Hosty - doświadczenia z wysiewem.

Hosty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hostarus
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 maja 2011, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Hosty - doświadczenia z wysiewem.

Post »

Ela! :) Really nice Chinese Dragon one seedling! I like Chinese D. a lot, very colorful!

(in my message, I wrote that all my own seeds are xOP (open pollinated), I have no ability to cross varieties, I don't live all week in country side house in summer. I hope the translation is the same.)
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

PUMKA pisze:....
Znalazłam nowa stronkę:

http://www.mandmhostaseedsales.com/

gdzie wybór nasion jest naprawdę spory, ceny zachęcające i wszystko opatrzone świetnymi zdjęciami ( nie musiałam " latać" po necie i sprawdzać jak to-to wygląda ). Nasion było więcej niż zamówiłam o około 50% , to też miła niespodzianka.
Mają dużą ofertę streaked ale nie tylko, ja zamówiłam głównie "pasiaki" :-)

Jak tylko będzie coś już widać podzielę się wrażeniami.

Pozdrowionka
Pumka, ja Ty tego dokonałaś ;:24 ;:24 - nie mam jak się u nich zarejestrować - w Country jest pole wyboru z USA lub Canadą - Polski nie przewidują ;:223
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Od: 16 sty 2009, o 10:25
Kontakt:

Post »

Elu
Miałam ten sam problem, napisałam maila , że chciałabym takie i takie nasionka i otrzymałam natychmiast maila zwrotnego jak, co i ile ...
Bardzo miły, rzeczowy i szybki kontakt ( mail jest u nich na stronie w zakładce contact ).
Melduję posłusznie, że nasionka z USA wysiane 10 dni temu zaczynają kiełkować :heja
A co do Twoich siewek od Jima chylę czoła..piękne i zdrowe...musiała mi się jakaś trefna partia trafić.
Mam tez dwie siewki Chinese D S, teraz tez zamówiłam bo czułam niedostyt i już wschodzą...juuuupi ;:138
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Świetny wątek! ;:63
Aż mam ochotę wysiać sobie hostki ;:108
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59

Post »

Dziś wysiałam nasiona od Jima i z M and M (link Pumki ;:196 ) i mogę potwierdzić Twoje obserwacje, Aneta - z tej drugiej szkółki było 2x a może nawet 3X więcej nasion niż od Jima. Porównamy, jak będą kiełkować - razem przyszły i jednego dnia wysiane. :heja
A jak tam Twoje wschody?
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Kontakt:

Post »

Wschody "amerykańców" bardziej niż dobre ;:138
Zdrowe i ciekawie wybarwione, z tego co widać na razie w fazie liścieni...
Gdy będą miały po min. dwa stałe liście przepikuję do większych doniczek. Na razie stoją na parapecie i cieszą moje ( znudzone zimą ) oczy :;230
Obrazek Obrazek Obrazek
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Fajne maluchy:D Ja moje chyba trochę gęsto posiałam.. Po jakim czasie zaczęły ci wyłazić z ziemi?
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Kontakt:

Post »

Około 10-14 dni od dnia siewu..ale sa takie które wzeszły po dopiero 3 tygodniach 8-)
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A no to spokojnie.. moje dopiero parę dni się grzeją.. W ogóle się zastanawiam czy jest sens je wentylować na tym etapie, każde otwarcie pojemnika to wpuszczenie jakichś zarodników, a przecież nie po to sterylizowałam podłoże hm. A takie maluchy dużo gazów raczej nie wyprodukują..
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Kontakt:

Post »

ja wentyluję dopiero po wschodach...
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha..ups :D Musiałam coś źle zrozumieć zatem, to nawet lepiej nie będę w nich już dłubać. :)
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Pumko, ładne sieweczki :D , ja siałam "zwykłe" hosty i najładniejsze mam od Summer Breeze, duże, mięsiste i różne :D
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Z niecierpliwością czekam na zdjęcia bardziej dorosłych siewek. Zapowiadają się rewelacyjnie. :D
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiełkują! Kurcze co za emocje.. Przy okazji pierwszy problem, chyba za krótko sterylizowałam podłoże albo przy tym nieszczęsnym wietrzeniu jednak wlazły jakieś zarodniki, bo na powierzchni w paru miejscach widzę coś jakby białą pleśń, bardzo rzadką:/ Mam to ubić? Miedzian zniosą? Wygotowałam podłoże w szybkowarze i włożyłam w fabrycznie nowe kubki do napojów, ale najwyraźniej coś zrobiłam nie dość dobrze.
Pytanie nr 2 : do światła je już? Póki co etap kiełkowania : korzonek a góra ciągle w otoczce nasienia. Za to kiełkują wszystkie naraz, tzn we wszystkich kubkach.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Myślę, że z miedzianem to raczej nie szaleć, jak już trochę podrosną to i tak będzie trzeba je przepikować, aby nie rosły w gąszczu. Jeśli ta odrobina pleśni nie zagraża roślinkom to na razie odpuścić jakiekolwiek działania, jak podłoże dostanie światło, będzie wietrzone to warunki dla rozwoju pleśni będą dużo gorsze. Jeśli to nie zaszkodzi roślinom (kiełkom) chodzi mi o dewastację podłoża, to wybrać z kubków fragmenty z pleśnią. Na wietrzenie to jeszcze było trochę za wcześnie - zanim nie wypuszcza listków to nie ma co wietrzyć. Natomiast jak już pojawią się listki to jak najbardziej do światła i to możliwie jak najdłużej, aby nie "wybujały". wskazane jest również doświetlanie, bo dzień jest jeszcze krótki.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”