Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
chika1979
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Strelicja - tajniki uprawy

Post »

witam.Od dwóch dni jestem posiadaczką Strelicji ,Nie wygląda ona najlepiej ,ale chce ją wam pokazać.Jej wiek to 4 lata i jest dość duża ,ale
jej nie mierzyłam.Po przesadzeniu jej zwróciłam uwagę na korzenie i są w dobrym stanie(jasne przypominające grube paluchy) .Martwią mnie tylko jej młode liście , które się nie rozwijają do końca ,są takie poskręcane.
Obrazek Obrazek
Moje skromne królestwo http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=49370" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja u swojej zauważyłam ze jak ma sucho to zwija liście
ale jej nie opadają
po podlaniu wracają do normy
chika1979
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 13:20

Post »

no to zobaczymy.Ja mam ją dopiero parę dni i u poprzedniej właścicielki takie były zwinięte.może teraz na nowych warunkach dojdzie do siebie.A te liście ma niby zwisające ,nie takie stojące , ale są bardzo twarde i sztywne .Wydaje mi się że nie miała miejsca i tak musiała rosnąć. :wink: postaram się o nią dbać według waszych rad i myślę ,że będzie z niej jeszcze ładna roślinka.
Moje skromne królestwo http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=49370" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Proszę o podpowiedz .Pielęgnuję 2 strelicje,które wyhodowałam sama z nasion.mają już 5lat ,wiem,że to za mało,aby zakwitły,ale dlaczego nie mam więcej jak 5 liści.Za każdym wypuszczeniem nowego liścia 1 z starych żółknie i go obrywami takim sposobem mam ciągle 5 liści. Nadmieniam,że ziemia świeża ,okresowo zasilana nawozem do kwitnących.
Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich hodujących strelicje.
grazia72
500p
500p
Od: 24 maja 2010, o 14:13

Post »

Przeczytałam cały wątek i bardzo mi się podobają wasze strelicje ;:138 A tym, które są w słabej kondycji życzę szybkiego powrotu do zdrowia :D Ja też stałam się posiadaczką jednego marnego badylka strelicji, kolega odciął go nożem od rośliny matecznej. Korzenie niezbyt mi się podobały bo jakieś chyba przemarznięte były i teraz odbijają nowe. Mój badylek ma jednego, środkowego skręconego listka i cztery uschnięte ;:131 Myślicie, że mamy jakieś szanse? pozdrawiam ;:196 grazia
Pozdrawiam Grażyna
Wszystko co mam
Awatar użytkownika
viedzma
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 19:28

Post »

Witaj, może i ma szanse skoro rośnie :wink: , a te uschnięte to możesz obciąć, bo żadnego z nich użytku :)
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06

Post »

Może nakryj ją czymś na jakiś czas, wilgotność się zwiększy, nie będzie schnąć i pobudzi korzenie.
grazia72
500p
500p
Od: 24 maja 2010, o 14:13

Post »

Dziewczyny :D dzięki za porady, wszystko dokładnie zrobiłam i staram się codziennie ją zraszać. Jak ona mi wypuści liście to ja :tan chyba muszę bardziej w nią wierzyć, pa :wit
Pozdrawiam Grażyna
Wszystko co mam
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Znowu coś drgnęło w uprawie mojej strelicji.
Tym razem widać coś co mnie intryguje...czyżby dwa liście jednocześnie czy może to nie liście ...
Nie wiem, ale strasznie się niecierpliwię ;:223 a to "coś" bardzo wolno przyrasta

Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Może, może... Nie zapeszam i gratuluję. Z wątku powyżej wynika jednak, że strelicja niekiedy może się "rozdwoić" - rozbija się na dwie rośliny. Nigdy tak nie miałem więc nie wiem.
Moja natomiast doszła do stanu "liść za liść" - jeden wybija, drugi schnie. Nie wiem: czy mało wody, czy za dużo słońca ? Doradźcie coś i napiszcie jak podlewacie i gdzie stoją Wasze.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Moja stoi na południowym oknie,ma więc słońce od ok.10 do ok.15.00
Chciałabym i mogłabym dać jej więcej ustawiając w ogrodzie ale niestety zbyt niszczą się jej tam liście,potem w domu raczej straszy niż zdobi ... więc pozostaje okno póki się tam mieści jeszcze :wink:
Aaaa i ma ciągle mokro... ;:224
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Karo, od czasu do czasu przesusz swoją strelicję, one to lubią. Moja ciocia cały czas od wiosny do późnej jesieni trzyma strelicję na dworze, mało kiedy podlewa i jak już dorosłą stała się rośliną to 2 razy do roku potrafi zakwiatnąć, a stoi cały czas w najwięksym słonku, to prawda liście z czasem stają się brzydsze, czasem poszarpane, pęknięte i od słonka kolor nie jest żywo zielony tylko taki jakby z szarawym nalotem :wit .
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Dzięki Pati.
Ta wilgotnośc to jedna ze zmian w uprawie bo ona :evil: nawet rosnąc u mnie nie chciała.
Bawiła się ze mną - jeden liść wypuszczała - jeden usychał i stało takie nieszczęście ciągle z 3 liśćmi....
Do tego poszarpanymi,w ciapki i w kolorze brudnej zieleni ...
Dopiero w tym roku, po uwagach wymienionych z karpkiem http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2868441 i wprowadzeniu zmian, widać jakąkolwiek zmianę w jej wyglądzie...
Oczywiście duża wilgotność to nie ciągle mokra ziemia w donicy :roll: zdaję sobie sprawę z tego ,
ale nie było rady by ją zmusić do czegokolwiek...
Myślałam w desperacji nad wyrzuceniem jej nawet
Poczekam oczywiście jak rozwinie się to to co wypuszcza ;:oj a potem ewentualnie znowu coś zmienię?
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Też hoduję strelicje, wielkie się robią nie wiem gdzie niedługo będę je trzymał
Obrazek
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Owszem ładne,ładne ;:138 i na powietrzu...
Czy kwitła u Ciebie już,choćby ta starsza ?
Czy tę z prawej odsadzałeś od tej z lewej donicy czy to zupełnie inny egzemplarz?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”