperatury mało zimowe i w najbliższych dniach, a nawet tygodniach nie zanosi się na zmianę.
Ty przykrywasz, a ja wczoraj odkrywałam roślinki przysypane liśćmi, bo wybiegają w ciemnościach.
Prawda jest taka, że zimą jestem o wiele bardziej zmęczona domowymi zajęciami niż wszelkimi pracami w ogrodzie. ;:306 Najgorsze jest palenie w kominku, a właściwie przygotowanie drewna. Rąbaniem grubych kawałów, zajmował się mąż, a teraz to ja bawię się w drwala, używając siekiery i młota, bo suche, twarde drewno nie poddaje się łatwo!
Na spacerki muszę znaleźć czas, bo i eM-a mobilizuję chociaż do krótkich aktywności, a na dłuższe wypady wyciąga mnie sąsiadka, która ma spacery zalecone po operacji.
Koniecznie zamknij kuchnię i wybierz się na spacer, to nie będzie stracony czas! ;:196

Loki, po bałwanku zostało już tylko zdjęcie, a na trawniku doniczka i marchewka ;:224 , a pączków przybywa.

Witaj Dorotko.
Miło czytać,że roślinki ode mnie rosną i cieszą ;:168 .
Na fiołki uważaj, bo te bestie bardzo szybko się rozrastają.
Ta roślina na zdjęciu, to wieczornik damski, chociaż u mnie pod lokalną nazwą 'krakówka '.
Też łatwo i mocno się sieje. Jeśli pozwolisz dojrzeć nasionkom, to niepostrzeżenie wystrzelą ze strąków w sobie wiadomych kierunkach (stąd roślinka w marcinkach ;:224 ). Z drugiej strony warto mieć nasiona w zapasie, bo to bylina z tych krótkowiecznych.
U mnie rosną dzieci starych roślin z babcinych ogródków, a teraz są podobno i jakieś odmianowe, o białych, a nawet pełnych kwiatuszkach.
Dziękuję za śliczne zdjęcie ;:196 , ja chyba nigdy jej nie fotografowałam ;:131 .

Rośliny nie mają kalendarza! ;:185

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pięknej, słonecznej niedzieli! :wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

U Ciebie niemal wiosna, a u mnie bezśnieżna, ale jednak zima… Mróz. Ziąb. Szaro. Buro. Ponuro. Nic tylko zagrzebać się w łóżku z dobrą powieścią (co też zaraz zrobię).

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

O rany, Marta u Ciebie już wiosna puka ???ja nie wiem co się u mnie na działce dzieje ,nie mogę chodzić nawet na spacer bo zaraz bym w ziemi chciała "pogrzebać " :wink:
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Dawno mnie tu nie było, a tu tyle zmian ;:202 . Mam nadzieję, że mąż czuje się już lepiej i że wszystko będzie szło w dobrą stronę. ;:167
A teraz idę nadgonić i poczytać bo sporo mnie ominęło :oops:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Martuś ale rośliny zaawansowane w rozwoju u Ciebie. :shock: Ranniki już kwitną. ;:oj
U mnie też cebulowe ruszyły, ale tylko w bardziej słonecznych miejscach.
Spacerujesz, a mnie się nie chce. :oops: W weekendy grywam nawet na śniegu w piłkę, młodszy wnusio mnie zmusza. ;:306
Spokojnego tygodnia. ;:196
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Ale musisz mieć ciepły mikroklimat :) super się ogląda już oznaki przedwiośnia :)
Ranniki to masz już prawie gotowe do kwitnienia :D
Oby kalina bodnantska obficie zakwitła, i mróz jej nie ściął. Jak już śnieżyczki przebiśnieg zaczną w pełni kwitnąć to już będzie z górki :wink:
U mnie oczary nawet koloru nie pokazują a u Ciebie już nawet kwiatki są
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki, widziałam, że u Ciebie wiosna się pojawiła, a u mnie trochę wyhamowałay ją nocne przymrozki, mimo słonecznych dni.
Jednak roślinki ciągle rosną.

Dorcia, oj, puka ta wiosna, puka coraz mocniej, tylko co to będzie jak zima sobie o nas przypomni?
Koniecznie zajrzyj na działkę, już można sobie trochę "pogrzebać" w rabatkach! :D

Iwcia ;:168 . Wiesz jak to jest, choroba przychodzi nagle, ale żeby się z niej wykaraskać, to już tak łatwo nie jest! ;:185
U mnie nie masz dużo do nadrabiania bo odkąd mąż zachorował, mało mam czasu na ogród, ale wiosną ciągnie mnie do kwiatuszków jakoś bardziej. :tan

Soniu, ranniki żółcą się coraz bardziej i pewnie dzisiaj rozłożyłyby płatki, gdyby zobaczyły słońce.
Dni ciepłe, noce na plusie, to cebulowe chętnie wystawiają nosy z ziemi. ;:333
Na razie jeszcze w ogrodzie nudy, to chętnie wychodzę na spacer, ale jak już zaczną się kwitnienia, to żal zostawiać ogród, jednak obiecałam sąsiadce dotrzymywać towarzystwa, to trzeba być konsekwentym. Poza tym dobrze jest się przewietrzyć, chociaż u nas nie ma zbyt wielu ciekawych miejsc na spacery, najwyżej na pola z jednej lub drugiej strony wsi, a tam ostatnio pojawiły się wilki. :roll:

Karolu, mój ogród jest w najniżej położonej części wsi i jak wracam do domu, to czuję, jak robi się coraz zimniej, ale najwyraźniej roślinom to nie przeszkadza.
Jak ta kalina nie rozkwitnie tej wiosny, będę musiała ją przesadzić w bardziej osłonięte miejsce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ta kurka, jako jedyna ze stadka urzędujących w ogrodzie bażantów, nie płoszy się uciekając z wrzaskiem.

Obrazek

Obrazek

Te błękitne koraliki przegapiłam jesienią, ale jeszcze resztki zostały.

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Martuś przebiśniegi i ciemierniki cudne. Cyklameny już w takich ładnych pąkach. ;:oj
U mnie ranniki chyba po niedzieli też zakwitną, bo już wychylają się z gleby. :tan
Moje bażanty są tak płochliwe, że nie da się ich sfotografować, Każdy ruch je wypłasza.
Grałam w sobotę z dzieciakami w piłkę, więc nikt by mnie nie wyciągnął na spacer. ;:306
Dobrego tygodnia. ;:196
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Hej dziewczyny :wit mnie nie trzeba gry po lataniu po kuchni przyszykowawszy i podawszy obiad rozbolał mnie tak kręgosłup że się przekręcić na łożu nie mogłam. :;230 Gratulacje jak możesz Soniu jeszcze grać w piłkę ;:180 Martuś a te koraliki piękne to co to jest, to może pięknotka?
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, przebiśniegi i ranniki już dzisiaj się otwierają, ciemierniki też idą w górę. Niektóre mają takie wielkie liście, że przydałoby się je wyciąć, ale zostawione, w razie powrotu mrozów, byłyby osłoną. Podchodzę do nich z sekatorem i rosną dalej.
U mnie buszuje całe stadko płochliwych bażantów, a ta jedna kurka, to sobie mieszka na stałe i niespiesznie odbiega kawałek ode mnie i spokojnie coś tam wydziobuje. Oby tylko nie zabrała się za kiełki, bo będę zmuszona nauczyć ją fruwać! ;:224
Grając w piłkę, zawsze możesz dać się sfaulować, poprosić o pomoc medyczną i odpocząć na ławce rezerwowych. ;:306

Jolu, po takich domowych obowiązkach, spacer, to dużo lepsza regeneracja niż leżenie w łóżku. ;:333
Takie koraliki ma konwalnik japoński. Niepozorna, trawiasta bylinka, dopiero tymi koralikami czaruje. :tan

Nie wiadomo jak długo, ale wiosna!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Piękna wiosna już u Ciebie, Marto :)
Ciągle zapominam kupić sobie ranników jesienią i nasadzić na RODos pod starą jabłonią... i tak od wielu lat ;:306 Przypominam sobie o nich, jak już widzę kwitnące u innych :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”